Poručnica Athena

(Preusmjereno sa stranice Poručnik Athena)

Poručnik Athena je izmišljeni lik kolonijalnog oficira u originalnoj verziji TV-serije Battlestar Galactica, a koga je tumačila Maren Jensen.

Poručnica Athena
Tumač/ica ulogeMaren Jensen
Informacije
Vrstaljudska
Rodžena
TitulaPoručnik
Rođenje
Smrt

Fiktivna biografija uredi

Athena je kćer komandanta Adame i Ille od Caprice, odnosno sestra kapetana Apolla i poručnika Zaca. Njen brat Zac i majka ginu u sajlonskom napadu na početku serije. Na Galactici služi kao oficir na zapovjednom mostu, mada povremeno odlazi u borbene akcije kao pilot "Vipera". U slobodno vrijeme podučava djecu u osnovnoj školi.

Prije samog početka serije je njen lik bio u ljubavnoj vezi sa poručnikom Starbuckom, ali su se njih dvoje počeli razilaziti, prije zahvaljujući Starbuckovoj vezi sa bivšom "društvenjačom" Cassiopeiom. U epizodi The Long Patrol Starbuck pokušava održati odnos sa njih dvije istovremeno, pa čak iste večeri sa njih dvije odlazi na randevu, ali na kraju Cassiopeia pobjeđuje u ljubavnom nadmetanju. Athena je sve vrijeme zabrinuta za Starbucka zbog njegove nepromišljenosti.

Lik Athene je "iščezao" prije kraja serije, a što je posljedica procjene producenata da Maren Jensen nije posjedovala adekvatne glumačke vještine, te je kao svojevrsna zamjena uveden lik poručnice Shebe. Jensen je, međutim, ostala biti navođena na glavnoj špici, a lik Athene se spominje u The Return of Starbuck, posljednoj epizodi TV-serije Galactica 1980.

Lik Athene se pojavljuje u stripovima o Battlestar Galactici sredinom 1990-ih, kao i u romanima Richarda Hatcha.

Redizajnirana TV-serija uredi

Lik Athene se ne pojavljuje u redizajniranoj seriji niti nema neposredni ekvivalent, iako se pojedini elementi Athene mogu pronaći kroz neloliko likova:

  • Sharon Valerii i Kara Thrace su žene-piloti upetljane u komplicirane ljubavne veze sa kolegama, a također ih William Adama, koji nema biološke kćeri, tretira kao svojevrsne "pokčerke"
  • Kopija Valerii udana za Karla Agathona dobija pozivni znak "Athena" kako bi se razlikovala od kopije koja je nekoć nosila pozivni znak "Boomer".
  • Atheninu ulogu oficira na mostu preuzima Anastasia Dualla, koja će kasnije postati Adamina snaha.