Razlike između izmjena na stranici "Logaritam"

Obrisano 7 bajtova ,  prije 8 godina
m/м
razne ispravke
(Nova stranica: [[Datoteka:Logarithms.png|thumb|315px|Logaritmi različitih osnova: crveni je za osnovu ''e'', zeleni za osnovu 10, a ljubičasti za osnovu 1.7. Logaritmi svih osnova prolaze kroz ta...)
 
m/м (razne ispravke)
== Logaritamska i eksponencijalna funkcija: inverzne funkcije ==
Za svaku osnovu (''b'' u ''b''<sup>''n''</sup>), postoji jedna logaritamska i jedna eksponencijalna funkcija; one su [[inverzna funkcija|inverzne funkcije]]. Za ''b''<sup>''n''</sup> = ''x'':
 
* Eksponencijalna funkcija određuje ''x'' za dato ''n''. Da bi se našlo ''x'', treba ''b'' pomnožiti samim sobom ''n'' puta.
* Logaritamska funkcija određuje ''n'' za dato ''x''. ''n'' je onaj broj puta koliko treba podeliti ''x'' sa ''b'' da bi se dostiglo 1.
 
=== Nespecificirana osnova ===
 
* Matematičari generalno razumeju ili "ln(''x'')" ili "log(''x'')" da znači log<sub>e</sub>(''x''), tj. prirodni logaritam, a pišu "log<sub>10</sub>(''x'')" samo ako je u pitanju dekadni logaritam.
 
* Inženjeri, biolozi i još neki pišu samo "ln(''x'')" ili (ređe) "log<sub>e</sub>(''x'')" kada se misli na prirodni logaritam broja ''x'', a koriste "log(''x'')" da označe log<sub>10</sub>(''x'') ili, u računarstvu, binarni logaritam log<sub>2</sub>(''x'').
 
* Ponekad se Log(''x'') (sa velikim slovom ''L'') koristi da označi log<sub>10</sub>(''x'') od strane ljudi koji koriste log(''x'') (sa malim slovom ''l'') da označe log<sub>''e''</sub>(''x'').
 
* U većini [[programski jezik|programskih jezika]] uključujući i C programski jezik, C++, Pascal, Fortran i BASIC programski jezik, "log" ili "LOG" označava prirodni logaritam.
 
== Upotrebe logaritamske funkcije ==
Logaritmi su korisni u rešavanju jednačina gde je nepoznat eksponent. Logaritmi imaju prost izvod, tako da se često koriste kao rešenja integrala. Dalje, veliki broj jedinica u nauci se izražava preko logaritama drugih jedinica; pogledati [[logaritamska skala|logaritamsku skalu]] za objašnjenje i listu jedinica.
 
 
=== Lakše računice ===
|}
Pre upotrebe elektronskih kalkulatora, ovo je činilo teške operacije sa dva broja lakšim. Jednostavno bi našli logaritam oba broja (za množenje i deljenje) ili samo prvog broja (za korenovanje ili gde je jedan broj već eksponent) u logaritamskoj tablici i izvršili prostiju operaciju nad njima.
 
 
=== Matematička analiza ===
177.192

izmjene