Nesanica – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Adding {{Commonscat|Insomnia}}
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 15:
 
== Vrste nesanice po trajanju ==
 
* '''Prolazna nesanica''' je nesanica koja traje od jedne do nekoliko noći (u okviru jedne epizode). Prolazna nesanica je obično posljedica [[stres]]a ili promjena radnog ili okolinskog rasporeda, npr. promjena [[Vremenska zona|vremenskih zona]] prilikom putovanja.
* '''Kratkotrajna nesanica''' traje od nekoliko dana do 3 tjedna. Poremećaji takva trajanja obično su uzrokovani produljenim stresom, kao što je oporavak od [[Kirurgija|kirurškog zahvata]] ili kratkotrajne [[bolest]]i, nakon teškog ispita, [[smrt]]i bliske osobe, početka rada na novom ili odgovornijem radnom mjestu itd.
Linija 21 ⟶ 20:
 
== Vrste nesanice po uzroku ==
 
=== Psihofiziološka nesanica ===
 
Dugotrajna nesanica ovog tipa je poremećaj [[Ponašanje|ponašanja]] pri kojem su bolesnici zaokupljeni očekivanjem da ne mogu zaspati. Poremećaj spavanja obično počinje kao posljedica emocionalnog stresa te se nastavlja dugo nakon što stresno razdoblje završi. Osobe koje pate od ovog poremećaja previše su zaokupljene trajnim nastojanjem da zaspu i ova nesanica je, prema tome, uvjetovan ili naučen odgovor. Osobe s ovim poremećajem lakše zaspu u vrijeme kada se ne trude zaspati i izvan kuće. Kod ovih je bolesnika izražena teškoća usnivanja, a često i noćna buđenja. U liječenju su obično korisne vježbe opuštanja u osoba kod kojih je izražena jaka tjelesna napetost. U početku liječenja mogu se uzimati lijekovi za potpomaganje usnivanja, ali samo kratkotrajno.
 
Pozornost se mora posvetiti i izvanjskim učincima i higijeni spavanja te izbjegavanju štetnih, podražujućih podražaja prije spavanja.
 
=== "Vanjska"Eksterni nesanicalinkovi ===
{{Commonscat|Insomnia}}=
 
Vanjski čimbenici mogu uzrokovati nesanicu. Prilagodbeni poremećaji spavanja koji se još nazivaju privremena nesanica uzrokovana okolinom, mogu se pojaviti nakon promjene okoline u kojoj spavamo (npr. pri spavanju u hotelu ili bolničkom krevetu) te prije ili poslije važnog događaja u životu, kao što su promjena zanimanja, gubitak voljene osobe, bolest ili stres zbog rokova na poslu ili ispita, nekog važnog događaja koji iščekujemo (vjenčanje, prva vožnja avionom, putovanje). Poremećaj se može iskazati kao otežano uspavljivanje, često buđenje ili buđenje rano ujutro. Oporavak je obično vrlo brz i nastupa nakon 2-3 tjedna.
 
Linija 39 ⟶ 36:
 
=== Visinska nesanica ===
 
Boravak na velikim visinama uobičajeno je povezan s poremećajima spavanja. Čest je poremećaj tzv. periodično disanje za koje je odgovorna smanjena koncentracija [[kisik]]a na velikim visinama. Česta buđenja i loša kvaliteta spavanja tipični su za visinsku nesanicu koja je obično najteža prvih nekoliko dana, ali takvo stanje može i potrajati. Određenim vrstama lijekova moguće je spriječiti pojavu visinske nesanice
 
Linija 67 ⟶ 63:
Većina ljudi koja se izlečila od insomnije je postigla to eksperimentisanjem i isprobavanjem različitih stvari. Obično, kombinacija dijete i načina života je najkorisniji pristup. Kao i sa mnogim drugim zdravstvenim problemima, najefikasnije rešenje problema u spavanju je odlučan pristup.
 
== SpoljašnjeEksterni vezelinkovi ==
* [http://www.shuteye.com Saveti za spavanje i podaci o insomniji] {{en}}
* [http://www.holistic-online.com/Remedies/Sleep/sleep_ins_relaxation.htm Tretiranje insomnije sa „odgovorom opuštanja“] {{en}}
Linija 73 ⟶ 69:
 
{{Lista simptoma bolesti}}
{{Commonscat|Insomnia}}
 
[[Kategorija:Psihologija]]