Lista mjesta svjetske baštine u Americi

(Preusmjereno sa stranice Popis mjesta svjetske baštine u Americi)

Ovo je UNESCO-ova Lista mjesta svjetske baštine u obje Amerike. Lokaliteti koji su obilježeni zvjezdicom (*) nalaze se i na Listi ugroženih mjesta svjetske baštine.

Lista mjesta svjetske baštine u Americi
Karta
Karta lokaliteta svjetske baštine po državama      bez lokaliteta      1-2 lokaliteta      3-5 lokaliteta      6-9 lokaliteta      10 i više lokaliteta
Karta lokaliteta svjetske baštine po državama
     bez lokaliteta
     1-2 lokaliteta
     3-5 lokaliteta
     6-9 lokaliteta
     10 i više lokaliteta

Karta lokaliteta svjetske baštine po državama
     bez lokaliteta
     1-2 lokaliteta
     3-5 lokaliteta
     6-9 lokaliteta
     10 i više lokaliteta

U Sjevernoj Americi (Sjedinjene Američke Države, Kanada, Grenland i Bermudi) ima 34 lokaliteta na listi Svetske baštine

U 32 zemlje Latinske Amerike (Centralna Amerika, Južna Amerika i Karibi koje su potpisale konvenciju o zaštiti Svjetske baštine ima 129 lokaliteta koji su uvršteni na Listu svjetske baštine. Od tog su 90 lokaliteta - kulturno dobro, 35 prirodno dobro a 3 su mješane vrijednosti.[1]

Sadržaj: Vrh - 0-9 A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L Lj M N Nj O P R S Š T U V Z Ž

Argentina (8)

uredi
 
Velika Plava Rupa koraljnog grebena Belizea

Belize (1)

uredi

Bolivija (6)

uredi
 
Vodopadi Iguazú u Nacionalnom parku Iguaçu
 
Pantanal

Brazil (19)

uredi

Čile (4)

uredi

Za druge čileanske zaštićene lokalitete pogledajte Lista mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji

Danska (1)

uredi

Za druge danske zaštićene lokalitete pogledajte: Lista mjesta svjetske baštine u Evropi

 
Santo Domingo, Dominikanska Republika

Dominika (1)

uredi

Dominikanska Republika (1)

uredi
 
Otočje Galápagos

Ekvador (4)

uredi
 
Antigua Guatemala
 
Veliki trg u Copanu

Gvatemala (3)

uredi

Haiti (1)

uredi

Honduras (2)

uredi

Kanada (17)

uredi
 
grad Québec
 
Nacionalni park Banff
(Nacionalni parkovi kanadskog Stjenjaka)
 
Cartagena de Indias

Kolumbija (7)

uredi
 
Kokosov otok

Kostarika (3)

uredi

Kuba (9)

uredi
 
Stara Havana noću
 
El Castillo, piramida u pretkolumbovskom gradu Chichen Itza (Yucatan, Meksiko) je svjetska baština, ali i jedno od novih sedam svjetskih čuda
 
Monte Albán
 
Knjižnica Ciudad Universitaria u Mexico Cityju

Meksiko (32)

uredi
 
Katedrala u Leónu (Nikaragva)

Nikaragva (2)

uredi

Nizozemski Antili

uredi

Za druga holandske lokalitete pogledajte Listu mjesta svjetske baštine u Evropi

 
Stara jezgra grada Paname, Casco Antiguo

Panama (5)

uredi

Paragvaj (1)

uredi

Peru (10)

uredi
 
Machu Picchu
 
Nazca linije u obliku kolibrija
 
Nacionalni park Grand Canyon
 
Nacionalni park Yellowstone

Salvador (1)

uredi

SAD (21)

uredi
 
Brimstone Hill
 
Pitons, Sveta Lucija (država)

Sveti Kristofor i Nevis (1)

uredi

Surinam (2)

uredi

Sveta Lucija (1)

uredi
  • 2004. – Zaštićeno prirodno područje Pitons

Za druge zaštićene lokalitete Ujedinjenog Kraljevstva pogledajte: Lista mjesta svjetske baštine u Evropi i Lista mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji

Urugvaj

uredi
 
Angelovi slapovi u Nacionalnom parku Canaima

Venecuela (3)

uredi

Izvori

uredi
  1. Latin America and the Caribbean” (engleski). UNESCO. 

Vanjske veze

uredi