Petar Franasović – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 5:
Rođen je u staroj pomorsko-brodograditeljskoj obitelji, od oca Petra i majke Roze, rođene Depolo. Prve nauke je izučio u rodnome gradu u tek osnovanoj učionici pod [[Austrijsko Carstvo|Austrijom]]. Po savjetu i nagovoru svještenika Depola, roditelji ga poslaše u [[Manastir|samostan]], u redovnički red malobraćana, koji ubrzo napušta. Nastavlja gimnaziju u Korčuli i [[Split]]u a potom bogoslovlje u [[Zadar|Zadru]]. Zaređen je za svještenika 20.9.1844.g. Kao svještenik službuje u dubrovačkom kraju ([[Mokošica]], [[Doli]], [[Mali Ston]]), na Korčuli ([[Žrnovo]]) i u Trstenu kod [[Dubrovnik]]a, gdje ga zatiče smrt u 65. godini života u časti počasnog kanonika dubrovačke stolne crkve.
 
Kao mladi bogoslov u Zadru 1884.g. pretplatnik je a poslije i suradnik [[Zora dalmatinska|Zore dalmatinske]]. Kao mladi kapelan u Korčuli don Petar se ističe u radu tek osnovanog "političkog kluba" u tom gradu (1848. god.), koji je nastupao sa zahtjevom demokratizacije političkog života pri izbornom postupku za općinska tijela (da sam narod Korčule bira svoje predstavnike), zbog čega mu dubrovački biskup izričito zabranjuje posjećivati taj klub.
 
Bio je pristalica i zagovornik sjedinjenja [[Dalmacija|Dalmacije]] i [[Hrvatska|Hrvatske]], uz oštre kritike prema onima koji su bili protiv narodnog jedinstva. Godine 1849. don Petar postaje član društva "Slavjanska lipa", koji se te godine osnovao u Zadru po uzoru na ono u [[Prag]]u. Kasnije se kandidira za narodnog zastupnika Dalmatinskog pokrajinskog sabora kao kandidat Narodne stranke za grad Korčulu na izborima 1864. godine. Zbog, još tada jakog autonomaštva u Korčuli, nije bio izabran.