Razlike između izmjena na stranici "Manastir Visoki Dečani"

Bez izmjene veličine ,  prije 10 godina
m
razne ispravke
m (Bot: Adding {{Commonscat|Visoki Dečani}})
m (razne ispravke)
 
==Izgradnja manastira==
 
Manastir Visoki Dečani nalazi se u jednoj udolini pored rečice Dečanska Bistrica jugozapadno od Peći, ispod planinskog masiva [[Prokletije]]. Izgradnja crkve Hrista Pantokratora (Svedržitelja) počela je [[1327]]. godine ktitorstvom srpskog kralja Stefana Uroša Trećeg Dečanskog. Glavni majstor bio je fra Vita iz [[Kotor]]a, inače katolički monah, a radove je nadgledao arhiepiskop Danilo Drugi koji se trudio o "sazdanju i utvrđenju" crkve skupivši "veliko mnoštvo umetničkih i veštih majstora". Sam Stefan Dečanski je sazidao ugaoni kamen na ovoj crkvi a još [[1330]]. godine izdao je ktitorsku povelju kojom je bogato obdario svoju zadužbinu. Posle smrti kralja Stefana, njegovo delo nastavio je njegov sin [[Stefan Dušan|Stefan Uroš Četvrti Dušan]] i okončao gradnju Dečana [[1335]]. godine. U vreme turskog robovanja ova carska lavra je opstala, ali u vrlo teškim okolnostima.
 
 
[[UNESKO]] je proglasio manastir Dečani za mesto [[Kulturna baština|svetske kulturne baštine]] [[2004]], navodeći da su njegove freske ''jedno od najvrednijih primera tzv. [[Renesansa Paleologa|renesanse Paleologa]] u [[Vizantija|Vizantijskom]] slikarstvu'' i ''dragocen zapis o životu u [[XIV vek]]u''.
 
 
== Izvori ==
{{izvorireflist}}
== SpoljašnjeEksterni vezelinkovi ==
{{Commonscat|Visoki Dečani}}
* [http://www.srpsko-nasledje.co.rs/sr-l/1998/10/article-12.html „Ko je bio Vito Kotoranin, neimar Dečana?“ - Jovan Dujović, Srpsko nasleđe, istorijske sveske, broj 10, oktobar 1998.]
 
{{DEFAULTSORT:Visoki Dečani}}
{{Commonscat|Visoki Dečani}}
 
[[Kategorija:Srpski pravoslavni manastiri]]
177.192

izmjene