Hrvatski sabor – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Članku Sabor Republike Hrvatske je promenjeno ime u Hrvatski sabor: službeni naziv
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Hrvatski sabor''' je predstavničko telotijelo građana [[Hrvatska|Hrvatske]] i nositelj [[zakonodavna vlast|zakonodavne vlasti]] u Republici Hrvatskoj. Hrvatski sabor je jednodomno zakonodavno telo (parlament) s najmanje 100, a najviše 160 zastupnika. Zastupnici se biraju na temelju opšteg i jednakog biračkog prava na neposrednim izborma tajnim glasanjem, na razdoblje od četiri godine.
 
'''Prema [[Ustav Republike Hrvatske|Ustavu Republike Hrvatske]]''', Sabor svake godine zasjeda tijekom dva razdoblja:
 
* 15. januara - 15. jula
* 15. septembra - 15. decembra
 
Izvan razdoblja redovnog zasedanjazasjedanja, Sabor može zasedati i izvanredno na zahtevzahtjev Predsednika[[Predsjednik Republike Hrvatske|Predsjednika Republike]], Vlade ili većine zastupnika. Predsednik Hrvatskoga sabora može uz prethodno pribavljeno mišljenje klubova zastupnika parlamentarnih stranaka, sazvati Hrvatski sabor na izvanredno zasedanje.
 
== IstorijaPopis predsjednika Hrvatskog sabora ==
 
Popis se odnosi na predsjednike Sabora izabranog na demokratskim višestranačkim izborima:
== Istorija Hrvatskog sabora ==
 
# [[Žarko Domljan]] (30.5. 1990. - 7.9. 1992.)
===Narodni Sabor 1944-1947===
# [[Stjepan Mesić]] (7.9. 1992. - 24.5. 1994.)
# [[Nedjeljko Mihanović]] (24.4. 1994. - 28.11. 1995.)
# [[Vlatko Pavletić]] (28.11. 1995. - 2.2. 2000.)
# [[Zlatko Tomčić]] (2.2. 2000. - 22.12. 2003.)
# [[Vladimir Šeks]] (22.12. 2003. -)
 
== Vanjski linkovi ==
Nakon 1918.godine.Sabor je po prvi put sazvan 1942.godine.Tokom ove godine Sabor se sastao tri puta, sazivao ga je Ante Pavelić, ustaški vladar Harvatske (NDH) uspostavljen voljom Nemačke i Italije. 10.Aprila 1941.godine iako je u radu tadašnjeg sabora učestvovalo 150 od 207. pozvanih osoba ( izabranih na izborima 1938.godine, članovi Hrvatske stranke prava, ustaški čelnici i predstavnici Nemačkog Raihstaga- parlamenta). Sabor je trebap biti samo pozornica za proglašavanje politike NDH. Bez stvarne vlasti koju je u celosti imao Ante Pavelić. Rad Sabora u razdoblju NDH ugasio se iste godine koje je i sazvan nakon dvadesetogodišnjice stranke u 1942.godine.
* [http://www.sabor.hr/default.asp?jezik=2 Hrvatski Sabor]
 
[[Category:Parlamenti]]
Za vreme Drugog svetskog rata na područiju Hrvatske pod kontrolom antifašističkog pokreta , antifašističkog veća NOB-a ( ZAVNOH ) obavljalo je zakonodavnu i izvršnu vlast. Tokom 1945.godine ZAVNOH počinje izdavati zakonske akte. Potom se sastaje na svome četvrtom zasedanju u sabornici na Markovom trgu. Toga dana donosi zakon o promeni svoga imena u Narodni sabor Hrvatske, da bi naglasio istorijski kontinuitet hrvatskog zakonodavnog tela kao predstavnika državnog suvereniteta Hrvatske
[[Category:Politika Hrvatske]]
 
[[de:Kroatisches Parlament]]
 
[[en:Parliament of Croatia]]
===Sabor 1947-1990.godine===
[[fr:Sabor]]
 
[[hr:Hrvatski sabor]]
Prvi Ustav Narodne Republike Hrvatske 1947.godine definisao je Sabor kao jednodomno vrhovno telo državne vlasti. Nakon toga, ustrojstvo i struktura Sabora često su menjani. Tako se Ustavnim zakonom iz 1953.godine Sabor sastojao od dva doma; Republičkog veća i Veća proizvođača. Ustavom Socijalističke Republike Hrvatske iz 1963.godine činilo ga je pet veća, Republičkog, Privrednog,Prosvetno-kulturnog, Socijalno-zdravstvenog i Organizacionog-političkog. Ustavnim amadmanima iz 1971.godine proširen je krug prava i dužnosti Republike Hrvatske unutar federacije, pa je iste godine osnovano i Predsedništvo Sabora Socijalističke Republike Hrvatske kao novo telo vlasti koje pored ostalog predstavlja Republiku Hrvatsku u inostranstvu.
[[hu:Szábor]]
 
[[nl:Kroatische Parlement]]
Ustav iz 1974.godnne Sabor određuje kao „organ društvenog samoupravljanja i najviši organ vlasti “. Sabor je tada imao tri veća; Veća udruženog rada sa 160 zastupnika, Veća opština kome je svaka opština i zajednica opština imala po jednog delegata, te Društveno-političko veće sa 80 zastupnika. Iako je u razdoblju od 1947 do 1990.godine u svim ustavnim tekovinama označavan je kao najviše telo državne vlasti. Sabor to praktično nije ni bio, nego je stvarna vlast tadašnjeg jednopartiskog sistema bila koncentrisana u Centralni komitet ( Komunističke partije ) Saveza komunista Hrvatske i SK Jugoslavije.
[[sl:Sabor]]
 
===Danas===
 
Prvi demokratski višestranački izbori u Republici Hrvatskoj sprovedeni su 1990. godine. Na temelju Ustava iz iste godine Sabor ima dva doma, Zastupnički i Županjski dom. Sabor je još do 1992. godine zadržao sastav od pre definisanja tri veća, a 1993. godine uspostavljen je županjski dom kao regionalno predstavnički organ u kojem je s po tri zastupnika bila predstavljena svaka županija. Sabor do danas manja naziv još dva puta; 1997.godine Hrvatski državni sabor, a 2002. godine u Hrvatski sabor. Ustavnim promenama 2001. godine ukinut je Županjski dom, a Sabor postaje jednodoman.