Lijepa naša domovino – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Adding {{Commonscat|National anthem of Croatia}}
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 2:
 
== Tekst ==
 
:Lijepa naša domovino,
:Oj junačka zemljo mila,
Linija 24 ⟶ 23:
 
== Autor riječi - Antun Mihanović ==
 
[[Antun Mihanović]] ([[1796]]-[[1861]]), jedan od pjesnika [[ilirski preporod|ilirskog preporoda]], napisao je pjesmu ''“Horvatska domovina”'',
koja je objavljena [[1835]]. godine u desetom broju književnog lista ''“[[Danica (časopis)|Danica]]”'', koji je tada bio nositelj književnog preporoda.
Linija 31 ⟶ 29:
 
== Autor napjeva - Josif Runjanin ==
 
Popijevka “Lijepa naša domovino” nastala je krajem [[1840-ih]].
Ne zna se točna godina njezina nastanka, ali obično se uzima [[1848]]. Nije posve sigurno ni tko je kompozitor, ali se u drugoj polovici [[19. vijek]]a uvriježilo mišljenje da je to [[Josif Runjanin]],Srbin kršten u pravoslavnjoj crkvi u Vinkovcima. ([[1821]]-[[1878]]). Runjanin nije imao formalno glazbeno obrazovanje, a 1848. je bio kadet u graničarskom pješadijskom puku br. 10 u [[Glina (grad)|Glini]]. Zato se smatra da je popijevka skladana u Glini.
Linija 39 ⟶ 36:
 
== Muzičke prerade i naslov ==
 
Ne zna se kako je izgledao izvorni napjev. Prvi poznati zapis potječe od Vatroslava Lichteneggera, pjevačkog pedagoga, iz [[1861]]. godine. Slušao je kako pjevaju njegovi učenici (učiteljski pripravnici) i zabilježio note, ''“ukajdiv melodiju onako kako su mu pripravnici pjevali”'' (F.Ks.Kuhač). Lichtenegger je priredio skladbu za muški četveropjev. Godine [[1862]]. njegova je verzija objavljena u ''“Sbirci različitih četveropjevah mužkoga zbora”'' (svezak II, broj 9) Narodnoga zemaljskoga glazbenog zavoda u Zagrebu.
 
Linija 54 ⟶ 50:
 
== Tekstualne prerade ==
 
Današnji tekst himne nije posve isti kao Mihanovićev original. Osim što je bilo nužnih promjena zbog moderniziranja jezika, uvedeno je i par značenjskih promjena.
 
Linija 70 ⟶ 65:
 
== Status himne ==
 
Tijekom 19. stoljeća "Lijepa naša" se pjevala u svečanim nacionalnim prilikama kao i razne druge popjevke.
 
Linija 92 ⟶ 86:
[[Ustav]] Republike Hrvatske iz 1990. godine navodi da "Lijepa naša domovino" ima status i funkciju hrvatske državne himne, a Zakon o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske navodi njezin službeni tekst i notni zapis, koji su time postali obavezni.
 
== VanjskiEksterni linkovi ==
{{Commonscat|National anthem of Croatia}}
* [http://www.mvp.hr/MVP.asp?pcpid=953 Description from the Croatian Ministry of Foreign Affairs, including audio, singing and notary in Macromedia Flash]
* [http://www.national-anthems.net/web/find.webpage?from=real&what=croatia&id=HR "Lijepa nasa domovino" melody RealAudio stream (20.6 kbit/s)]
Linija 99 ⟶ 94:
 
{{Državne himne Evrope}}
{{Commonscat|National anthem of Croatia}}
 
[[Kategorija:Državne himne]]