Praziluk

(Preusmjereno sa stranice Poriluk)

Praziluk je biljka iz porodice Alliaceae. Srodna je češnjaku, luku i vlascu. Upotrebljava u kulinarstvu kao dodatak jelu i začin. Poriluk je dvogodišnja zeljasta biljka, visoka do 85 cm. Lukovica je duguljasta, bez oštrog mirisa. Listovi su duguljasto-lancetasti, a plod krupan i okrugao.

Praziluk
Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Liliopsida
Red: Asparagales
Porodica: Alliaceae
Rod: Allium

Poreklo i upotreba uredi

Praziluk je poreklom iz Sredozemlja i drevna je kulturna biljka. Upotrebljava se kao svež ili se dodaje jelima kao začin. U novije vreme znatne količine se suše i izvoze. Za ishranu se upotrebljava: stablo i listovi.

Praziluk je dvogodišnja biljka. Prve godine obrazuje moćno lažno stablo, kod nekih sorati visoko i do 80 cm, sledeće godine razvija dugo stablo visoko i do 2 m. Na stablu se nalazi krupna loptasta cvast, sa velikim brojem cvetova koje oprašuju insekti. Seme je sitno i naborano. 1 gram sadrži 300-400 semena.

Upotreba đubriva u proizvodnji praziluka uredi

Azot

Letnja proizvodnja 225 kg/ha, jesenja proizvodnja 250 kg/ha, zimska proizvodnja 270 kg/ha. 50-60% ovih količina se daje unapred. Glavna količina đubriva za letnji praziluk treba da se unese od jednom, a za jesenji i zimski praziluk treba da se unesu iz dva ili tri puta(prihranjivanje).

Fosfor Praziluk zahteva osrednje količine fosfora. Ako zemljište ima dovolje količine fosfora unosi se 75-100kg P2O5, kao trostruki super fosfat u osnovnom đubrivu.

Kaijum Praziluk ne zahteva mnogo kalijuma. Na normalnim zemljištima će biti dovoljne količine od 150-200 kg/ha, uzimajući u obzir moguće unošenje đubriva.

Upozreba đubriva koja sadrže magnezijum je preporućljivo I to u količinama 300-400 kg po ha.

Vanjske veze uredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Poriluk
 Wikivrste imaju podatke o: Poriluk