Messier 94 – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Adding {{Commonscat}}
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 22:
 
== Svojstva ==
 
M94 se u nekim izvorima navodi kao prečkasta galaksija, "prečka" je više ovalna nego izdužena. Galaksija je poznata i po dvije prstenaste strukture u sebi. Udaljenost galaktike od nas je oko 16.0 ± 1.3 milijuna [[ly|godina svjetlosti]]. Njen prividne dimenzije od 11.2' x 9.1' odgovaraju stvarnim dimenzijama od 52,000 x 43,000 ly.
 
=== Središte M94 ===
 
Jezgra M94 klasificirana je kao [[LINER|središnja regija niske ionizacije]]. Takve jezgre karakterizirane su optičkim spektrom koji otkriva ionizirani plin koji je zapravo samo slabo ioniziran (atomima nedostaje tek nekoliko elektrona).
 
Linija 32 ⟶ 30:
 
=== Pseudoizbočenje ===
 
M94 nema stvarno središnje ispupčenje kao ostale spiralne galaksije. Umjesto središnjeg ispupčenja punog starih zvijezda, M94 ima središnju prstenastu strukturu punu mladih zvijezda. Kada se galaktika gleda s naličja ta struktura liči na ispupčenje koje u stvarnosti ne postoji.
 
=== Grupa galaktika M94 ===
 
M94 je dominantna galaktika u [[M94 grupa|grupi galaksija]]. Grupa se sastoji do 16 do 24 galaksije. Grupa je dio [[Skup Virgo|Virgo skupa galaksija]] tj lokalne Supergrupe. S M94 prividno povezan veliki broj galaktika ali samo nekoliko galaktika u neposrednoj blizini M94 su stvarno povezane s njom. Ostale galaktike se kroz prostor kreću zajedno s širenjem Svemira.
 
== Amaterska promatranja ==
 
U 200mm teleskopu M94 je veoma sjajna galaksija. Njeno središte je veoma sjajno i naglo prelazi u halo koji postepeno gubi sjaj prema rubu. Galaksija izgleda kao kuglasti skup promatran u manjem teleskopu. [[Prividni sjaj]] galaktike je + 8.2 magnitude.
 
== VanjskiEksterni linkovi ==
{{Commonscat}}
 
* [http://www.inet.hr/~vevrhova/skice/mes/m094.html Skica M94]
 
{{Messierov katalog}}
{{Commonscat}}
 
[[Kategorija:Messierov katalog|M094]]