Lista epizoda serije Star Trek: The Next Generation

Dolje je naveden popis epizoda američke science fiction TV-serije Star Trek: The Next Generation, koja se originalno emitirala od 1987. do 1994. godine.

Pregled serijeUredi

Sezona epizoda Originalna premijera
Prva prikazana Posljednja prikazana
1 26 28. septembar 1987 (1987-09-28) 16. maj 1988 (1988-05-16)
2 22 21. novembar 1988 (1988-11-21) 17. jul 1989 (1989-07-17)
3 26 25. septembar 1989 (1989-09-25) 18. jun 1990 (1990-06-18)
4 26 24. septembar 1990 (1990-09-24) 17. jun 1991 (1991-06-17)
5 26 23. septembar 1991 (1991-09-23) 15. jun 1992 (1992-06-15)
6 26 21. septembar 1992 (1992-09-21) 21. jun 1993 (1993-06-21)
7 26 20. septembar 1993 (1993-09-20) 23. maj 1994 (1994-05-23)

EpizodeUredi

I premijera serije (Encounter at Farpoint) i njeno finale (All Good Things...) su originalno emitirane u obliku cjelovečernjeg televizijskog filma, ali su se potom ponekad emitirale kao redovne dvodijelne epizode od po 45 minuta.

Sezona 1 (1987–1988)Uredi

Br.
ukupno
Br. u
sezoni
Naslov Režija Scenario Originalni datum prikazivanja
1 & 21 & 2 "Encounter at Farpoint" Corey AllenD. C. Fontana i Gene Roddenberry28. septembar 1987 (1987-09-28)

Novi zvjezdani brod Enterprise počinje svoje prvo putovanje otkrivajući tajne napredne svemirske stanice. Misiju ugrožava svemoćno stvorenje zvano Q, koje posadu počinje suditi za zločine cijelog čovječanstva.

