Press TV – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: ar:بريس تي‌في
Rjecina2 (razgovor | doprinos)
/* zabranjeno emitiranje u Europi
Red 10:
 
Druge mnogo ozbiljnije kontroverze su izazvali wikileaks otkrićem dokumenata u kojima [[SAD|američka]] i [[Velika Britanija|britanska]] vlada raspravljaju o tome što učiniti s Press TV početkom 2010. godine, kao i odluka kanala da izvrši intervju s novinarem Maziarijem Baharijem dok se nalazio u zatvoru <ref>[http://www.guardian.co.uk/media/2011/nov/30/ofcom-iran-press-tv Ofcom reverses decision to revoke licence of Iran's Press TV]</ref>. Služeći se tim razlogom kanalu je bila dana kazna zabrane rada, emitiranja u Velikoj Britaniji koja je potom smanjena na financijsku kaznu plus dodatni uveti tako da je Press TV još uvek pred zabranom emitiranja u Velikoj Britaniji, njegovi signali su redovno, ali ilegalno blokirani po nekoliko dana od početka [[arapsko proljeće|arapskog proljeća]] <ref>[http://www.digitalproductionme.com/article-4103-press-tv-signal-jammed-from-bahrain/ Press TV signal jammed from Bahrain]</ref> <ref>[http://presstv.com/detail/224074.html Signals keep jamming IRIB channels]</ref> <ref>[http://www.presstv.ir/detail/177569.html Press TV signal jammed on Nilesat]</ref>, dok istovremeno kanal ne može ući na američko informativno tržište.
 
==Cenzura==
 
Osim u [[SAD]] koji je de facto zabranio distribuciju ovog televizijskog kanala na svom području 2011 godine u doba takozvanog arapskog proljeća evropske države su počele zabranjivati rad, emitiranje Press TV-a na svom području. Početak te cenzure pada u maj 2011 kada [[Velika Britanija]] pokreće proceduru protiv Press TVa. Tokom sledećih 8 meseci Press TV je biti kažnjen ili novčano ili zabranom rada tokom procesa koji traje do 20.1.2012. <ref>[http://www.guardian.co.uk/media/2012/jan/20/iran-press-tv-loses-uk-licence "Iran's Press TV loses UK licence"]</ref> kada se stanici zabranjuje emitiranje na britanskom području, a kao formalni razlog se uzela činjenica da Press TV-om koji je u vlasništvu [[Iran|Islamske Republike Iran]] se upravlja iz [[Teheran]]a, a ne [[London]]a.
 
Nakon takve britanske odluke [[Nemačka]] donosi 3.4.2012. iznenadnu odluku o zabrani satelitskog emitiranja Press TV u Evropi pošto nema dozvolu za emitiranje u [[Evropa|Evropi]] !? U skladu s tom odlukom naređeno je da se prestane emitirati Press TV putem telekomunikacijskih satelita ASTRA. <ref>[http://www.presstv.ir/detail/234910.html Taking Press TV off air lacks legal justification: CEO]</ref>
 
==Vanjski link==