Popis gradova u Slovačkoj

Spisak gradova u Slovačkoj obuhvata naseljena mesta u Slovačkoj koja prema zakonima Republike Slovačke imaju status grada (ukupno 141 naseljenih mesta).

Značajni gradovi Slovačke

NazivUredi

U slovačkom jeziku grad se naziva mjesto (svk. mesto). Pojmom „mjesto“ označavaju se gradovi različite veličine, tj. ne postoji pogodan termin za razdvajanje termina „grad“ i „velegrad“. Tako se istim terminom označava i polumilionska prestonica Bratislava, i najmanji, Duđince sa manje od 1.500 stanovnika.

SpisakUredi

Na spisku se pored naziva na slovačkom jeziku nalaze i istorijski nazivi gradova na nemačkom i mađarskom jeziku (koji se smatraju zvaničnim u Mađarskoj), zbog toga što se prostor današnje Slovačke tokom jednog milenijuma nalazio u sastavu monarhija čiji su zvanični i jedini priznati jezici bili nemački, odnosno mađarski.

Gradovi koji su sedišta slovačkih krajeva su dati podebljanim slovima.

Grb Ime Imena Broj
stanovnika
(2019)
Kraj
slovačko nemačko mađarsko
1 Bratislava[1] Bratislava Pressburg
(stari oblik: Preßburg)
Pozsony &0000000000437725.000000437.725 bratislavski
2 Košice Košice Kaschau Kassa &0000000000238593.000000238.593 košički
3 Prešov[2] Prešov Eperies, Preschau Eperjes &0000000000088464.00000088.464 prešovski
4 Žilina Žilina Sillein Zsolna &0000000000080727.00000080.727 žilinski
5 Banska Bistrica Banská Bystrica Neusohl Besztercebánya &0000000000078084.00000078.084 banskobistrički
6 Njitra Nitra Neutra Nyitra &0000000000076533.00000076.533 nitranski
7 Trnava Trnava Tyrnau Nagyszombat &0000000000065033.00000065.033 trnavski
8 Trenčin Trenčín Trentschin Trencsén &0000000000055383.00000055.383 trenčinski
9 Martin[3] Martin (Turz-) Sankt Martin Turócszentmárton &0000000000054168.00000054.168 žilinski
10 Poprad Poprad Deutschendorf Poprád &0000000000051235.00000051.235 prešovski
11 Prjevidza Prievidza Priwitz Privigye &0000000000045634.00000045.634 trenčinski
12 Zvoljen Zvolen Altsohl Zólyom &0000000000042167.00000042.167 banskobistrički
13 Povaška Bistrica Považská Bystrica Waagbistritz Vágbeszterce &0000000000039271.00000039.271 trenčinski
14 Mihalovce Michalovce Großmichel Nagymihály &0000000000038776.00000038.776 košički
15 Nove Zamki Nové Zámky Neuhäus(e)l Érsekújvár &0000000000037512.00000037.512 nitranski
16 Spiška Nova Ves Spišská Nová Ves (Zipser) Neu(en)dorf Igló &0000000000037007.00000037.007 košički
17 Komoran/Komarno Komárno Komorn Komárom &0000000000033751.00000033.751 nitranski
18 Humenje Humenné Homenau Homonna &0000000000032834.00000032.834 prešovski
19 Ljevice Levice Lewenz Léva &0000000000032735.00000032.735 nitranski
20 Bardjejov Bardejov Bartfeld Bártfa &0000000000032293.00000032.293 prešovski-
21 Liptovski Mikulaš[4] Liptovský Mikuláš Liptau-Sankt Nikolaus Liptószentmiklós &0000000000031000.00000031.000 žilinski
22 Lučenjec Lučenec Lizenz Losonc &0000000000027739.00000027.739 banskobistrički
23 Pještjani Piešťany Pistyan Pöstyén &0000000000027336.00000027.336 trnavski
24 Ružomberok Ružomberok Rosenberg Rózsahegy &0000000000026558.00000026.558 žilinski
25 Topoljčani Topoľčany Topoltschan Nagytapolcsány &0000000000024785.00000024.785 nitranski
26 Trebišov Trebišov Trebischau Tőketeres &0000000000024649.00000024.649 košički
27 Čadca Čadca Tschadsa Csáca &0000000000023941.00000023.941 žilinski
28 Rimavska Sobota Rimavská Sobota Großsteffelsdorf Rimaszombat &0000000000023751.00000023.751 banskobistrički
29 Dubnjica na Vahu Dubnica nad Váhom Dubnitz an der Waag Vágtölgyes &0000000000023550.00000023.550 trenčinski
30 Pezinok Pezinok Bösing Bazin &0000000000023034.00000023.034 bratislavski
31 Dunajska Streda Dunajská Streda Niedermarkt Dunaszerdahely &0000000000022684.00000022.684 trnavski
32 Partizanski[5] Partizánske - - &0000000000022269.00000022.269 trenčinski
33 Vranov na Toploj Vranov nad Topľou Vronau an der Töpl Varannó &0000000000022245.00000022.245 prešovski
34 Šalja Šaľa Schala Vágsellye/Sellye &0000000000021689.00000021.689 nitranski
35 Hlohovec Hlohovec Freistadt(l) Galgóc &0000000000021301.00000021.301 trnavski
36 Brezno Brezno Bries Breznóbánya &0000000000020889.00000020.889 banskobistrički
37 Snjina Snina Snina Szinna &0000000000020289.00000020.289 prešovski
38 Senjica Senica Senitz Szenic/Szenc &0000000000020289.00000020.289 trnavski
