Mahmud Abas – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: bcl:Mahmoud Abbas
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 3:
 
== Političke funkcije ==
 
Abas je vodeći političar u [[Fatah]]u i, trenutno, predsedavajući [[PLO|Palestinske Oslobodilačke Organizacije]] (PLO), izabran [[11. novembar|11. novembra]] [[2004]], posle smrti [[Jaser Arafat|Jasera Arafata]]. Pre nego što je imenovan za premijera, Abas je bio na čelu odeljenja za pregovore PLO-a. Bio je premijer [[Palestinska uprava]] (''PA'') od marta do oktobra [[2003]]. kada je dao ostavku usled borbe za vlast sa Arafatom. Na zapadu ima reputacuju čoveka sa "umerenim uticajem" u Palestinskoj upravi, sa iskrenom težnjom ka ostvarivanju mira. Ipak mnogi smatraju da je njegov pristup isuviše trpeljiv i pomirnjiv, i da je sklon da naškodi palestinskim pravima kako bi se umilostivio [[Izrael]]u i [[SAD]]. (Njegovo ime ''Abu Mazen'' je počasna titula, koja izražava popularni običaj u palestinskom društvu, i odražava njegovu ulogu kao oca Mazena, svog najstarijeg sina. Među Arapima je ovakvo ime česta pojava.)
 
== Biografija ==
 
=== Mladost i obrazovanje ===
 
Abas je rođen [[1935]]. u [[Safed]]u, tada delu Britanske Palestine. Posle osnivanja države Izrael, [[1948]]. - i potonje okupacije ostatka bivše Palestine od strane [[Jordan]]a i [[Egipat|Egipta]] - Abas je prešao u [[Sirija|Siriju]], gde je išao u školu, i diplomirao na [[Univerzitet u Damasku|Univerzitetu u Damasku]], pre nego što je otišao u Egipat, gde je studirao prava. Kasnije je Abas upisao diplomske studije na Orijentalnom Koledžu u [[Moskva|Moskvi]], gde je doktorirao istoriju. [[1982]], Abas je napisao doktorsku disertaciju o poznatim poricačima [[Holokaust]]a, koji tvrde da su postojale tajne veze između nacista i cionističkog pokreta. [[1984]], je u [[Aman]]u, (Jordan) na arapskom objavljena knjiga bazirana na Abasovoj disertaciji. Naslov knjige je bio: ''Druga strana: tahni odnosi između nacizma i cionizma''. Kad je imenovan za palestinskog premijera, 2003, ova knjiga je žestoko kritikovana od strane jevrejskih krugova. U svojoj knjizi, Abas je izneo sumnje da su gasne komore korišćene za istrebljenje Jevreja, i izneo mišljenje da je tokom holokausta ubijeno manje od milion Jevreja. U intervjuu koji je dao za [[Haarec]] u maju 2003, tvrdio je da je samo citirao široko rasprostranjena naučna neslaganja o holokaustu, ali da više nema nameru da spori široko prihvaćene brojeve; istakao je svoje mišljenje da je "holokaust bio grozan, neoprostiv zločin protiv jevrejske nacije, zločin protiv čovečnosti koji čovečanstvo ne može da prihvati".
 
=== Mešanje u politiku ===
 
Sredinom 50-ih godina dvadesetog veka, Abas se ozbiljno umešao u podzemnu političku palestinsku scenu, pridruživši se prognanim Palestincima u [[Katar]]u, gde je bio direktor osoblja civilne službe emirata. Dok je bio tamo, regrutovao je veći broj ljudi, koji će kasnije postati ključne ličnosti u PLO-u, i bio je jedan od članova-osnivača Fataha [[1957]].
 
Tokom 60-ih, 70-ih i 80-ih, Abas je putovao sa Arafatom i ostatkom rukovodstva Palestinske uprave u egzil u Jordan, [[Liban]] i [[Tunis]] (vidi članak o ''[[Jaser Arafat|Jaseru Arafatu]]'' za više detalja). Iako je privlačio malo pažnje medija, za Abas se govori da je imao snažan pozadinski uticaj u Palestinskoj upravi, i bio je smatran visoko intelektualnim pragmatičarom.
 
== SpoljašnjeEksterni vezelinkovi ==
{{Commonscat}}
* [http://www.abumazen.info/ Mahmoud Abbas Abu Mazen Website] Official
* ''[http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/4043065.stm Palestinian group endorses Abbas]'', [[BBC News]]
Linija 24 ⟶ 21:
* ''[http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/1933453.stm Profile: Mahmoud Abbas]'', [[BBC News]] ([[September 4]], 2003)
* ''[http://www.msnbc.msn.com/id/5197317/site/newsweek/ Someone Was Going to Kill]'' [[Newsweek]] Interview of Mahmoud Abbas ([[June 21]] Issue)
{{Commonscat}}
 
[[Kategorija:Rođeni 1935.|Abas, Mahmud]]