María Candelaria

(Preusmjereno sa stranice Portret Marije (film))

María Candelaria (također poznat pod naslovima Xochimilco ili Portret Marije) je meksički igrani film snimljen u režiji Emilija Fernandeza i premijerno prikazan 1944. godine, poznat kao prvo ostvarenje latinoameričke kinematografije nagrađeno Zlatnom palmom.

María Candelaria
(Xochimilco)
RežijaEmilio Fernández
ProducentAgustin J. Fink
ScenarioEmilio Fernández
UlogeDolores del Río
Pedro Armendáriz
Alberto Galán
Miguel Inclán
Julio Ahuet
MuzikaFrancisco Domínguez
FotografijaGabriel Figueroa
MontažaJorge Bustos
DistribucijaFilms Mundiales
Datum(i) premijere
2. 1. 1944 (1944-01-02)
Trajanje76 min.
Zemlja Meksiko
Jezikšpanski

Radnja počinje u sadašnjosti, kada novinar ostarjelog umjetnika (koga tumači Alberto Galán) ispituje o aktu mlade Indijanke. Naslovna protagonistica, koju tumači Dolores del Rio, je lijepa ali siromašna Indijanka koja u vrijeme pred Meksičku revoluciju živi u oblasti Xochimilco, i koja, zajedno sa svojim ljubavnikom (koga glumi Pedro Armendáriz), trpi razne društvene predrasude izazvane siromaštvom i zadrtošću.

Film je nastao kao svojevrstan poklon Fernandeza svojoj glavnoj zvijezdi Dolores del Rio, sa kojom je imao izuzetno buran i složen privatni i profesionalni odnos. Režiser je napisao scenario sa kojim se htio pomiriti sa glumicom, koja je zbog svađa umalo napustila set njihovog prethodnog filma Flor silvestre. Film je doživio veliki uspjeh, a dvije godine kasnije je premijerno prikazan na prvom Kanskom festivalu gdje je dobio Grand Prix (preteču Zlatne palme) zajedno sa još nekoliko filmova. Iste godine je dobio prvu nagradu Ariel za najbolju fotografiju.

Vanjske veze uredi