Razlike između izmjena na stranici "Nikifor I (vizantijski car)"

m
razne ispravke
m (r2.7.2) (robot Dodaje: eu:Nizeforo I.a Logoteta)
m (razne ispravke)
 
== Uspon ==
 
Porodica mu je bila arapskog porekla, a on je patricije iz Seleukidske Sidere. Carica Irena ga je postavila na mesto logoteta tj. ministra finansija. Uz pomoć eunuha i patricija uspeo je da svrgne i protera Irinu i umesto nje da preuzme presto [[31. oktobra]] [[802]]. godine. Svoga sina Stavrakija je krunisao kao suvladara 803. godine.
 
 
== Reorganizacija ==
 
Nićifor se okrenuo opštoj reorganizaciji carstva, stvorio je nove teme na [[Balkan]]u i ojačao je granice. Tu je započeo preseljenje stanovništva u Anadoliji i ponovnu helenizaciju područja. Pošto je trebao mnogo novaca da bi ojačao vojsku tražio je načina da poveća prihode carstva. Sa svojim strogim [[porez]]ima izgubio je naklonost svojih podanika, a posebno sveštenstva. Iako je za patrijarha postavio [[ikonodul]]a Nićifora crkveni istoričari kao Teofan Ispovednik opisivali su ga kao neprijatelja,
 
== Odnosi sa Zapadom ==
 
Sa [[Karlo Veliki|Karlom Velikim]] sklopio je [[803]]. sporazum, ali nije priznavao da je [[Karlo Veliki]] car. Odnosi među njima su se pogoršali i došlo je do rata zbog Venecije od [[806]]. do [[810]]. godine. Nićifor je 807. ugušio mletačku pobunu, ali imao je velike gubitke u sukobu sa [[Franci]]ma. Konflikt se rešio tek nakon Niđiforove smrti, kada su [[Venecija]], [[Istra]], obala Dalmacije i [[južna Italija]] pripali Istoku, a [[Rim]], [[Ravena]] i [[pentapolis]] su pripali Zapadu.
 
== Rat sa Arapima i Bugarima ==
 
Nije isplaćivao danak, koji je carica Irena dogovorila da plaća kalifu [[Harun al Rašid|Harunu al Rašidu]]. Bio je zato spreman na rat sa [[Arapi]]ma.
U tom ratu doživeo je težak poraz 805. kod Krasa u [[Frigija|Frigiji]]. Upadi neprijatelja u Malu Aziju prisilili su ga da sklopi mir, po kome je trebao plaćati danak od 30.000 zlatnika godišnje. Nakon smrti [[Harun al Rašid|Haruna al Rašida]] [[809]], u kalifatu je došlo do borbi za nasleđe, pa je Nićifor imao slobodne ruke, da se obračuna sa [[Kan Krum|Krumom od Bigarske]], koji je harao severnim granicama i koji je baš tada [[809]]. zauzeo [[Serdika|Serdiku]] (Sofiju) i uništio garnizon od 6.000 ljudi.
 
== Izvori ==
 
* ''The [[Oxford Dictionary of Byzantium]]'', ed. by [[Alexander Kazhdan]], Oxford University Press, 1991.
 
177.192

izmjene