  • Originalno prikazana kao dvodijelni cjelovečernji televizijski pilot film, ali je kasnije ponekad prikazivana u dva dijela. 
33 "The Naked Now" Paul LynchSin: : John D. F. Black
Sin/Sc : D. C. Fontana[α 1]
5. oktobar 1987 (1987-10-05)
Posada Enterprisea pronalazi posadu naučnog broda mrtvu. Ubrzo postaje žrtvom tajanstvenog agensa koja članovima posade izaziva simpotome nalik na pijanstvo, zbog čega su ugroženi životi svih na brodu. 
44 "Code of Honor" Russ MayberryKatharyn Powers i Michael Baron12. oktobar 1987 (1987-10-12)
Por. Yar otima vođa naroda koji se vodi strogim kodeksom časti, a koji zahtijeva njeno sudjelovanje u borbi na do smrti. 
55 "The Last Outpost" Richard CollaSin : Richard Krzmeien
Sc : Herbert Wright
19. oktobar 1987 (1987-10-19)
Nepoznata sila imobilizira Enterprise za vrijeme Federacijskog prvog susreta sa novom prijetnjom - Ferengijima
66 "Where No One Has Gone Before" Rob BowmanDiane Duane i Michael Reaves26. oktobar 1987 (1987-10-26)
Test efikasnosti Warpa šalje Enterprise daleko van granica poznatog svemira, gdje mašta posade preuzima stvarne oblike. Prvi nastup Erica Menyuka u ulozi Putnika. 
77 "Lonely Among Us" Cliff BoleSin : Michael Halperin
Sc : D. C. Fontana
2. novembar 1987 (1987-11-02)
Vanzemaljski entitet preuzima dr. Crusher, Worf i Picarda u vrijeme dok Enterprise prevozi delegate sa dvije zaraćene planete. 
88 "Justice" James L. ConwayS : John D. F. Black[α 2]
Sin/sc : Worley Thorne
9. novembar 1987 (1987-11-09)
Wesley prekrši trivijalni zakon na idiličnoj planeti kada slučajno pogazi cvijet te mu zbog toga prijeti smrtna kazna. 
99 "The Battle" Rob BowmanSin: : Larry Forrester
Sc. : Herbert Wright
16. novembar 1987 (1987-11-16)
Ferengijski kapetan vraća napušteni Stargazer njegovom bivšem kapetanu Jean-Luc Picardu. Picard, koga muče glavobolje, počinje ponovno proživljavati "bitku kod Maxije" u kojoj je izgubio svoj brod. 
1010 "Hide and Q" Cliff BoleSc. : Gene Roddenberry
Sin/Sc : Maurice Hurley[α 3]
23. novembar 1987 (1987-11-23)
Q se vraća na Enterprise kako bi kapetanu fregate Rikeru pružio iskušenje u Q kontinuumu nudeći mu moći Q-ja. 
1111 "Haven" Richard ComptonSin: : Lan O'Kun
Sin/Sc : Tracy Tormé
30. novembar 1987 (1987-11-30)
Lwaxana Troi posjećuje svoju kćer, Savjetnicu Troi, i priprema je za dogovoreni brak
1212 "The Big Goodbye" Joseph L. ScanlanTracy Tormé11. januar 1988 (1988-01-11)
Kvar kompjutera zarobi Picarda, Datu, dr. Crusher i Whalena u holodecku za vrijeme trajanja simulacijskog programa Dixona Hilla radnjom smještenom na Zemlju 20. vijeka. 
1313 "Datalore" Rob BowmanSin: : Maurice Hurley
Sc. : Gene Roddenberry
Sin/Sc : Robert Lewin
18. januar 1988 (1988-01-18)
Posada Enterprisea pronalazi rastavljenog androida koji je identičan Dati, i to na Omicron Theta, koloniji koju je bio uništio oblik života zvan "Kristlni entitet." Ponovno sastavljeni android po imenu Lore dovodi Kristalni entitet prema Enterpriseu
1414 "Angel One" Michael RhoadesPatrick Barry25. januar 1988 (1988-01-25)
Enterprise posjećuje svijet kojim dominiraju žene kako bi spasio posadu srušenog teretnjaka. 
