Portal Čile

Čile, zvanično Republika Čile (šp. República de Chile) je država u Južnoj Americi. Zauzima dug i uzan pojas između obale Tihog okeana i planina Anda a polaže pravo i na deo Antarktika. Prema severu se graniči sa Peruom, prema severoistoku sa Bolivijom, prema istoku sa Argentinom a prema zapadu ima izlaz na Pacifički okean.

Glavni grad je Santijago de Čile, dok se skupština sastaje u obližnjem Valparaisu. U Santijagu živi 40 % stanovništva Čilea. Ostali veći gradovi su: Valparaiso, Antofagasta, Punta Arenas, Ikike, Serena, Talka i drugi.

Pod čileanskim suverenitetom su Uskršnje ostrvo i ostrva Sala i Gomez (šp. Sala-y-Gómez), najistočnija ostrva Polinezije. Deo Čilea je i ostrvo Robinzon Kruso. Danas je Čile jedna od najstabilnijih i najprosperitetnijih latinoameričkih država, sa uglednom vojskom i rastućom privredom. Čile predvodi Latinsku Ameriku u ljudskom razvoju, dohotku po glavi stanovnika, konkurentnosti, ekonomskim slobodama i niskoj stopi korupcije. Čile je osnivač Ujedinjenih nacija, Unije južnoameričkih naroda i Zajednice latinoameričkih i karipskih država.