Zapadnoslavenski jezici – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Nema sažetka izmjene
 
Red 14:
}}
 
U '''zapadnoslovenske jezike''' spada [[Poljskipoljski]] i neki ostaci od Lektičkih jezika (Kašupski i njegova prastara verzija Slovinski), Donjelužički i Gornjelužički (koji se zovu i Wendish), Češkičeški i Slovačkislovački. Više od 40 miliona ljudi govori [[Poljskipoljski jezik]] u Poljskoj, nekim regionima u Češkoj i USA i Kanadi. Osnovni dijalekat Poljskogpoljskog je Velikopoljskivelikopoljski (na sjeverozapadu), Malopoljskimalopoljski (na jugoistoku), Šleskišleski i Mazovskimazovski (sličan Kašubskomkašubskom). Slovinski pripada sjevernoj grupi Kašubskihkašubskih jezika. Kašubski dijalekti, zajedno sa Slovinskimslovinskim se smatraju ostacima Pomeranijskihpomeranijskih jezika koji su pripadali Lektičkojlektičkoj grupi. Lektička grupa je isto uključivala i Polapskipolapski jezik koga su govorili do 17. i 18. vijeka Sloveni u okolini rijeke Elbe (Laba). U to doba je već bio napisan riječnik i neki izrazi na tome jeziku.
 
Polapski jezik se graničio sa Sorbijskimsorbijskim dijalektima koje govore [[Lužički Srbi]] u Istočnoj Njemačkoj. Gornjelužički dijalekat je baza za pismo a ostaci Donjelužičkogdonjelužičkog se govore i u regiji Mužakova.
 
Češki se govori u Bohemiji, Moraviji i Šleziji. Pisani jezik je zasnovan na centralnom Bohemijskombohemijskom dijalektu koji se govori u regiji Praga. Slovačko pismo je zasnovano na bazi centralnog Slovačkogslovačkog dijalekta koji je govoren sredinom 19 vijeka. Zapadni Slovačkislovački jezici su bliski sa Moravijskimmoravijskim dok su Istočniistočni bliski sa Poljskimpoljskim i Ukrajinskimukrajinskim.
 
{{commonscat|West Slavic languages}}
== Izvori ==
 
{{Slavenski jezici}}
 
{{commonscat|West Slavic languages}}
 
{{DEFAULTSORT:Zapadnoslavenski}}
 
[[Kategorija:Zapadnoslavenski jezici| ]]
[[Kategorija:Slavenski jezici]]
[[Kategorija:Zapadni Slaveni|Jezici]]