1515 "11001001" Paul LynchMaurice Hurley i Robert Lewin1. februar 1988 (1988-02-01)
Bynari poboljšavaju Enterpriseove' kompjutere u svemirskom doku. Riker i Picard postaju fascinirani neobično realističnim likom iz holodecka
1616 "Too Short a Season" Rob BowmanSc. : D. C. Fontana
Sin/Sc : Michael Michaelian
8. februar 1988 (1988-02-08)
Enterprise prevozi legendarnog ostarjelog admirala koji mora ponovno pregovaračkim umijećem riješiti talačku krizu vezanu uz čovjeka koji je igrao ulogu u njegovoj karijeri. Admiral se istovremeno misteriozno pomlađuje kako misija napreduje. 
1717 "When the Bough Breaks" Kim MannersHannah Louise Shearer15. februar 1988 (1988-02-15)
Planeta koja je bila predmetom legendi se iznenada razotkrije i traži pomoć od Enterprisea. Njegovi stanovnici su sterilni te nastoje usvojiti djecu sa Enterprisea — silom, ako je potrebno. 
1818 "Home Soil" Corey AllenSin: : Karl Geurs & Ralph Sanchez
Sin/Sc : Robert Sabaroff
22. februar 1988 (1988-02-22)
Posada Enterprisea otkriva kristalni i inteligentni oblik života koji ubija naučnike na projektu teraformiranja
1919 "Coming of Age" Mike VejarSandy Fries14. mart 1988 (1988-03-14)
Kada Wesley polaže prijemni ispit za Akademiju Zvjezdane flote, viši oficiri Enterprisea dolaze pod istragu Zvjezdane flote
2020 "Heart of Glory" Rob BowmanSin: : Herbert Wright & D. C. Fontana
Sin/Sc : Maurice Hurley
21. mart 1988 (1988-03-21)
Odbjegli Klingonci željni borbe pokušavaju oteti Enterprise i traže Worfa da im se pridruži. 
2121 "The Arsenal of Freedom" Les LandauSin: : Maurice Hurley i Robert Lewin
Sc. : Richard Manning i Hans Beimler
11. april 1988 (1988-04-11)
Našavši se zarobljen na površini napuštene planete, terenski tim postaje nevoljnim sudionikom u demonstraciji naprednog oružja. 
2222 "Symbiosis" Win PhelpsSc. : Richard Manning i Hans Beimler
Sin/Sc : Robert Lewin
18. april 1988 (1988-04-18)
Picard pokušava riješiti trgovinski spor dvije susjedne planete, a u kojoj jedna od njih daje lijek za izgledno smrtnonosnu bolest. 
2323 "Skin of Evil" Joseph L. ScanlanSc. : Hannah Louise Shearer
Sin/Sc : Joseph Stefano
25. april 1988 (1988-04-25)
Zlo katranoliko stvorenje drži Troi kao taoca na vanzemaljskom svijetu. Prilikom pokušaja spašavanja, jedan od viših oficira Enterprisea' je ubijen. 
2424 "We'll Always Have Paris" Robert BeckerDeborah Dean Davis i Hannah Louise Shearer2. maj 1988 (1988-05-02)
Picard sreće staru ljubav, a čiji muž trpi posljedice nesreće prilikom eksperimenta sa različitim dimenzijama. 
2525 "Conspiracy" Cliff BoleSin: : Robert Sabaroff
Sc. : Tracy Tormé
9. maj 1988 (1988-05-09)
Neobično ponašanje oficira — koji su ranije izazvali istragu nad posadom (u Coming of Age) — vodi Picarda da otkrije zavjeru unutar Zvjezdane flote. 
2626 "The Neutral Zone" James L. ConwaySin: : Deborah McIntyre & Mona Clee
Sc. : Maurice Hurley
16. maj 1988 (1988-05-16)
Napušteni satelit koji sdrži krionički zamrznute ljude iz 21. vijeka je pronađen prilikom misije u kojoj Enterprise mora otkriti uzrok nestanka uporišta u blizini romulanskog svemira. 

