Mesbauerov efekat – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
EmausBot (razgovor | doprinos)
m r2.6.4) (robot Mijenja: ar:ظاهرة موسباور
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 8:
 
Energija emitovanog gama fotona odgovara energiji nuklearnog prelaza umanjenoj za energiju izgubljenu u uzmaku jezgra. (Uzmak kod jezgra istog je porekla kao trzaj topa ili puške prilikom ispaljivanja zrna a posledica je zakona akcije i reakcije.) Ako je izgubljena «energija uzmaka» mala u poređenju sa širinom prelaza uzmak će biti neprimetan i tada foton može da bude apsorbovan od strane istog jezgra koje je u osnovnom stanju. Dodatna energija uzmaka gubi se i prilikom apsorpcije fotona pa da bi došlo do do rezonantne apsorpcije energija uzmaka mora biti manja od polovine širine prelaza. Jer, ako je ukupna energija uzmaka veća od širine prelaza gubi se rezonantni uslov.
 
 
Veličina izgubljene energije E<sub>R</sub> raste sa kvadratm energije gama fotona, E<sub>&gamma;</sub> a opada sa masom emitera ili apsorbera, M:
Linija 30 ⟶ 29:
*[http://www.wbabin.net/sfarti/sfarti11.pdf Korišćenje Mesbauerovog efekta u Paund-Rebka eksperimentu (Use of the Mossbauer Effect in the Pound Rebka Experiment)] (PDF, na engleskom)
 
[[categoryKategorija:Fizika kondenzovane materije]]
[[categoryKategorija:Nuklearna fizika]]
[[categoryKategorija:Fizičke pojave]
[[categoryKategorija:Efekti]]
 
[[ar:ظاهرة موسباور]]