Razlike između izmjena na stranici "PH vrednost"

Obrisano 6 bajtova ,  prije 8 godina
m/м
razne ispravke
m/м (Bot: Adding {{Commonscat|PH indicators}})
m/м (razne ispravke)
'''pH vrednost''' je mera aktivnosti [[vodonik]]ovih [[jon]]a (H<sup>+</sup>) u [[rastvor]]u i na taj način određuje da li je dati rastvor kiselog ili baznog karaktera. pH vrednost je broj bez [[jedinica]], i za poređenje koristi se pH skala koja obuhvata vrednosti od 0 do 14. Za kisele rastvore pH vrednost je manja od 7 (pH < 7,0), a za bazne je veća od 7 (pH > 7,0).
Za neutralan rastvor pH je 7. Mera analogna ovoj za koncentraciju [[hidroksid]]nih jona u rastvoru je [[pOH]].
 
 
== Definicija ==
 
Iako pH vrednost nema metrične jedinice, njena skala nije proizvoljna. pH vrednost se meri na osnovu aktivnosti [[vodonik]]ovih jona u rastvoru.
 
Formula za računanje vrednosti je:
 
 
 
'''<math>\mbox{pH} = -\log_{10} [{H^+}]</math>'''
 
 
 
[H<sup>+</sup>] označava aktivnost H<sup>+</sup> jona (ili preciznije napisano [H<sub>3</sub>O<sup>+</sup>], ekvivalent vodonikovih jona, izmerenih u jedinici molarnosti, odnosno broj vodonikovih jona u jednom [[Mol (jedinica)|molu]] jedne [[litar|litre]] datog rastvora.
 
 
Log<sub>10</sub> označava [[logaritam]] sa bazom od 10, tako da se pH vrednost definiše na logaritamskoj skali kiselosti. Na primer, rastvor sa pH=8,2 će imati [H<sup>+</sup>] aktivnost 10<sup>−8,2</sup> mol/L, odnosno 6,31 × 10<sup>−9</sup> mol/L. Dok, rastvor sa [H<sup>+</sup>] koncentracijom jona od 4,5 × 10<sup>−4</sup> mol/L će imati pH vrednost od −log<sub>10</sub>(4,5 × 10<sup>−4</sup>) ili 3,35
Za čistu vodu pH vrednost od 7 označava da je rastvor neutralan, jer se u vodi nalazi isti broj H<sup>+</sup> jona i OH<sup>−</sup> jona, sa jednakim koncetracijama od 1×10<sup>−7</sup> mol/L.
 
 
 
177.192

izmjene