Sezona 2 (1988–1989)Uredi

Br.
ukupno
Br. u
sezoni
Naslov Režija Scenario Originalni datum prikazivanja
271 "The Child" Rob BowmanJaron Summers & Jon Povill i Maurice Hurley21. novembar 1988 (1988-11-21)
Dr. Katherine Pulaski (Diana Muldaur) dolazi na Enterprise upravo kada por. Geordi La Forge (LeVar Burton) priprema Enterprise za prijevoz klica opasne zarazne bolesti; Savjetnica Deanna Troi (Marina Sirtis) iznenada postaje trudna i rađa tajanstveno dijete. 
282 "Where Silence Has Lease" Winrich KolbeJack B. Sowards28. novembar 1988 (1988-11-28)
Enterprise se nađe zarobljen u prostornom fenomenu. Tamo članove posade neobičnim eksperiemntima podvrgava stvorenje koje ne sliči ničemu što su prethodno vidjeli. 
293 "Elementary, Dear Data" Rob BowmanBrian Alan Lane5. decembar 1988 (1988-12-05)
Nakon što kapetan korvete Data (Brent Spiner) lako riješi zagonetku Sherlocka Holmesa u holodecku, La Forge zamoli kompjuter da stvori negativca sposobnog da porazi Datu. Kao rezultat Profesor Moriarty (Daniel Davis) uskoro postaje jači nego što se mislilo. 
304 "The Outrageous Okona" Robert BeckerSin: : Les Menchen & Lance Dickson & David Landsberg
Sc: : Burton Armus
12. decembar 1988 (1988-12-12)
Enterprise postane poprištem spletki živopisnog svemirskog odmetnika u bijegu, a Data istovremeno istražuje humor uz pomoć holodeck komičara (Joe Piscopo). 
315 "Loud as a Whisper" Larry ShawJacqueline Zambrano9. januar 1989 (1989-01-09)
Posada ugošćuje gluhog telepatskog ambasadora (Howie Seago) koji posreduje u teškim mirovnim pregovorima uz pomoć troje svojih telepatskih prevodilaca. 
326 "The Schizoid Man" Les LandauSin: : Richard Manning & Hans Beimler
Sc: : Tracy Tormé
23. januar 1989 (1989-01-23)
Naučnik Dr. Ira Graves (W. Morgan Sheppard) vara smrt tako što učita svoja sjećanja i ličnost u Datu (Brent Spiner). 
337 "Unnatural Selection" Paul LynchJohn Mason and Mike Gray30. januar 1989 (1989-01-30)
Enterprise prima poziv za pomoć od USS Lantreeja i otkriva da je njegova posada umrla od starosti. Počinje utrka sa vremenom, odnosno nastojanje da se misterija riješi prije nego što istraživačka kolonija doživi istu sudbinu. 
348 "A Matter of Honor" Rob BowmanSin: : Wanda M. Haight & Gregory Amos
Sin/sc: : Burton Armus
6. februar 1989 (1989-02-06)
Kapetan fregate William Riker (Jonathan Frakes) je poslan na klingonski brod kao dio programa razmjene oficira između Federacije i Klingonskog Imperija. Klingonski kapetan, međutim, ne vjeruje Rikeru i traži od njega da puca na Enterprise
359 "The Measure of a Man" Robert ScheererMelinda M. Snodgrass13. februar 1989 (1989-02-13)
Nakon što kapetan korvete (Brent Spiner) odbije zapovijed Zvjezdane flote da se rastavi u svrhu istraživanja, počinje suđenje na kome se treba otkriti da li je građanin ili vlasništvo Federacije
3610 "The Dauphin" Rob BowmanScott Rubenstein & Leonard Mlodinow20. februar 1989 (1989-02-20)
Enterprise je domaćin mladoj čelnici planete Daled IV po imenu Salia (Jaime Hubbard). Wesley Crusher (Wil Wheaton) se ubrzo zaljubi u nju. Salia i njena čuvarica, međutim, skrivaju tajnu. 
