Razlike između izmjena na stranici "Luj III. Slijepi"

m
razne ispravke
m (r2.5.2) (robot Dodaje: ar:لويس الكفيف)
m (razne ispravke)
 
== Djetinjstvo ==
 
Otac '''Luja III.''' je bio Boso kralj Provanse dok mu je majka bila Irmingard kćer cara Svetog Rimskog Carstva [[Luj II., car Svetog Rimskog Carstva|Luja II.]] . U trenutku smrti njegovog oca 887 godine Luj III. se našao pod zaštitom karolinških careva [[Karlo III., car Svetog Rimskog Carstva|Karla III.]] i [[Arnulf Karantanski]] koji su se pobrinuli da ima sigurno djetinjstvo.
 
== Car ==
 
Ovaj period mira i sigurnosti završava smrću Arnulfa kada ga posjećuju talijanski plemići nudeći mu carsku krunu pod uvjetom da zarati s kraljem Italije [[Berengar I.|Berengarom]]. Kako je ta ponuda bila potpuno prihvatljiva mladiću od 19 godina, on 901. godine kreće u uspješnu invaziju [[Italija|Italije]] i ulazi ponosno u [[Rim]], gdje ga [[papa]] u februaru-veljači 901. godine kruni za cara. Taj tada već proslavljeni uspjeh bio je preuranjen pošto Berengar koji je nadživio posljednja tri cara nije bio osoba za omalovažavanje. Sudbina se i ovdje ponovila kada malo više od godinu dana nakon Lujeve krunidbe Berengar ostvaruje veliki vojnu pobjedu tijekom koje zarobljava svoga protivnika.
 
== Abdikacija ==
 
U zamjenu za slobodu Berengar je zatražio od njega samo riječ da se mladi car više nikada neće vratiti u Italiju. Kako je davanje riječi za ovoga [[car]]a bilo nešto potpuno jednostavno, on ju je dao i otišao u Provansu gdje se pripremao za svoj novi napad. Nakon dvije godine ili točnije u july-srpnju 904. on ponovno napada Berengara samo da bi u july-srpnju 905. godine kod [[Verona|Verone]] ponovno doživio katastrofalni poraz i bio zarobljen. Ovaj put Berengar nije mogao ponovno vjerovati Luju III. tako da ga je prije puštanja na slobodu za svaki slučaj [[sljepoća|oslijepio]].
 
== Nasljedstvo ==
 
Nakon ovog poraza Luj III. se povukao u Provansu koju potom do [[smrt]]i više nije napuštao. Od djece imao je kćer čiji potomci su sljedećih više od 300 godina bili [[grof]]ovi Provanse.
 
177.192

izmjene