Mejoza – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Adding {{Commonscat|Meiosis}}
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 17:
 
==== Profaza 1 ====
 
Profaza mejoze 1 traje duže od profaze mitoze i u njoj se odvijaju neki procesi kojih nema u mitozi.
 
Linija 26 ⟶ 25:
*diploten
*dijakinezis.
 
*Prva podfaza profaze 1 je '''[[leptoten]]'''. U njoj počinje [[kondezovanje]] [[hromatin]]a pa se hromozomi uočavaju kao končaste tvorevine vezane svojim krajevima za [[jedarni ovoj]]. Hromozom se sastoji od 2 hromatide, ali su one priljubljene jedna uz drugu pa se ne uočavaju.
*U '''[[zigoten]]u''' dolazi do sparivanja [[homologi hromozomi|homologih hromozoma]] tj. [[sinapsa hromozoma|sinapsi]]. Par homologih hromozoma naziva se [[homologi hromozomi|bivalent]] ili [[homologi hromozomi|tetrada]] (grč. tetra = četiri, zato što svaki bivalent ima 4 hromatide).
Linija 34 ⟶ 32:
 
==== Metafaza 1 ====
 
Obuhvata obrazovanje deobnog vretena i smeštanje parova homologih hromozoma na ekvator ćelije, gde obrazuju ekvatorijalnu ploču. Za razliku od mitoze, gde su na ekvatoru ćelije bili pojedinačni, u metafazi mejoze 1 nalaze se parovi homologih hromozoma. Centromere hromozoma su koncima deobnog vretena vezane za polove ćelije i to tako što je jedan hromozom iz para vezan za jedan, a drugi hromozom za drugi pol ćelije.
 
Linija 44 ⟶ 41:
 
=== Mejoza 2 ===
 
Posle kratke interfaze, obe ćelije nastale od jedne ćelije mejozom 1 ulaze u mejozu 2 – ekvacionu mitozu. Ova deoba se vrši po redosledu dešavanja u mitozi. U mejozi 2 se hromozomi dele na hromatide (u anafazi 2) i od dve ćelije nastaju 4 ćelije sa haploidnim brojem hromozoma, a svaki hromozom ima jednu hromatidu (1 molekul DNK).
 
== Značaj Mejoze ==
 
Mejozom se održava stalan broj hromozoma iz [[generacija|generacije]] u generaciju (roditelji, njihova deca, unuci itd.). Kada se broj hromozoma u polnim ćelijama ne bi redukovao, došlo bi do njegovog dupliranja u svakoj narednoj generaciji. Izračunato je da bi kod [[čovek]]a, u tom slučaju, na kraju desete [[generacija|generacije]] broj hromozoma iznosio 23552.
 
Linija 54 ⟶ 49:
 
=== Gametogeneza ===
 
Obrazovanje polnih ćelija (gameta) čoveka naziva se [[gametogeneza]] (genesis = postanak). Razlikuju se dva tipa gametogeneze:
*[[spermatogeneza]] (obrazovanje [[spermatozoid]]a) i
Linija 62 ⟶ 56:
 
==Literatura:==
 
*Šerban, M, Nada: Ćelija - strukture i oblici, ZUNS, Beograd, 2001
*Grozdanović-Radovanović, Jelena: Citologija, ZUNS, Beograd, 2000
Linija 69 ⟶ 62:
*Petrović, N, Đorđe: Osnovi enzimologije, ZUNS, Beograd, 1998
 
==Vanjski Eksterni linkovi ==
*[http://www.bionet-skola.com/w/Mejoza BioNet škola]
{{Commonscat|Meiosis}}
* [http://www.bionet-skola.com/w/Mejoza BioNet škola]
 
[[Kategorija:Stanična biologija]]