39 Nove Mesto na Vahu Nové Mesto nad Váhom Neustadt an der Waag Vágújhely &0000000000020071.00000020.071 trenčinski
40 Senjec Senec Wartberg Szenc &0000000000019963.00000019.963 bratislavski
41 Rožnjava Rožňava Rosenau Rozsnyó &0000000000019045.00000019.045 košički
42 Žjar na Hronu[6] Žiar nad Hronom Heiligenkreuz Garamszentkereszt &0000000000018852.00000018.852 banskobistrički
43 Dolni Kubin Dolný Kubín Unterkubin Alsókubin &0000000000018665.00000018.665 žilinski
44 Banovce na Bebravi Bánovce nad Bebravou Banowitz Bán &0000000000017750.00000017.750 trenčinski
45 Puhov Púchov Puchau Puhó &0000000000017561.00000017.561 trenčinski
46 Malacki Malacky Malatzka Malac(z)ka &0000000000017467.00000017.467 bratislavski
47 Handlova Handlová Krickerhau Nyitrabánya &0000000000016890.00000016.890 trenčinski
48 Kežmarok Kežmarok Käsmark Késmárk &0000000000016346.00000016.346 prešovski
49 Stara Ljubovnja Stará Ľubovňa Altlublau Ólubló &0000000000016327.00000016.327 prešovski
50 Seređ Sereď - Szered &0000000000015444.00000015.444 trnavski
51 Skalica Skalica Skalitz Szakolca &0000000000015022.00000015.022 trnavski
52 Galanta Galanta Galanta Galánta &0000000000014990.00000014.990 trnavski
53 Kisucke Nove Mesto Kysucké Nové Mesto Kischütz-Neustadt Kisucaújhely &0000000000014953.00000014.953 žilinski
54 Ljevoča Levoča Leutschau Lőcse &0000000000014722.00000014.722 prešovski
55 Đetva Detva - Dettva/Gyetva &0000000000014545.00000014.545 banskobistrički
56 Šamorin Šamorín Sommerein Somorja &0000000000013350.00000013.350 trnavski
57 Sabinov Sabinov Zeben Kisszeben &0000000000012700.00000012.700 prešovski
58 Stupava Stupava Stampfen Stomfa/Stompfa &0000000000012108.00000012.108 bratislavski
59 Revuca Revúca Groß-Rauschenbach Nagyrőcze &0000000000011949.00000011.949 banskobistrički
60 Veljki Krtiš Veľký Krtíš - Nagykurtös &0000000000011755.00000011.755 banskobistrički
61 Mijava Myjava Miawa Miava &0000000000011514.00000011.514 trenčinski
62 Zlate Moravce Zlaté Moravce Goldmorawitz Aranyosmanót &0000000000011375.00000011.375 nitranski
63 Bitča Bytča - - &0000000000011363.00000011.363 žilinski
64 Moldava na Bodvi Moldava nad Bodvou Moldau an der Bodwa Szepsi &0000000000011307.00000011.307 košički
65 Holič Holíč Holitsch Holics &0000000000011156.00000011.156 trnavski
66 Nova Dubnjica Nová Dubnica - - &0000000000011040.00000011.040 trenčinski
67 Svidnjik Svidník - - &0000000000010752.00000010.752 prešovski
68 Kolarovo[7] Kolárovo - Gúta &0000000000010586.00000010.586 nitranski
69 Filjakovo Fiľakovo Fileck Fülek &0000000000010568.00000010.568 banskobistrički
70 Stropkov Stropkov Stropko Sztropkó &0000000000010438.00000010.438 prešovski
71 Šturovo[8] Štúrovo Parkan Párkány &0000000000010186.00000010.186 nitranski
72 Banska Štjavnjica Banská Štiavnica Schemnitz Selmecbánya &0000000000010004.00000010.004 banskobistrički
73 Šurani Šurany - Surány &0000000000009659.0000009.659 nitranski
74 Tvrdošin Tvrdošín Turdoschin Turdossin &0000000000009201.0000009.201 žilinski
75 Modra Modra Modern Modor &0000000000009046.0000009.046 bratislavski
76 Veljke Kapušani Veľké Kapušany - Nagykapos &0000000000008862.0000008.862 košički
77 Stara Tura Stará Turá Alt-Turn Ótura &0000000000008764.0000008.764 trenčinski
78 Krompahi Krompachy Krompach Korompa &0000000000008684.0000008.684 košički
79 Veljki Meder Veľký Meder - Nagymegyer &0000000000008612.0000008.612 trnavski
80 Vrablje Vráble - Verebély &0000000000008551.0000008.551 nitranski
81 Sečovce Sečovce - Gálszécs &0000000000008542.0000008.542 košički
82 Svit[9] Svit - - &0000000000007923.0000007.923 prešovski
83 Krupina Krupina Karpfen Korpona &0000000000007912.0000007.912 banskobistrički
84 Namestovo Námestovo - Námesztó &0000000000007784.0000007.784 žilinski
85 Vrutki Vrútky Ruttek Ruttka &0000000000007748.0000007.748 žilinski
86 Turzovka Turzovka - Turzófalva &0000000000007515.0000007.515 žilinski
87 Kralovski Hlmec Kráľovský Chlmec - Királyhelmec &0000000000007426.0000007.426 košički
88 Hrinjova Hriňová Hrinau Herencsvölgy &0000000000007415.0000007.415 banskobistrički
89 Hnušća Hnúšťa Nusten Nyustya &0000000000007411.0000007.411 banskobistrički
90 Hurbanovo[10] Hurbanovo Altdala Ógyalla/Ó Gyalla &0000000000007397.0000007.397 nitranski
