Mlijeko – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: so:Caano
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 3:
Uz ženino mlijeko se za prehranu najčešće koristi kravlje, ovčije i kozje mlijeko koje se dobija mužnjom. Od te tri vrste mlijeka se proizvode različiti mliječni proizvodi, od kojih je najpoznatiji [[sir]].
== Mliječni proizvodi ==
 
Svrha mlijeka jest da hrani mladunčad vrste. Prirodno, u početnoj životnoj fazi, svi se sisavci hrane mlijekom majke, ali nakon nekog vremena mliječna prehrana prestaje. Pored mlijeka u ljudskoj prehrani se koriste i mliječni proizvodi, kao što su:
 
* [[kiselo vrhnje]]
* [[jogurt]]
Linija 40 ⟶ 38:
 
== Sastav mlijeka ==
 
Prosječan sastav kravljeg mlijeka je oko 87% vode i 13% suhe materije:
 
Linija 82 ⟶ 79:
 
Globulin je mnogo više zastupljen prije samog porođaja i neposredno po porođaju (partusu) krave. Ova bjelančevina je veoma termolabilna i zbog toga se tada mlijeko ne upotrebljava za ljudsku prehranu. Globulin ima izuzetan imunološki značaj za mladunče krave (tele).
 
 
U [[kemija|kemijskom]] smislu mlijeko je gruba suspenzija mliječne masti u koloidnom rastvoru bjelačevina u pravom rastvoru laktoze.
 
Kravlje mlijeko je dostupno u više varijanti. U nekim državama to su:
 
* punomasno
* poluobrano (s otprilike 1.5-1.8% masti)
* obrano (oko 0.1% masti)
Punomasno mlijeko ima oko 3-4% masti. Za poluobrano i obrano mlijeko, sva mast se uklanja i onda se (u slučaju poluobranog) dijelom vraća. Najprodavanija varijanta je poluobrano mlijeko, jer se u mnogim državama smatra da je punomasno manje zdravo, a obrano neukusno. Punomasno mlijeko se preporučuje da pruži dovoljno masti za razvoj male djece koja su prerasla majčino mlijeko.
 
 
Pored krava, od sljedećih životinja se koristi mlijeko za prehranu i proizvodnju mliječnih proizvoda:
 
* [[Ovca|Ovce]]
* [[Koza|Koze]]
Linija 127 ⟶ 120:
 
== Mlijeko kao lijek ==
 
O mlijeku kao ljekovitom sastojku postoje mnoga vjerovanja. Postoje tvrdnje povjesničara i nekih suvremenih stručnjaka da kupanje u mlijeku ili umivanje mlijekom štiti [[koža|kožu]] i daje joj ljepši izgled.
 
Linija 135 ⟶ 127:
 
== Izvori ==
{{izvorireflist}}
{{Commonscat|Milk}}