Razlike između izmjena na stranici "Ludwig Njemački"

Obrisano 6 bajtova ,  prije 8 godina
m/м
razne ispravke
m/м (r2.7.1) (robot Mijenja: hr:Ljudevit Njemački)
m/м (razne ispravke)
[[Datoteka:Ludwig der Deutsche.jpg|minithumb|250px|Novac sa likom Ludviga Nemačkog]]
 
[[Ludvig I Nemački]] (poznat i kao Ludvig II ili Ludvig Bavarski) ([[804]]—[[28. avgust]] [[876]]) je bio kralj Bavarske ([[817]]—[[843]]) i kralj Istočne Franačke (Nemačke) ([[843]]—[[876]]). Bio je treći sin cara [[Luj Pobožni|Luja Pobožnog]].
 
== Prva podela carstva ==
 
Kad je [[Luj Pobožni]] podelio carstvo [[817]], tada je Ludvig dobio Bavarsku i okolne teritorije, koje su dotad pripadale Lotaru. Međutim nije vladao tim teritorijama do [[825]], kada ratuje protiv Lužičkih Srba i Venda na istočnoj granici.
 
== Graćanski rat ==
 
Nakon rođenja [[Karlo Ćelavi|Karla Ćelavog]] nastaju nevolje jer je već carstvo bilo podeljeno. Trebalo je stvotiti teritorije za Karla Ćelavog. Trojica ostale braće su osetila da su njihove teritorije ugrožene, pa ne dopuštaju da [[Luj Pobožni]] preda Alemanju Karlu Ćelavom. Sudelovao je u svrgavanju cara Luja Pobožnog, ali ga pušta [[831]]. godine.
 
 
== Verdenskim sporazumom Ludvig dobija Nemačku ==
 
Od juna [[842]]. do avgusta [[843]]. trajali su mirovni pregovori među braćom, koji su završili [[Verdenski sporazum|Verdenskim sporazumom]] avgusta [[843]]. godine. Ludvig Nemački dobija zemlje istočno od Rajne zajedno sa [[Vorms]]om, [[Majnc]]om i Spejerom na levoj obali Rajne. Njegove teritorije su bile [[Bavarska]] sa [[Regenzburg]]om kao glavnim gradom, te [[Tiringija]], [[Frankonija]] i [[Saksonija]].
Ugušio je pobunu [[842]]. u Saksoniji, Oborite je podveo pod svoju vlast. Preduzeo je kampanje protiv Čeha i Moravaca i drugih plemena. Protiv [[Vikinzi|Vikinga]] nije bio dovoljno uspešan.
 
== Pokušaji osvajanja Zapadne Franačke(Francuske) ==
 
Godine [[852]]. poslao je [[Ludvig Mlađi|Ludviga Mlađeg]] u Akvitaniju, jer je vlasteli u Akvitaniji bilo dosta Pipinove vlasti. Od [[854]]. više puta je pokušavao da obezbijedi tron Zapadne Franačke, tj. da bude kralj Francuske. Plemići Francuske su bili ogorčeni vladavinom [[Karlo Ćelavi|Karla Ćelavog]], pa su više puta nudili Ludvigu Nemačkom da ih oslobodi lošeg kralja.
 
 
== Deoba Lotarovih poseda ==
 
Kada je [[855]]. umro [[Lotar I]], Ludvig Nemački i Karlo Ćelavi sarađuju u pokušaju podele Lotarovog carstva. To carstvo je već bilo podeljeno Lotarovim sinovima: [[Lotar II|Lotaru II]], koji je dobio Lotaringiju, Luju II (car Svetog rimskog carstva) i Karlu Provansalskom. Kada je umro [[863]]. Karlo Provansalski, tada njegove posede Provansu i Burgundiju dele Karlo Ćelavi i Ludvig Nemački.
 
 
== Problemi sa sinovima ==
 
Ludvig je imao problema sa svojim sinovima. Najprije se pobunio [[Karloman Bavarski]] [[861]], pa opet [[863]]. godine. Zatim se buni drugi sin [[Ludvig Mlađi]] zajedno sa [[Karlo Debeli|Karlom Debelim]]. [[Karloman Bavarski|Karlomanu Bavarskom]] predaje [[864]]. kraljevstvo Bavarsku. A već sledeće godine [[865]]:
* [[Ludvig Mlađi|Ludvigu Mlađem]] predaje Saksoniju sa Frankonijom i Tiringijom
 
== Posle smrti ==
 
Umro je tokom priprema za rat 28. avgusta [[876]]. u [[Frankfurt]]u. Njegovi sinovi su poštovali podelu, koja je izvršena za njegova života. Na vest o smrti Ludviga Nemačkog [[Karlo Ćelavi]] je pokušao zauzeti Nemačku, ali poražen je od Ludvigovih sinova.
 
177.192

izmjene