91 Liptovski Hradok Liptovský Hrádok Liptau-Hradek Liptóújvár &0000000000007397.0000007.397 žilinski
92 Trstena Trstená - Trsztena &0000000000007360.0000007.360 žilinski
93 Nova Banja Nová Baňa Königsberg Újbánya &0000000000007314.0000007.314 banskobistrički
94 Šahi Šahy Eipelschlag Ipolyság &0000000000007219.0000007.219 nitranski
95 Tornala[11] Tornaľa - Tornalya/Tornalja &0000000000007114.0000007.114 banskobistrički
96 Krasno na Kisuci Krásno nad Kysucou - - &0000000000006799.0000006.799 žilinski
97 Željezovce Želiezovce Zelis Zselíz &0000000000006746.0000006.746 nitranski
98 Spiška Bela Spišská Belá Zipser Bela Szepesbéla &0000000000006733.0000006.733 prešovski
99 Lipani Lipany Siebenlinden Héthárs &0000000000006542.0000006.542 prešovski
100 Medzilaborce Medzilaborce - Mezölaborc &0000000000006531.0000006.531 prešovski
101 Veliki Šariš Veľký Šariš Großscharosch Nagysáros &0000000000006426.0000006.426 prešovski
102 Njemšova Nemšová - Nemsó &0000000000006414.0000006.414 trenčinski
103 Sobrance Sobrance Sobranz Szobránc &0000000000006346.0000006.346 košički
104 Turčjanske Tjeplice Turčianske Teplice Bad Stuben Stubnyafürdő &0000000000006330.0000006.330 žilinski
105 Žarnovica Žarnovica Scharnowitz Zsarnócza &0000000000006170.0000006.170 banskobistrički
106 Geljnica Gelnica Göllnitz Gölnicbánya &0000000000006047.0000006.047 košički
107 Vrbove Vrbové Werbau Verbó &0000000000005907.0000005.907 trnavski
108 Rajec Rajec Rajetz Rajecz &0000000000005787.0000005.787 žilinski
109 Sveti Jur Svätý Jur Sankt Georgen Szentgyörgy &0000000000005724.0000005.724 bratislavski
110 Dobšina Dobšiná Dobschau Dobsina &0000000000005685.0000005.685 košički
111 Poltar Poltár - Poltár &0000000000005584.0000005.584 banskobistrički
112 Gabčikovo Gabčíkovo Bösch Bős &0000000000005473.0000005.473 trnavski
113 Ilava Ilava Illau Illava &0000000000005464.0000005.464 trenčinski
114 Kremnjica Kremnica Kremnitz Körmöcbánya &0000000000005258.0000005.258 banskobistrički
115 Sladkovičovo[12] Sládkovičovo Diosek Dioszeg &0000000000005209.0000005.209 trnavski
116 Gbeli Gbely Egbell Egbell &0000000000005073.0000005.073 trnavski
117 Njesvadi Nesvady - Naszvad &0000000000005049.0000005.049 nitranski
118 Bojnjice Bojnice Weinitz Bajmóc &0000000000004992.0000004.992 trenčinski
119 Šaštin-Straže Šaštín-Stráže - - &0000000000004965.0000004.965 trnavski
120 Sljač Sliač Sliatsch - &0000000000004959.0000004.959 banskobistrički
121 Brezova pod Bradlom Brezová pod Bradlom Birkenhain Berezó &0000000000004768.0000004.768 trenčinski
122 Medzev Medzev Metzenseifen Mecenzéf &0000000000004482.0000004.482 košički
123 Turani Turany - Nagyturány &0000000000004278.0000004.278 žilinski
124 Straške Strážske Straschke Őrmező &0000000000004250.0000004.250 košički
125 Novaki Nováky - Nyitranovák &0000000000004203.0000004.203 trenčinski
126 Trenčinske Tjeplice Trenčianske Teplice Trentschin - Teplitz Trencsénteplic &0000000000004162.0000004.162 trenčinski
127 Ljeopoldov[13] Leopoldov Leopold (neu) stadtl Újvároska &0000000000004097.0000004.097 trnavski
128 Giraltovce Giraltovce - Girált &0000000000004089.0000004.089 prešovski
129 Tisovec Tisovec Theißholz Tiszolc &0000000000004087.0000004.087 banskobistrički
130 Visoke Tatri[14] Vysoké Tatry - - &0000000000004009.0000004.009 prešovski
131 Spiške Podhradje Spišské Podhradie Kirchdrauf Szepesváralja &0000000000003985.0000003.985 prešovski
132 Hanušovce na Toploj Hanušovce nad Topľou - Tapolyhanusfalva &0000000000003782.0000003.782 prešovski
133 Čjerna na Tisi Čierna nad Tisou - Tiszacsernyő &0000000000003619.0000003.619 košički
134 Tlmače Tlmače - Garamtolmács &0000000000003520.0000003.520 nitranski
135 Spiške Vlahi Spišské Vlachy Wallendorf Szepesolaszi &0000000000003459.0000003.459 košički
136 Jelšava Jelšava Eltsch Jolsva &0000000000003289.0000003.289 banskobistrički
137 Podoljinec Podolínec Pudlein Podolin &0000000000003155.0000003.155 prešovski
138 Rajecke Tjeplice Rajecké Teplice Bad Rajetz Rajecfürdő &0000000000003023.0000003.023 žilinski
139 Spiška Stara Ves Spišská Stará Ves Alt(en)dorf Szepesófalu &0000000000002230.0000002.230 prešovski
140 Modri Kamenj Modrý Kameň Blauenstein Kékkő &0000000000001624.0000001.624 banskobistrički
141 Duđince Dudince Dudintze Gyűgy &0000000000001395.0000001.395 banskobistrički

