Razlike između izmjena na stranici "Međunarodno pravo"

Obrisano 7 bajtova ,  prije 9 godina
m
razne ispravke
m (Bot: Adding {{Commonscat|International law}})
m (razne ispravke)
 
== Izvori međunarodnog prava ==
 
Izvori međunanarodnog prava su:
 
* običaji
* ugovori
 
=== Međunarodni običaji ===
 
Međunarodni običaji primjenjuju se na sve subjekte međunarodnog prava bez obzira da li su oni prihvatili običaje svojim unutarnjim pravom ili ne. S druge strane, ugovori obavezuju samo oone međunarodne subjekte koji su pristupili međunarodnim ugovorima.
 
=== Ugovori ===
 
Ugovori mohu biti bilateralni i multilateralni (konvencije). Svima im je zajedničko da se ugovorni subjekti moraju pridržavati načela ''pacta sunt servanta'' (ugovori se moraju poštovati), jer poštovanjem ovog načela osigurava se, na još jedan efikasan način, provodivost međunarodnih normi.
 
=== Sudske odluke ===
 
Sudske odluke, nastale od Međunarodnog suda pravde, proizvodile su pravno djelovanje prema subjektima koji su bili stranke u sporu. U posljednje vrijeme njihova važnost se proteže i na druge subjekte. Ovaj izvor prava smatra se precedentom, i kao takav on nastaje kao samostalan izvor prava.
 
 
== Podjela ==
 
Međunarodno pravo dijelimo na '''[[međunarodno javno pravo]]''' i '''[[međunarodno privatno pravo]]'''. Za međunarodno privatno pravo neki teoretičari tvrde da nije međunarodno u punom smislu riječi, već njegove norme ulaze u sistem unutarnjeg prava. Međunarodno javno pravo, kao grana prava, ima nekoliko svojih podgrana od kojih su najvažnije:
 
* diplomatsko pravo
* [[Ratno pravo|ratno]] i humanitarno pravo
177.192

izmjene