Microsoft – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
HRoestBot (razgovor | doprinos)
m r2.6.5) (robot Dodaje: map-bms:Microsoft Corporation
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 32:
 
== Povijest ==
 
Prvi Microsoftov proizvod bio je [[Basic]] prevodilac (eng. ''interpreter'') za prvo komercijalno osobno računalo [[Altair 8800]]. Godine 1977. proizveli su i [[program-prevodilac]] (eng. ''compiler'') za programski jezik [[Fortran]]. U 1978. godini, otvorili su prvi prekomorski prodajni ured u Tokyu u [[Japan]]u, a prihod od prodaje te je godine premašio milijun dolara. Godine 1979. prebacuju težište razvoja na softver za 16-bitne mikroprocesore i na njima zasnovana računala. Pravi početak uspona Microsofta u vodeću softversku tvrtku počinje 1981, kada je [[IBM]] izbacio na tržište osobno računalo [[IBM PC]]. Računalo je koristilo Microsoftov operacijski sustav [[MS-DOS]] 1.0 i Microsoftove programske jezike [[Cobol]], Basic i [[Pascal (programski jezik)|Pascal]] . Microsoft je zadržao autorska prava na sav navedeni softver pa je rast popularosti [[IBM PC]] računala i njegovih kopija izravno pridonio rastu Microsofta.
 
== Neki Microsoftovi proizvodi ==
 
'''[[Microsoft Windows]]''' je operacijski sustav za računala zasnovana na IBM PC standardu. Postoje brojne verzije za različite namjene, od osobnih računala do mrežnih poslužitelja (servera). Zbog planetarne raširenosti i popularnosti kopija IBM PC računala, operacijski sustavi Windows smatraju se glavnim Microsoftovim proizvodom.
 
Linija 50 ⟶ 48:
 
== Tržište i utjecaj ==
 
Microsoft danas drži znatan dio tržišta operacijskih sustava, internetskih pretraživača, uredskog softvera i razvojnih alata.
 
Linija 62 ⟶ 59:
{{Link FA|en}}
{{Link FA|he}}
== Eksterni linkovi ==
 
{{commonscatCommonscat|Microsoft}}
 
[[Kategorija:Kompjuteri]]