Manojlo I Komnin – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: arz:مانويل كومنينوس
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 48:
S druge strane [[Konrad III., rimsko-njemački kralj|Konradov]] nasljednik [[Fridrik I. Barbarossa|Fridrik Barbarossa]] nije uspio kontrolirati Normane, tako da je [[Apeninski poluotok]] bio jako nestabilan. Zbog tog je Manojlo poslao svoje generale Mihajla Paleologa i Jovana Duku [[1155]]. sa brojnom vojskom, 10 brodova i velikom količinom zlata na invaziju Apulije. Njegovi generali su uz pomoć lokalnih nezadovoljnih [[Feudalizam|feudalaca]] postigli zapanjujuće brz uspjeh, jer se cijeli jug Italije pobunio protiv Wilhelma I.
=== Savezništvo sa Vatikanom===
 
Građani [[Bari]]ja, koji je bio prije dolaska [[Normani|Normana]] centar bizantske vlasti u južnoj Italiji, otvorili su širom gradska vrata carskoj vojsci, i srušili normanski kaštel. Nakon pada Barija, u bizantske ruke redom su pali; [[Trani]], Giovinazzo, [[Andria]], [[Taranto]] i [[Brindisi]], a Wilhelm je teško poražen sa svojih 2 000 vitezova.
 
Linija 56 ⟶ 55:
 
=== Neuspjelo ujedinjenje crkava===
 
Za cijelo vrijeme talijanske kampanje, a i kasnije Manojlo se silno trudio oko postizanja crkvenog jedinstva. Ipak su njegove želje za ujedinjenjem naišle na nepremostive teškoće. Pape su htjele da im se crkvena moć prizna kako na Zapadu tako i na Istoku, ali nisu bile spremne priznati Manojlu svjetovu vlast kako na Istoku, tako i na Zapadu. Tako su pregovori zapeli, a ujedinjenje ostalo puki san.
Konačni rezultat Manojlove talijanske kampanje bio je nakraju vrlo mali [[Ancon]]a je postala glavna bizantska baza u Italiji, koja je prihvatila cara kao suverena.
Linija 82 ⟶ 80:
uplitanja križara i prvog pada [[Istanbul|Konstatinopolisa]] i sloma carstva [[1204]]. godine.
 
== Izvori ==
{{Izvorireflist}}
 
{{niz|
Linija 91 ⟶ 89:
}}
 
== Eksterni linkovi ==
== Vanjske poveznice==
{{Commonscat|Manouel I Komnenos}}
* [http://www.wildwinds.com/coins/byz/manuel_I/t.html ''Browsing Byzantine Empire Coinage of Manuel I''] {{en icon}}
* [http://www.roman-emperors.org/mannycom.htm Andrew Stone: ''Manuel I Comnenus'' (A.D. 1143-1180), na portalu An Online Encyclopedia of Roman Emperors] {{en icon}}
Linija 97 ⟶ 96:
{{DEFAULTSORT:Manojlo I Komnin}}
[[Kategorija:Vizantijski carevi]]
{{Commonscat|Manouel I Komnenos}}
 
<!-- interwiki -->