Razlike između izmjena na stranici "Limelight (film, 1952)"

m/м
razne ispravke
m/м (r2.7.1) (robot Dodaje: hr:Svjetla pozornice (1952))
m/м (razne ispravke)
 
== Radnja ==
 
[[London]], [[1914]]., uoči početka [[1. svjetski rat| Prvog svjetskog rata]]. Calvero (Chaplin), jednom slavni kazališni klaun, sada neuspješni pijanac, spašava mladu plesačicu Terezu, alias Terry (Bloom), od samoubojstva. Pomažući joj da se oporavi, Calvero joj pomaže da ponovno stekne samopoštovanje i nastavi svoju plesačku karijeru. Čineći to, on ponovno stječe vlastitu samouvjerenost, ali njegov povratak da se vrati na staru slavu je manje uspješan. Terry kaže kako se želi udati za Calvera unatoč razlici u godinama, iako iskazuje prijateljstvo Nevilleu, mladom skladatelju za kojeg Calvero vjeruje da je bolji izbor za Terry. Kako bi im dao šansu, Calvero napušta dom i postaje ulični zabavljač. Terry, koja sada nastupa u vlastitoj predstavi, pronalazi Calvera i nagovara ga da se vrati na pozornicu za predstavu u njegovu čast. Vrativši se svojem starom partneru (Keaton), Calvero se vraća trijumfalnim nastupom, ali pretrpi srčani udar i umire u kulisi, samo nekoliko koraka od Terry, koja pleše na pozornici.
 
== Produkcija ==
 
Iako je film radnjom smješten u [[London]], u cijelosti je snimljen u [[Hollywood]]u, najviše u Chaplinovim studijima. Ulica u kojoj živi Calvero je preuređeni set studija Paramount, kazališna scena snimljena je u RKO-u, a neke eksterijerne scene su prikazi Londona. Većina glumaca su bili Britanci ili su govorili britanskim naglaskom, jedina iznimka je bio sami Chaplin, koji je desetljećima živio u [[SAD| Sjedinjenim Državama]]. U filmu su nastupili i članovi Chaplinove obitelji, uključujući petero njegove djece i njegov polubrat Wheeler Dryden. Za ulogu Terry Chaplin je izabrao kazališnu glumicu [[Claire Bloom]], što je bila njezina prva filmska uloga. Chaplin je svojim starijim sinovima rekao da je mislio kako će ''Svjetla pozornice'' biti njegov posljednji film. Većina ljudi koja je proučavala Chaplinov život pretpostavlja kako je njegov lik u ovom filmu temeljen na njegovu ocu Charlesu Chaplinu starijem koji je također izgubio svoju publiku i okrenuo se alkoholu, nakon čega je [[1901]]. umro. U njegovoj autobiografiji iz [[1964]]. i knjizi iz [[1974]]., ''My Life in Pictures'', međutim, Chaplin inzistira na tome da je Calvero temeljen na životu kazališnog glumca Franka Tierneyja. Ipak, ''Svjetla pozornice'' su snimljena u vrijeme kad je sam Chaplin počeo gubiti svoju publiku. Na mnogo načina film ostaje autobiografski.
 
 
== Kritike ==
 
Dok je bio na turneji po [[Velika Britanija| Britaniji]] kako bi promovirao film, Chaplin je saznao da su mu odbili molbu za povratnu vizu za [[SAD]] zbog njegovih navodnih [[komunizam| komunističkih]] simpatija. Kao sol na ranu došla je zabrana prikazivanja filma u SAD-u. Zabrana filma bila je ironična jer je to najapolitičniji Chaplinov film iz tog perioda. Dijelom je za to zaslužan njegov prethodni film, ''[[Gospodin Verdoux]]'' ([[1947]].), koji je bio crna komedija kojom je kritizirao [[kapitalizam]]. Film je u Americi prikazan tek [[1972]]., a Chaplin, Larry Russell i Ray Rasch nagrađeni su [[Oscar]]om za najbolji originalni dramski glazbeni broj. Akademija je nakon toga promijenila pravila kako bi spriječila nagrađivanje filmova starijih od dvije godine.
 
''Svjetla pozornice'' su jedan od Chaplinovih najmanje poznatih filmova, ali je jedan od najautobiografskijih te pruža uvid u njegovu osobnost i karijeru. Njegova vlastita karijera počela je [[1914]]., a u priči o vremešnom zabavljaču koji gleda nazad na svoju slavnu karijeru Chaplin se vjerojatno suočava sa strahom da će i on jednom biti zaboravljen. Značajno je napomenuti da je na izblijedjelim posterima na Calverovu zidu on opisan kao "komičar skitnica", a zaista, u nekim kazališnim nastupima u filmu se jasno vidi da je njegova odjeća varijacija one Chaplinove Skitnice. Film je snimljen u vrijeme kad je Chaplin gubio svoju publiku, jasna paralela s Calverovim iskustvom u filmu. Priča o Terry - koja je mlada ostala siroče, dok je njezina sestra bila prisiljena prostitutirati se - također ima sličnosti s Chaplinovom majkom. Priča o starijem muškarcu i mlađoj ženi koji se zaljubljuju i inspriraju jedno drugo, podsjeća na Chaplinov brak s Oonom O'Neill.
 
== VanjskeEksterni poveznicelinkovi ==
*{{imdb naslov|id=0044837|naslov=Svjetla pozornice}}
 
177.192

izmjene