Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Adding {{Commonscat|Nobel Prize in Physiology or Medicine}}
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 2:
 
== Nagrada ==
 
Ova nagrada kojom rukovodi Zaklada Nobel se općenito smatra najprestižnijim priznanjem koje jedan [[znastvenik]] može primiti. Svake se godine dodjeljuje na godišnjem ceremonijalu Nobelove smrti, [[10. prosinca]] u [[Stockholm]]u. "Vrhunac ceremonije dodjele Nobelove nagrade u Stockholmu je kada svaki Nobelov laureat pristupi da primi nagradu iz ruku Njegovog visočanstva Kralja Švedske. Pred očima svijeta, Nobelov laureat prima tri predmeta: diplomu, zlatnu medalju te priznanicu kojim se potvrđuje novčani iznos".
 
Linija 8 ⟶ 7:
 
== Postupak izbora ==
 
Izbor dobitnika Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu je ograničen na najviše tri laureata i dva različita rada. Njih izabire peteročlani odbor koji proglašava [[Karolinska institut]]. U prvoj fazi, oko tri tisuće pojedinaca ima privilegiju osobno i diskretno predložiti potencijalne kandidate. Imena onih koji uđu u uži izbor nikada se ne obznanjuju u javnost niti se ti podaci otkrivaju nominiranima. Informacija je službena tajna u trajanju od 50 godina, no u praksi se i prije isteka tog razdoblja dozna poneki bivši kandidat.
 
Linija 14 ⟶ 12:
 
== Laureati ==
 
Popis dobitnika [[Nobelova nagrada|Nobelove nagrade]] za [[Fiziologija|fiziologiju]] ili [[Medicina|medicinu]] od 1901. do danas.