Luzern – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
EmausBot (razgovor | doprinos)
m r2.6.4) (robot Mijenja: lv:Lucerna (pilsēta)
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 24:
 
'''Lucern''' ([[nem]]. ''Luzern'', [[fra]] i [[eng]]. Lucerne) je grad u Švajcarskoj. Glavni je grad istoimenog [[kanton]]a [[Lucern]]. Grad leži na obali Firvaldštetskog jezera i sa njegovih 57.533 stanovnika osmi je najveći grad u Švajcarskoj. Kroz Lucern teče reka Rojs. Lucern je administrativno, ekonomsko, saobraćajno i kulturno središte centralne Švajcarske.
 
 
=== Turizam u Lucernu ===
 
'''Lucern''' je veoma važna turistička destinacija. Svake godine mnogo turista poseti Lucern, a najviše iz Azije. Oni često dolaze da vide drveni most (Kapelbrike) koji je izgrađen u srednjom veku u Lucernu. Važna turistička destinacija je i planina Pilatus. Na vrhu te planine postoji restoran sa vrlo lepom pogledom na celu centralnu Švajcarsku i okolinu.
 
Prema podacima iz 2005 grad Lucern je imao 57.533 stnovnika a [[Kanton Lucern]] je imao 356.309 stnovnika.
 
 
=== Grad Lucern ===
 
'''Grad Lucern''' je veoma važan tranzitni grad za ljude i robu koji putuju ka unutrašnjosti Švajcarske. Lucern ima posebno dobro razvijenu saobraćajnu infrastrukturu. Kroz Lucern prolazi mnogo autoputeva što znači da je Lucern dobro povezan sa drugim gradovima Švajcarske. Postoji i jedna veoma velika železnička stanica u Lucernu. Gotovo svi vozovi koji putuju od istoka ka zapadu staju u Lucernu. U blizini železničke stanice nalazi se Švajcarski saobraćajni muzej. On je najposećeniji muzej u Švajcarskoj i ima veliku kolekciju automobila, brodova, aviona i vozova.
 
== VanjskiEksterni linkovi ==
{{commonscat|Lucerne}}
* [http://www.luzern.ch City of Lucerne official website]