Ustav Srbije od 1835. godine – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Red 5:
'''Sretenjski ustav''' je [[ustav]] koji je donijela [[Kneževina Srbija]] godine [[1835]]. Tvorac Ustava je [[Dimitrije Davidović]], učeni Srbin iz Austrije.
 
Sretenjski ustav je prvi [[ustav]] Srbije, i prvi na prostoru [[bivša Jugoslavija|bivše Jugoslavije]]. Ovaj kratkotrajni ustav je bio jedan od modernijih, demokratskijih i liberalnijih ustava svog doba, a predstavljao je najistočniji odblesak [[Francuska revolucija|Francuske revolucije]]. Ustav je ukinut [[17. mart]]a 1835. godine, samo mesec dana od donošenja, pod pritiscima [[Turska|Turske]], [[Rusija|Rusije]] i [[Austrija|Austrije]], a njegov tvorac je isteran iz službe.<ref>[http://www.yurope.com/zines/republika/arhiva/2003/306-307/306-307_20.html Prvi srpski ustav]</ref>
 
[[15. februar]], dan kada je 1835. godine usvojen Sretenjski ustav, se obeležava kao [[Dan državnosti Srbije]].
Red 42:
Imajući u vidu da je ustav najviši pravni akt jedne zemlje, a da je Srbija tada bila vazalna kneževina Osmanskog carstva, Porta se protivila njenom donošenju. Austrija je takođe bila protiv ustava, jer ga ni sama nije imala. Rusija je donošenje ustava prokomentarisla kao „francuski rasad u turskoj šumi“. Pod inostranim pritiskom knez Miloš je ukinuo ustav.
 
[[1838]]. godine je nametnut tzv. [[Turski ustav]], izdat u formi turskih [[ferman]]a. Uticaj na donošenje novog ustava vršili su Rusija (pokrovitelj) Turska (sizeren) i Austrija.
 
== Značaj ==