Ekvador – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
EmausBot (razgovor | doprinos)
m r2.6.4) (robot Dodaje: or:ଏକ୍ଵାଡୋର
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 29:
moto = La Paz y el Bienestar, la Gloria y el Triunfo<br />([[španski jezik|španski]]: "Mir i blagostanje, slava i trijumf")
}}
 
 
'''Republika Ekvador''' je država u [[Južna Amerika|Južnoj Americi]]. Glavni grad je [[Quitto]], dok je največi grad [[Guayaquil]] (Stanovništvo 3,000,000). Ekvador ukupno ima malo više od 13,000,000 ljudi.
 
== Istorija ==
 
U području današnjeg Ekvadora su od davnih vremena živele razne staro Američke kulture. Međutim, ove su osvojili Inke u petnestom veku i tako je do dolaska Evropljana Ekvador bio deo [[Inka Carstvo|Inka Carstva]]. [[Španija]] je osvojila to područje [[1534]] godine, i tako se moderni Ekvador prvo pojavi u istoriji kao Španska kolonija.
 
Linija 44 ⟶ 42:
 
== Vlada ==
 
U Ekvadoru, predsednik, podpresednik, i članovi kongresa nakon izbora rade četiri godine. U Ekvadoru postoju petnaest ministarstava. Vođe regija, gradonačelnici, su direktno izabrani po popularnoj volji stanovništva. Sudije na narodnom sudu su izabrani u kongresu, i rade doživotno.
 
Linija 50 ⟶ 47:
 
== Političke podele ==
 
Ekvador je podeljen na 22 regije ("Provincia" na [[Španski Jezik|Španskom]]). Zajedno sa njihovim glavnim gradovima, oni su:
 
Linija 72 ⟶ 68:
 
== Privreda ==
 
Ulje, kojeg ima dosta u Ekvadoru, je bio centar Ekvadorske ekonomije u dvadesetom veku. Proizvodi kao banane i šečer su isto važni. [[2000]] godine, Valuta Ekvadora postaje Američki Dollar s nadom da bi se smanjila tadašnja ekonomska kriza. Od tada Ekvadorska ekonomija napreduje, ali sporo. Problemi se ekonomijom su imali veliki uticaj na Ekvadorsku politiku u prethodnih pet godina.
 
== Stanovništvo ==
 
Stanovništvo Ekvadora je otprilke 13,710,234 ([[2003]]). Največa etnička grupa su Mestizos (Mešoviti belci i indijanci) koji čine 65% od stanovništva. Indijanci slede sa 25%, a posle njih su belci sa 7% ukupnog Ekvadorskog stanovništva. 2003 godine čak 35% stanovništva je bilo mlađe od 14 godina starosti. 92.5% od Ekvadoraca mogu čitati i pisati.
 
== Kultura ==
 
Kao mnoge druge Južno Američke zemlje, kultura Ekvadora je kombinacija Španske kulture, i kulture Indijanaca. Na kulturu Ekvadora uticala je i kultura Afrikanskih robova. 68% od Ekvadoraca su Katolici. Najpoznatiji deo Ekvadorske kulture je Ekvadorska muzika, ali Ekvador je imao nekoliko čuvenih južno Američkih pisaca i umetnika.
 
== Relevantni članci ==
== SpoljniEksterni linkovi ==
 
{{Commonscat|Ecuador}}
== Spoljni linkovi ==
* [http://www.ecuadors.org/culture.htm Ekvador]
* [http://www.galapagosmap.com Galapagos]
* [http://www.galapagocruise.com/islands.html Galapagos Ostrva]
{{Južna Amerika}}
{{Commonscat|Ecuador}}
 
[[Kategorija:Ekvador]]