Kulturocid – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: '''Kulturocid''' je izraz kojim se opisuju aktivnosti koje za posljedicu imaju nestanak ili uklanjanje svih ili određenih elemenata kulture na nekom području (grad, r...
 
Nema sažetka izmjene
Red 2:
 
Izraz "kulturocid" se tako može koristiti za "kulturnu" komponentu genocida i [[etničko čišćenje|etničkog čišćenja]], odnosno masovno i sistematsko uništavanje kulturnih [[spomenik]]a, tekstova vezanih uz određenu etničku ili religijsku grupu. Može se koristiti i za sistematsko iskorjenjivanje regionalnih dijalekata ([[jezički purizam]]), [[spaljivanje knjiga]], [[cenzura|cenzuru]] javnih medija i "pročišćavanje" javnih i drugih arhiva od svih sadržaja koji se iz [[ideologija|ideoloških]] razloga smatraju neprihvatljivim. U današnje vrijeme se pod time podrazumijeva i ignorantski odnos prema kulturnim dobrima uzrokovan ekonomskim motivima, kao i negativni trendovi u [[masovna kultura|masovnoj kulturi]] koji se ogledaju kroz [[žutilo]], [[kič]], [[šund]] i "kretenizaciju" publike koja više nije sposobna cijeniti [[visoka kultura|visokokulturne]] sadržaje.
 
Neke od aktivnosti koje se smatraju kulturocidom su ušle u [[međunarodno kazneno pravo]], i to preko konvencija koje određene aktivnosti - kao što je namjerno uništavanje kulturnih spomenika - tretiraju kao [[ratni zločin]], odnosno [[kazneno djelo]].
 
==V. također==