Milena Dravić – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 2:
 
== Na filmu ==
 
Na film je došla slučajno - plavokosu, pegavu srednjoškolku s konjskim repom zapazio je na naslovnoj strani neke ilustrovan revije reditelj F. Čap i dao joj ulogu u svom filmu ''[[Vrata ostaju otvorena]]'' (1959). Svojim šarmom i spontanošću nametnula se, pa ubrzo snima ''[[Diližansa snova|Diližansu snova]]'' (Soja Jovanović, 1960), ''[[Zajednički stan]]'' (M. Vajda, 1960), Bolje je umeti (V. Nanović, 1961), Uzavreli grad (Veljko Bulajić, 1961) i ''[[Leto je krivo za sve]]'' (Puriša Đorđević, 1961).
 
Linija 12 ⟶ 11:
 
== U pozorištu ==
 
Na film je došla slučajno - plavokosu, pegavu srednjoškolku s konjskim repom zapazio je na naslovnoj strani neke ilustrovan revije reditelj F. Čap i dao joj ulogu u svom filmu Vrata ostaju otvorena (1959). Svojim šarmom i spontanošću nametnula se, pa ubrzo snima Diližansu snova (Soja Jovanović, 1960), Zajednički stan (M. Vajda, 1960), Bolje je umeti (V. Nanović, 1961), Uzavreli grad (Veljko Bulajić, 1961) i Leto je krivo za sve (Puriša Đorđević, 1961).
 
Linija 20 ⟶ 18:
 
Iako je u nizu filmova uspešno igrala dramske uloge, njene najizrazitije predispozicije su, prema vlastitom uvetrenju, „karakterne uloge sa elementima komedije“; to je došlo do punog izražaja u verovatno najboljoj seriji zabavnih televizijskih emisija u Jugoslaviji - ''[[Obraz uz obraz]]'' televizije Beograd. Uspešno je igrala i u velikom broju televizijskih serija i drama, a okušala se i u pozorištu i to uglavnom i neformalnim, alternativnim grupama, te i u [[Atelje 212|Ateljeu 212]]. Bila je foto-model modnog kreatora Aleksandra Joksimovića.
 
 
== Dobijene nagrade i priznanja ==
 
* Nagrada “Ćuran” za ulogu u predstavi “Ptic i ptica” na festivalu Dani komedije, u Jagodini,
* Nagrada “Ćuran” za ulogu u predstavi “Ćelava pevačica” na festivalu “Dani komedije” u Jagodini’
Linija 34 ⟶ 30:
 
== Filmografija ==
 
*1959 - Vrata ostaju otvorena
*1960 - Bolje je umeti - kao Jola
Linija 118 ⟶ 113:
 
{{Zlatna arena za najbolju glumicu}}
 
 
{{Lifetime|1940| |Dravicć, Milena}}