Razlike između izmjena na stranici "Mata Hari"

Obrisano 5 bajtova ,  prije 8 godina
m/м
razne ispravke
m/м (r2.7.2) (robot Dodaje: mr:माताहारी)
m/м (razne ispravke)
 
== Mladost i karijera ==
 
Margaretha Zelle se rodila u [[Nizozemska|nizozemskom]] mjestu [[Leeuwarden]], od oca Nizozemca i majke [[Javanci|Javanke]].[http://www.mata-hari.com/matahari.html] Kad je navršila osamnaest godina, otišla je živjeti na [[Java|Javi]]. U prvim godinama 20. stoljeća preselila se u [[Pariz]], gdje je nastupala kao cirkuska jahačica pod imenom ''Lady MacLeod''. Kako je jedva spajala kraj s krajem, pozirala je za slike.
 
 
== Dvostruka špijunka? ==
 
Kad je izbio [[Prvi svjetski rat]], [[Nizozemska]] je ostala neutralna. Zato je Margaretha Zelle, koja je imala nizozemsko državljanstvo, mogla slobodno prelaziti državne granice. Da izbjegne bojišta, između Francuske i Nizozemske je putovala preko [[Španjolska|Španjolske]] i [[Engleska|Engleske]], obično uz velik publicitet. Spetljala se s mnogim visokim savezničkim časnicima. Jedanput je u razgovoru sa zaposlenicima britanske [[tajna služba|tajne službe]], rekla da radi kao špijunka za francusku vojsku, što je poslije porekla.
 
 
== Smrt i glasine ==
 
Nije bilo članova obitelji koji bi zatražili tijelo Mate Hari za ukop, pa je iskorišteno za medicinski rad. Glava joj je balzamirana i smještena u pariški Muzej anatomije, ali 2000. je otkriveno da je glava nestala, možda još prilikom preseljenja muzeja [[1954]]. Zapisi iz 1918. pokazuju da je muzej dobio i ostatak trupla, kojem se izgubio trag.
 
 
== Kulturno značenje ==
 
Erotska plesačica koja je zapravo smrtonosna dvostruka špijunka i saznaje vojne tajne od brojnih ljubavnika - to je slika koja je od Mate Hari stvorila jedan od arhetipova [[fatalna žena|fatalne žene]] i dala joj mjesto u svjetskoj kulturi.
 
Zasluga za promicanje te slike uvelike se može pripisati filmu ''Mata Hari'' (1931.) u kojem je naslovnu ulogu imala [[Greta Garbo]]. Iako se zasnivala na stvarnim događajima iz života Margarethe Zelle, radnja je filma bila prilagođena ukusu publike. Poslije se lik Mate Hari pojavljivao u brojnim filmovima, televizijskim serijama, pa čak i [[anime]]u i [[video-igra]]ma, ali uglavnom se sličnost sa stvarnom osobom svodi na puko ime. O Mati Hari su napisane i mnoge knjige, od kojih su neke ozbiljna povijesna i biografska djela, ali većina je plod mašte.
 
== VanjskeEksterni poveznicelinkovi ==
{{Commons|Mata Hari}}
Na engleskom:
177.192

izmjene