GalerijaUredi

Njitra  
Trnava  
Martin  
Poprad  

ReferenceUredi

  1. Grad je dobio novo zvanično ime Bratislava 1919. godine
  2. Nemački naziv Preschau je nacistička konstrukcija iz1939. godine
  3. Preimenovan 1951. godine, pre toga je nosio naziv Turčijanski Sveti Martin (svk. Turčiansky Svätý Martin)
  4. Preimenovan 1952. godine, pre toga je nosio naziv Liptovski Sveti Mikulaš (svk. Liptovský Svätý Mikuláš)
  5. Nastao je 1938. godine spajanjem nekoliko sela(do 1948. godine se zvao Šimonovani (svk. Šimonovany), 19481949. Batovani (svk. Baťovany) po koncernu Bata)
  6. Preimenovn 1955. godine, do tada je nosio naziv Sveti Krst na Hronu (svk. Svätý Kríž nad Hronom)
  7. Preimenovan 1948. godine, do tada je nosio naziv Guta (svk. Guta)
  8. Preimenovan 1948. godine, do tada je nosio naziv Parkan (svk. Parkan)
  9. Osnovan 1934. pod imenom Tajl na Velki kao deo Poprada, dok je od 1946. samostalan grad
  10. Preimenovan 1948. godine, do tada je nosio naziv Stara Đala (svk. Stará Ďala)
  11. Tokom 19481990, zvao se Šafarikovo (svk. Šafárikovo)
  12. Preimenovan 1948, a pre toga se zvao Diosek (svk. Diosek)
  13. Preimenovan 1948, a pre toga se zvao Mestečko (svk. Mestečko)
  14. Nastao je 1999. godine spajanjem nekoliko naselja na Visokim Tatrama