Marie-Antoinette od Austrije – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: lv:Marija Antuanete
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 28:
 
Bili su dočekani sa velikim izlivom narodnog oduševljenja, a mlada kraljica je bila specijalno ukrašena. Nakon krunisanja pokazalo se da nema politički uticaj na supruga. Pokušala je da vrati na dvor vojvodu od Šoasela, koga je proterala madam di Bari zbog njegove lojalnosti Mariji Antoaneti i savezu sa Austrijom. Iako se novi kralj sastao sa vojvodom nije mu dopustio stalan povratak na dvor. Kada je postala kraljica pojačala su se i pitanja o tome zašto nema dece, što je nju dovodilo do plača. Marija Antoaneta je bežala od dosade, a razgovor u njenom krugu morao je biti daleko od svetskih ili intelektualnih tema. Razgovor o ozbiljnim temama nije bio poželjan u tome krugu, a ostali dvorani su se osećali isključenima iz toga ekskluzivnoga kruga oko kraljice.
 
 
Ubrzo je počela prerušena posećivati pariske operne balove. Pričalo se da ona tako posećuje tajne ljubavnike. Počela je da troši mnogo više novca jer nije imala predstavu o njegovoj pravoj vrednosti. Uglavnom je trošila na odeću, [[dijamant]]e i [[kocka]]nje. Za svoj dvadeset i prvi rođendan učestvovala je u velikom kockanju, koje je trajalo tri dana i gde su ogromne količine novca promenile vlasnika.
 
 
Sve manje vremena je provodila na dvoru, a sve više u malom dvorcu [[Mali Trijanon|Malom Trijanonu]]. Taj dvorac je dala da se renovira, a troškovi su se potpuno otrgli kontroli, posebno kad su vrovi nekoliko puta renovirani po kraljičinim hirovima. Počele su se širii i glasine da spava sa [[Šarl X|Šarlom X]], bratom od Luja XVI. Pojavili su se ilegalni [[pamflet]]i u Parizu, koji su pokazivali kraljicu i Šarla X kao ljubavnike. Pojavili su se i drugi pamfleti, koji su smanjivali kraljičinu popularnost.
Linija 117 ⟶ 115:
 
== Pogubljenje i sahrana ==
 
Ujutro [[16. oktobra]] [[1793]]. straža je došla u ćeliju, odsekla joj kosu i vezala joj ruke na leđa. Sprovodili su je čitav sat ulicama [[Pariz]]a sve do Trga Revolucije, gde se nalazila [[giljotina]]. Tu je sišla s kola i dok je posmatrala giljotinu, [[sveštenik]], koji je bio u njenoj pratnji, joj je šapnuo "''Sad je trenutak madam, da se naoružate hrabrošću''". Marija Antoaneta se okrenula prema njemu i nasmijala se "''Hrabrost? Trenutak kada će se okončati moji problemi nije trenutak kada će me izdati hrabrost''." Po priči njene poslednje reči su bile "''Izvinite gospodine''", kada se spotakla na nogu [[dželata]]<ref>{{cite web |url=http://www.geocities.com/Athens/Acropolis/6537/real-a.htm |title=A: Last Words of Real People |accessdate = 11. 04. 2007. |format= |work= }}</ref>.
 
Linija 134 ⟶ 131:
 
=== Književnost ===
 
=== Film ===
===Muzika===
Linija 142 ⟶ 138:
 
=== Televizija ===
 
Marija Antoaneta jedan je od glavnih likova u poznatoj [[manga]] i [[anime]] seriji [[Ruža Versaja]].
 
== ReferenceIzvori ==
<div class="references-small">
<references/>
Linija 156 ⟶ 151:
* Katheryn Lasky. The Royal Diaries - Marie Antoinette, Princess of Versailles:Austria-France, 1769
 
== SpoljašnjeEksterni vezelinkovi ==
 
{{commons|Marie Antoinette von Habsburg-Lothringen}}
* Full text of [http://www.gutenberg.org/etext/3883 ''Memoirs of the Courts of Louis XV and XVI. Being secret memoirs of Madame Du Hausset, lady's maid to Madame de Pompadour, and of the Princess Lamballe—Complete''], [[Projekat Gutenberg]]
Linija 164 ⟶ 158:
* [http://www.pbs.org/marieantoinette/index.html Marie-Antoinette] on [[w:Pbs|PBS]]
* [http://www.gutenberg.org/etext/3891 ''Memoirs Of The Court Of Marie Antoinette, Queen Of France'']—Memoirs of Madam Campan, First Lady in Waiting to the Queen from [[Projekat Gutenberg]]
 
 
{{DEFAULTSORT:Antoaneta, Marija}}