Rat u Libiji – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mislim da nema potrebe za slikom Gadafija u infokutiji, umesto nje stavio sliku sa en
Red 138:
Kraj rata nije doneo i mir Libijcima čija država se de facto našla u rukama različitih paravojnih jedinica koje se međusobno bore za vlast. U pokušaju da se rješi državno bezvlašće nova vlada je odlučila u decembru angažirati zapadne plaćenike da se koliko toliko stvari vrate pod državnu kontrolu.
 
Brojčano slabašna, ali zahvaljujući u ratu osvojenim pozicijama iznimno važna je paravojska grada [[Zintat]]a koja drži delove [[Tripoli]]ja zajedno s [[aerodrom]]om. Bijes stanovnika glavnog grada zbog bezbroj incidenata kao i odluka vlade da napuste grad će biti odbijena, a u politički najvećem incidentu ova paravojna jedinica je u decembru 2011. pokušala ubiti [[Khalifa Haftar|Khalifu Haftaru]] po činu treće vojno lice nove vlade i [[CIA]] agenta. U ostalim incidentima ili preciznije govoreći višednevnim bitkama ova paravojska je početkom 2012. ratovala protiv paravojske iz [[Misurata|Misurate]] i plemenskih paravojski pokušavajući održat kontrolu nad osvojenim teritorijem.
 
U centralnoj Libiji ne željeći više trpjeti paravojni teror stanovnici grada [[Bani Valid]] su napali i uspešno izbacili iz grada "oslobodilačku" paravojsku 23.01.2012. Kako bi se sprečile daljnje borbe Libijska vlada je samo priznala novostvorenu situaciju.
 
Tokom februara je također došlo do rata između jednog crnačkog i jednog arapskomarapskog plemena u jugoistočnoj Libijskojlibijskoj pustinji [[Kufra]]. U bitkama koje će trajati celi mesec dana nova vlada će poslati vojsku u pomoć arapskom plemenu koje će na kraju pobediti u ovom ratu.
 
Događaji iz Kufre će rezultirati stvaranjem u legalnom smislu nelegalne, ne priznatinepriznate plemenske federacije istočnolibijske federacije, a tri sedmice potom 3.500 delegata također ne priznatenepriznate Konferencije naroda [[Kirenaika|Kirenaike]] će proglasiti autonomiju ove istočnolibijske regije s ciljem stvaranja Libijske federacije.
 
== Zanimljivosti ==