Lukanci – razlika između verzija

Obrisana 3 bajta ,  prije 11 godina
m
razne ispravke
m (ispravke)
m (razne ispravke)
 
== Porijeklo i društvo ==
 
Neki od suvremenih historičari špekuliraju kako im je ime došlo od grčkog ''λυκος'' ("vuk"), odnosno da su, kao i [[Samniti]], koristili vuka kao [[totem]] za vrijeme svojih migracija. Druge teorije ime vode od [[latinski|latinske]] riječi ''locus'' ("sveti gaj").
 
 
Prema [[Livije|Liviju]] su Lukanci godine 298. pne. sklopili savez s Rimom, te je temeljem toga rimski uticaj proširen na grčke kolonije [[Venusia]] (291. pne.,), [[Paestum]] (Posidonia ponovno osnovana 273. pne.) te Tarentum (272. pne). U kasnijim sukobima, su, međutim, Lukanci obično birali gubitničke strane. Kada se [[Pir od Epira]] iskrcao u Italiji 281. pne. bili su među prvima koji su prišli njegovoj vojsci, pa su zbog toga deset godina morali ratovati s osvetničkim Rimljanima koji su ih na krjau pokoirili 272. pne. Neprijateljstvo Rimljana i Lukanaca se nastavilo, pa je u [[drugi punski rat|drugom punskom ratu]] 216. pne. Lukanija bila opustošena i od Hanibalove i od rimske vojske. Lukanci se od toga nikada nisu oporavili, pa im je zemlja počela propadati, da bi završni udarac bio [[Saveznički rat]] (90-88. pne.) u kome su se Lukanci zajedno sa Samnitima borili protiv Rimljana. Do vremena Strabona nekoć plodna i bogata zemlja je opustjela.
 
 
== U popularnoj kulturi ==
 
Lukanska pješadija se pojavljuje kao jedinica u ''[[Europa Barbarorum]]'', [[mod (igra)|modu]] za stratešku igru [[Rome:Total War]].
 
177.192

izmjene