Magnezij – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.2) (robot Dodaje: vep:Magnii
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 143:
 
'''Magnezij''' ili '''Magnezijum''' ('''Mg''', [[latinski jezik|latinski]] - ''magnesium'') je [[zemljani alkalni metal]] [[zemljani alkalni metali|IIAgrupe]]. Gradi 2+ jone. Oksidacioni broj magnezijuma u jedinjenjima je isključivo +2. Ima najnižu temperaturu topljenja u grupi zemnoalkalnih metala.
 
 
Stabilni [[izotop]]i magnezijuma su:
Linija 151 ⟶ 150:
 
Da je magnezijum poseban element prvi je utvrdio Josef Blek, a u čistom obliku je dobijen [[1808]] godine od strane Humphry Davy-a
 
 
=== Zastupljenost i dobijanje ===
 
Magnezijum je zastupljen u zemljinoj kori u količini od 2,74%. U prirodi se magnezijum veoma često nalazi vezan u vidu silikata, ali sa stanovništa dobijanja najvažniji [[mineral]]i su mu: [[dolomit]]a, [[magnezit]]a, [[karnalit]]a, [[kalcit]]a i [[karbonat]]a. U morskoj vodi je zastupljen u količini od 1200 ppm (engl. parts per million), u obliku rastvora soli Mg<sup>2+</sup>.
 
Linija 167 ⟶ 164:
 
=== Jedinjenja ===
 
Najvažnija magnezijumova jedinjenja su: magnezijum oksid (MgO) magnezijum hidroksid (Mg(OH)<sub>2</sub>) i njegove soli. Vodeni rastvori u kojima je velika koncentracija Mg<sup>2+</sup> imaju gorak ukus.
 
Linija 173 ⟶ 169:
 
=== Hemijske osobine ===
 
Metalni magnezijum se veoma lako oksiduje na [[vazduh]]u, ali slično kao i kod [[aluminijum]]a proces korozije magnezijuma se zaustavlja zbog pasivizacije. Kada se otstrani gornji sloj magnezijuma koji je oksidivao čist magnezijum veoma lako reaguje sa vodom gradeći hiodroksid.
Magnezijum redukuje većinu oksida čak i ugljen (IV)-oksid. Magnezijum gori u ugljenik (IV)-oksidu(koji služi za gašenje požara) i redukuje ga pri čemu se stvara MgO i oslobađa se ugljenik u vidu čađi.
Linija 180 ⟶ 175:
 
=== Primena ===
 
Kao redukciono sredstvo magnezijum se koristi za dobijanje metala iz njihovih oksida, kao i za katodnu zaštitu metala od korozije.
Legure magnezijuma sa [[bakar|bakrom]] se koriste u avioindustriji kao i u kosmičkoj industriji, tamo gde su legure [[titanijum]]a i [[aluminijum]]a suviše teške. U sličnim situacijama se koriste i legure [[aluminijum]]a sa z magnezijumom
 
=== Biološki značaj ===
 
Magnezijum ulazi u sastav [[hlorofil]]a, [[joni]] magnezijuma igraju bitnu ulogu u održanju osmotskog pritiska u [[krv]]i i drugim tkivima i u prosleđivanju impulsa u [[nervni sistem|nervnom sistemu]].