3711 "Contagion" Joseph L. ScanlanSteve Gerber & Beth Woods20. mart 1989 (1989-03-20)
Opasni vanzemaljski virus hara Enterpriseom nakon što je bio izazvao uništenje broda blizanca po imenu USS Yamato
3812 "The Royale" Cliff BoleTracy Tormé[α 4]27. mart 1989 (1989-03-27)
Riker (Jonathan Frakes), Worf (Michael Dorn) i Data (Brent Spiner) istražuju građevinu na zaleđenoj površini gasnog diva, a koja izgleda kao hotel na Zemlji iz 20. vijeka. Kada je pokušaju napustiti, otkrivaju da su prisiljeni ostati. 
3913 "Time Squared" Joseph L. ScanlanSin: : Kurt Michael Bensmiller
Sc: : Maurice Hurley
3. april 1989 (1989-04-03)
Kapetan Jean-Luc Picard (Patrick Stewart) otkriva nesvjesnog sebe iz budućnosti nakon što se Enterprise nađe zarobljen u vremenskoj petlji u kojoj je Enterprise uništen od vremenske anomalije. 
4014 "The Icarus Factor" Robert IscoveSc: : Robert McCullough
Sin/sc: : David Assael
24. april 1989 (1989-04-24)
Rikerov otac Kyle (Mitchell Ryan) posjećuje Rikera kako bi ga izvijestio o ponudi za zapovijedanje zvjezandim brodom, a Worfovi prijatelji otkrivaju da će on propustiti važan klingonski ritual zrelosti. 
4115 "Pen Pals" Winrich KolbeSin: : Hannah Louise Shearer
Sc: : Melinda M. Snodgrass
1. maj 1989 (1989-05-01)
Primarna direktiva je u opasnosti nakon što se Data sprijatelji sa djetetom na planeti sa pre-warp tehnološkom razinom, a kojoj prijeti razorna vulkanska aktivnost. 
4216 "Q Who" Rob BowmanMaurice Hurley8. maj 1989 (1989-05-08)
Q (John de Lancie) šalje Enterprise 7000 svjetlosnih godina iza federacijsog svemira i izaziva susret sa smrtonosnim Borgovima
4317 "Samaritan Snare" Les LandauRobert McCullough15. maj 1989 (1989-05-15)
Gruša naizgled glupih vanzemaljaca iz rase Pakleda otima por. La Forgea kako bi "učinio njihov brod pokretnim". Picard prolazi kroz kiruršku operaciju u zvjezdanoj bazi. 
4418 "Up the Long Ladder" Winrich KolbeMelinda M. Snodgrass22. maj 1989 (1989-05-22)
Kapetan Picard mora pronaći način da spasi dvije krajnje nekompatibilne kulture, jednu u primitivnoj irskoj poljoprivrednoj koloniji kojoj prijeti solarna flara, a druga kolonija klonova kojoj prijeti neumitna genetska degeneracija. 
4519 "Manhunt" Rob BowmanTracy Tormé[α 5]19. jun 1989 (1989-06-19)
Troina majka Lwaxana (Majel Barrett) nastoji pronaći novog muža i na nišan uzima kapetana Picarda. 
4620 "The Emissary" Cliff BoleSin: : Thomas H. Calder
Sin/sc: : Richard Manning & Hans Beimler
26. jun 1989 (1989-06-26)
Worfova bivša ljubavnica dolzi naEnterprise kako bi pomogla riješiti situaciju sa brodom punim Klingonca u stâzi, a koji ne znaju da više nisu u ratu sa Federacijom. 
4721 "Peak Performance" Robert ScheererDavid Kemper10. jul 1989 (1989-07-10)
Enterprise i USS Hathaway se natječu u simulaciji bitke na manevrima. Data ne uspijeva poraziti humanoida u Strategemi te počinje sumnjati u sebe. 
4822 "Shades of Gray" Rob BowmanSc: : Richard Manning & Hans Beimler
Sin/sc: : Maurice Hurley
17. jul 1989 (1989-07-17)
Kapetan fregate Riker je otrovan te završi u komi, prilikom čega se sjeća trenutaka svoje nekadašnje službe na Enterpriseu

