Marketing – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Adding {{Commonscat}}
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 4:
 
Predstavljeni proces od četiri koraka (PIŽA - [[pažnja]], [[interesovanje]], [[želja]], [[akcija]]; en: ''AIDA'' - Attention, Interest, Desire, Action), koji se obično odnosi na početak marketinškog procesa za neki proizvod, uslugu, ili organizaciju. Većina aktuelnih marketinških procesa u organizacijama odnosi se na zadatak zadržavanja stalnih klijenata kroz aktivnosti kreiranja odnosa s klijentima, poboljšanje korisničkog servisa, bolje predstavljanje prednosti proizvoda i usluga, itd.
 
 
== Marketing kao naučna oblast ==
 
Marketing je disciplina koja se bavi pitanjima [[tržište|tržišta]], potreba na tržištu i načina zadovoljenja tih potreba. Ova oblast se stalno razvija i širi sa razvojem tržišta i ima za cilj da postavi teorijsku osnovu za strategije poslovanja na tržištu. U teoriji marketinga uspeh na tržištu najčešće se dovodi u vezu sa razumevanjem i zadovoljenjem tržišnih potreba (potreba potrošača), ali sve češće se javljaju i novi, napredniji koncepti. Teorija marketinga bavi se i pitanjima ogranizacije marketing funkcije u preduzeću i sve širim spektrom srodnih pitanja. Važan aspekt marketinga je [[demografija]] jer od starosti, pola i nekih drugih struktura stanovništva zavisi način delovanja na ciljanu populaciju.
 
== Marketing kao poslovna orijentacija ==
 
Marketing je koncept poslovanja orijentisan prema kupcima. U ovom konceptu projektovanje proizvoda i usluga počinje od potreba potrošača, a kao cilj delovanja postavlja se zadovoljstvo potrošača.
U [[preduzeće|preduzećima]] gde je u potpunosti primenjen marketing koncet o potrošačima ne brine samo odeljenje za marketing već svi zaposleni, radeći sa svešću da rade zbog potrošača. Posvećenost potrošačima u ovim preduzećima posebno se odnosi na zaposlene koji su u direktnom kontaktu sa njima. Marketnig koncept dobija sve više pristalica zbog dobrih rezultata koje postiže, a javljaju se i brojne nagodragdnje i poboljšanja osnovne ideje.
 
Marketing koncept ima četiri osnovna elementa (poznata kao 4P) :
 
*[[proizvod]] (en: '''p'''roduct) - treba projektovati da zadovolji potrebe potrošača i bude konkurentan
*[[cena]] (en: '''p'''rice) - odnosi se na cenu proizvoda ili usluge
Linija 25 ⟶ 21:
 
==Vidi još==
 
*[[Organizacija]]
*[[Preduzeće]]
Linija 34 ⟶ 29:
*[[Usluga]]
 
== Eksterni linkovi ==
==Spoljašnje poveznice==
{{Commonscat}}
 
* [http://www.dielexmedia.com DielexMedia TV reklame]
*[http://www.knowthis.com Marketing portal Know This]
*[http://www.agencija.rs/ Marketing Agencija]
Linija 42 ⟶ 37:
*[http://www.marketing.rs/ Marketing]
*[http://www.reklama.rs/ Reklamiranje]
{{Commonscat}}
 
[[Kategorija:Marketing| ]]