Bresja (Kosovo Polje) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 21:
Бресје се налази близу реке Грачанице, недалеко од Приштине.
Налази се у равничарском делу, на централном Косову.
==БРЕСЈЕ==
 
 
 
Село је у равници, на реци Приштевки, која протиче кроз њ, на 1 км. југоисточно од жел.станице „Косово поље“.Кроз село пролази пут Приштина-Ораховац-Ђаковица.
Типа је збијеног.дели се на Горњу и Доњу махалу, које дели река Приштевка.
У турско доба, свакако за време неуспелих аустријских похода , крајем 17.и првој половини 18.века, село је запустело, јер је поново основано крајем 18. века.
Родови:- Чорпани( 8 кућа, Митровдан).Старином су из Малесије, одакле су се иселили у околини Пећи.Потом су живели у Накараду, па у Матичану, одакле су се преселили крајем 18.века.При том пресељењу, нису затекли село.Старо презиме им је , кажу, било Ракић, па су га заменили да их не пронађу осветници, јер су у Метохије избегли „од крви“.Појасеви у 1933. од досељавања у Бресје: Јова, Риста,Милош и Станоја.- Рипчићи или Дазићи( 5 кућа Свети Стефан).Пресељени из Црквене водице после Чорапана. Потичу од Лазића уЧаглавици, чија је старина у Пећи.-Вељчићи ( 6 к.. Свети Никола).Две куће овог рода су дошле око 1830. из Главотине. а остале око 1970. из Липљана.-Бабићи( 6к.. Св. Јован Крститељ). Преселили су се из Доброг Дуба у доба последње чуме ( око 1830.)-Муљчићи ( 5 к..Свети Арханђео, 26. јула). Избегли из Лапушника(Дреница) око 1830. да се не „потурче“ као што су урадили њихови рођаци који се зову Мусли Чаушеви.- Ђокшићани ( 2 к. Св. Тома) пресељени из Бакшије око 1895.- Ђурсанови ( 5к. Св. Ђорђе Алимпије), пресељени из Грачанице око 1905. на земљу коју је напустио један чифчија Србин, пошто је убио једног качака. – Парелић ( 1к. Св. Никола) пресељени из истоименог рода у Угљару. Старином су из М. Слатине.
Арбанашки род је Богујевац( 1 кућа) од фиса Климената. Мухаџири из Богујеваца у Топлици.
У селу су 1933. живеле и 4 куће муслиманских Цигана, које су се бавиле коваштвом. Једна кућа је одавно у селу а остале су дошле из Кузмина, Преоца и Племетине.
Засебно од тих Цигана. живи Циганин Величко Крстић.Он је био муслимански Циганин у М. Белаћевцу и звао се Рамадан а 1913. је прешао у православље, за време бугарске окупације. Срби из Бресја су га прихватили помогли му да подигне кућу и поставили га за пољака.
-Извор , Атанасије Урошевић КОСОВО
 
==Историја==