Sezona 3 (1989–1990)Uredi

Br.
ukupno
Br. u
sezoni
Naslov Režija Scenario Originalni datum prikazivanja
50[nb 1]1 "Evolution" Winrich KolbeSin: : Michael Wagner
Sin/Sc: : Michael Piller
25. septembar 1989 (1989-09-25)
Naniti bježe Wesleyu Crusheru (Wil Wheaton) iz laboratorije i stvaraju kolektivnu inteligenciju koja prijeti Enterpriseu
492 "The Ensigns of Command" Cliff BoleMelinda M. Snodgrass2. oktobar 1989 (1989-10-02)
Data (Brent Spiner) mora nagovoriti tvrdoglave koloniste da napuste svoj dom pod prijetnjom moćne i tajanstvene rase. 
513 "The Survivors" Les LandauMichael Wagner9. oktobar 1989 (1989-10-09)
Enterprise istražuje posljednje dvoje preživjelih sa uništenog planeta i otkrivaju da je njihov dom misteriozno očuvan za razliku od ostatka površine. 
524 "Who Watches the Watchers" Robert WiemerRichard Manning & Hans Beimler16. oktobar 1989 (1989-10-16)
Savjetnica Deanna Troi (Marina Sirtis) i kapetan fregate William Riker (Jonathan Frakes) moraju popraviti štetu nastalu kada su primitivni stanovnici planete Mintaka III na trenutak ugledali federacijski promatrački tim i na kraju zaključili da je kapetan Jean-Luc Picard (Patrick Stewart) božanstvo. Gostujuća zvijezda je Ray Wise
535 "The Bonding" Winrich KolbeRonald D. Moore23. oktobar 1989 (1989-10-23)
Misteriozni entitet nastoji utješiti dječaka koji je izgubio majku u nesreći na njegovoj planeti. 
546 "Booby Trap" Gabrielle BeaumontSin: : Michael Wagner
Sc: : Michael Piller & Richard Danus
Sin/Sc: : Ron Roman
30. oktobar 1989 (1989-10-30)
Enterprise postaje žrtvom drevne mine iznenađenja postavljene da lovi brodove i usisava njihovu energiju. Nastojeći pronaći način za bijeg, poručnik Geordi La Forge (LeVar Burton) se zaljubi u holodeckovski prikaz genijalne federacijske inženjerke dr. Leah Brahms (Susan Gibney). 
557 "The Enemy" David CarsonDavid Kemper & Michael Piller6. novembar 1989 (1989-11-06)
Geordi La Forge je zarobljen na surovoj planeti sa Romulancem po imenu Bochra (John Snyder) i njih dvoje moraju raditi zajedno da prežive. 
568 "The Price" Robert ScheererHannah Louise Shearer13. novembar 1989 (1989-11-13)
Deanna Troi falls se zaljubi u karizmatskog pregovarača koji nastoji ishoditi prava za crvotočinu. Nekoliko različitih grupa, uključujući Ferengije, se nastoje dočepati crvotočine za koji se smatra da je jedini takav stabilni fenomen koji postoji. 
579 "The Vengeance Factor" Timothy BondSam Rolfe20. novembar 1989 (1989-11-20)
William Riker otkriva atentatora koji nastoji ostvariti drevnu krvnu osvetu usred delikatnih mirovnih pregovora sa grupom nomadskih pljačkaša. 
5810 "The Defector" Robert ScheererRonald D. Moore1. januar 1990 (1990-01-01)
U nastojanju da izbjegne rat, romulanski oficir kao prebjeg odlazi u Federaciju da bi upozorio na planove o invaziji. 
5911 "The Hunted" Cliff BoleRobin Bernheim8. januar 1990 (1990-01-08)
Genetski modificirani vojnik otkriva socijalne probleme na svijetu koji se nada priključiti Federaciji. 
6012 "The High Ground" Gabrielle BeaumontMelinda M. Snodgrass29. januar 1990 (1990-01-29)
Dr. Beverly Crusher (Gates McFadden) je oteta od terorista koji traže medicinsku pomoć s obzirom da tehnologija koju koriste u napadima štetna po njihovo zdravlje. 
6113 "Déjà Q" Les LandauRichard Danus5. februar 1990 (1990-02-05)
Q kontinuum oduzima Q-ju (John De Lancie) njegove moći i šalje ga na Enterprise
6214 "A Matter of Perspective" Cliff BoleEd Zuckerman12. februar 1990 (1990-02-12)
