Malina – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Gerakibot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: el:Σμέουρο
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 17:
 
== Opis biljke ==
 
Višegodišnji žbun sa uspravnim, zeljastim stablom. Listovi složeni od 3-7 listića, dlakavi. Cvetovi beli sa dugačkim cvetnim drškama, sakupljeni na vrhovima grana ili u pazuhu listova u grozdaste cvasti. Plodovi su mnogobrojne koštunice koje su spojene razraslom, sočnom cvetnom ložom crvene, ređe žute boje.
 
== Droga i hemijski sastav ==
 
Koriste se mladi, dobro razvijeni listovi i vršni delovi izdanka i zreli plodovi. List nije dovoljno hemijski proučen. Sdarži [[vitamin]]e C i E, bojene materije, [[tanin]]e i [[flavonoid]]e. U plodu se nalazi više sastojaka od kojih se izdvajaju šećeri ([[glukoza]], [[fruktoza]], [[saharoza]]), organske kiseline (jabučna, limunska, salicilna, elaginska i dr.), [[etarsko ulje]], bojene i taninske materije, vitamine C i E i dr.
 
== Upotreba ==
 
List se praktično koristi samo u narodnoj medicini za ispiranje usne duplje kod upale njene sluzokože, kod upale ždrela i kod proliva. Ulazi u sastav mnogobrojnih mešavina za lečenje oboljenja kardio-vaskularnog, želudačno-crevnog sistema, menstrualnih i [[hormo]]nskih poremećaja i [[avitaminoza]]. Takođe ulazi u sastav mešavina za tzv. prolećno čišćenje krvi. List maline može da zameni neke čajeve, kao što su indijski, gruzijski i ruski.
 
Linija 66 ⟶ 63:
 
== Galerija ==
 
<gallery>
Datoteka:Raspberries_Yellowjacket.jpg
Linija 73 ⟶ 69:
 
== Literatura ==
 
* Gostuški,R: Lečenje lekovitim biljem, Narodna knjiga, Beograd, 1979.
* Grlić, Lj: Enciklopedija samoniklog jestivog bilja, August Cesarec, Zagreb, 1986.
Linija 88 ⟶ 83:
* Tucakov, J: Lečenje biljem, Rad, Beograd, 1984.
 
== SpoljašnjeEksterni vezelinkovi ==
{{commons}}
* [http://www.bionet-skola.com/w/Malina BioNet škola]