Narodna radikalna stranka: Razlika između izmjena

m
razne ispravke
m (razne ispravke)
:''Za stranku iz Vojvodine istog imena pogledajte [[Narodna radikalna stranka (Jaša Tomić)|Narodna radikalna stranka]]''
 
 
{{Infobox političke stranke u Srbiji
| website =
}}
 
 
'''Radikalna stranka''' ili Narodna radikalna stranka je stranka koja deluje od [[1881]]. Nastala je [[8. januar]]a 1881. godine objavljivanjem njenog programa u listu “Samouprava”. Program je potpisalo 38 poslanika u tadašnjoj skupštini Srbije, a još 38 ga je odobrilo.
 
== Nastanak ==
 
Početak stvaranja Narodne radikalne stranke vezan je krug srpske omladine okupljene oko [[Svetozar Marković|Svetozara Markovića]] i [[Nikola Pašić|Nikole Pašića]]. Prvaci ove grupe [[1871]]. godine su stvorili politički program u kome, između ostalog, zahtevali promenu ustava, slobodu štampe, udruživanja, javnog okupljanja i političke akcije, nezavisnost sudstva, reformu školstva, i
*lokalnu samoupravu.
 
Zbog odbrane lokalnih izbora u Kragujevcu organizuju demonstracije poznate pod nazivom "[[Crveno barjače]]". Narodna radikalna stranka, u prvom Programu postavlja cilj: “Unutra narodno blagostanje i sloboda, spolja oslobođenje i ujedinjenje ostalih delova Srpstva”.
 
 
== Narodna radikalna stranka u Kraljevini Srbiji ==
 
Taj je program kasnije postao delom programa nove stranke. Prva Glavna skupština Narodne radikalne stranke bila je jula [[1882]]. godine u Kragujevcu. Na njoj je usvojen radikalski Program, a za predsednika Glavnog odbora izabran je Nikola Pašić. jedan od ideologa i organizatora radikala bio je novinar [[Pera Todorović]].
 
 
== Narodna radikalna stranka u Jugoslaviji ==
 
U [[Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca|Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca]] Nrodna radikalna stranka nastavlja vladavinu u koalicijama sa drugim strankama. Nakon Pašićeve smrti 1926. godine, za predsednika Glavnog odbora Narodne radikalne stranke izabran je Aca Stanojević.
 
Narodna radikalna stranka nastavlja rad u zemlji nakon uvođenja višepartijskog sistema 1990. Za predsednika NRS 1990. izabran je advokat [[Veljko Guberina]], ali stranka ne uspeva da se stabilizuje. Jedna frakcija Narodne radikalne stranke, predvođena [[Tomislav Nikolić|Tomislavom Nikolićem]], ušla je u Srpsku radikalnu stranku [[Vojislav Šešelj|Vojislava Šešelja]].
 
[[categoryKategorija:Istorija Srbije]]
[[categoryKategorija:Bivše političke partije u Srbiji]]
 
[[cs:Národní radikální strana]]
177.192

izmjene