Kapetan fregate Riker je optužen za ubistvo, a holodeck se koristi kako bi događaje rekonstruirao iz različitih perspektiva. 
6315 "Yesterday's Enterprise" David CarsonSin: : Trent Christopher Ganino & Eric A. Stillwell
Sc: : Ira Steven Behr, Richard Manning, Hans Beimler i Ronald D. Moore
19. februar 1990 (1990-02-19)
Enterprise-C dolazi iz prošlosti izazivajući pomak u stvarnosti i povratak preminule Tashe Yar (Denise Crosby). 
6416 "The Offspring" Jonathan FrakesRené Echevarria12. mart 1990 (1990-03-12)
Kapetan korvete Data stvara mladog ginekoida po imenu (Hallie Todd), a koju smatra svojom kćeri. Admiral Zvjezdane flote, pak, zajhtijeva da se ukloni sa Enterprisea
6517 "Sins of the Father" Les LandauSin: : Drew Deighan
Sc: : Ronald D. Moore & W. Reed Moran
19. mart 1990 (1990-03-19)
Por. Worf (Michael Dorn) nastoji dokazati očevu nedužnost pred Klingonskim visokim savjetom nakon što je njegov davno preminuli otac bio proglašen izdajnikom koji je klingonsko uporište predao Romulancima. 
6618 "Allegiance" Winrich KolbeRichard Manning & Hans Beimler26. mart 1990 (1990-03-26)
Vanzemaljci otimaju kapetana Picarda i mijenjaju ga sa dvojnikom koji šalje Enterprise prema pulsaru. U međuvremenu stvarni Picard i tri druga zatvorenika pokušavaju pobjeći iz zatvora. 
6719 "Captain's Holiday" Chip ChalmersIra Steven Behr2. april 1990 (1990-04-02)
Kapetan Picard je uvjeren da mu treba odmor na planetu užitaka Risa, ali tamo ga jedna žena upetlja u lov na blago. 
6820 "Tin Man" Robert ScheererDennis Bailey[α 6] & David Bischoff23. april 1990 (1990-04-23)
Nadareni Betazoid koga je Deanna Troi svojevremeno imala kao pacijenta dolazi kako bi ostvario prvi kontakt sa vanzemaljskim brodom kraj nestabilne zvijezde, i to prije nego što isto učine Romulanci
6921 "Hollow Pursuits" Cliff BoleSally Caves30. april 1990 (1990-04-30)
Por. Reginald Barclay (Dwight Schultz) koristi holodeck za bijeg od stvarnosti, a na kraju to počinje uticati na njegove dužnosti. Enterprise u međuvremenu počinje patiti od misterioznih i iznenadnih kvarova. 
7022 "The Most Toys" Timothy BondShari Goodhartz7. maj 1990 (1990-05-07)
Kivas Fajo (Saul Rubinek), fanatični kolekcionar, je uvjeren da Data mora postati dio njegove privatne zbirke. 
7123 "Sarek" Les LandauSin: : Marc Cushman & Jake Jacobs
Sc: : Peter S. Beagle
14. maj 1990 (1990-05-14)
Na Enterpriseu članovi iznenada postaju nasilni jedni prema drugima, a što koincidira sa posjetom uglednog vulkanskog ambasadora Sareka (Mark Lenard). Nakon što otkrije da Sarek boluje od neizlječive bolesti, kapetan Picard mora sa njim spojiti um kako bi ambasador mogao dovršiti klučne pregovore između Federacije i Legarana. 
7224 "Ménage à Troi" Robert LegatoFred Bronson & Susan Sackett28. maj 1990 (1990-05-28)
Ferengi otimaju savjetnicu Deanna Troi, Lwaxanu Troi (Majel Barrett) i kapetana fregate Williama Rikera. 
7325 "Transfigurations" Tom BenkoRené Echevarria4. jun 1990 (1990-06-04)
Enterprise spašava humanoida sa amnezijom i nevjerojatnim isjeliteljskim moćima. 
7426 "The Best of Both Worlds, Part I" Cliff BoleMichael Piller18. jun 1990 (1990-06-18)
Kapetana Picarda otimaju Borgovi te započinju invaziju federacijskog svemira. 

Sezona 4 (1990–1991)Uredi

Br.
ukupno
Br. u
sezoni
Naslov Režija Scenario Originalni datum prikazivanja
751 "The Best of Both Worlds, Part II" Cliff BoleMichael Piller24. septembar 1990 (1990-09-24)
Picard je spašen od Borgova kada Enterprise pokušava spasiti Zemlju. Data se spaja sa polu-Borgom Picardom i pronalazi način da onesposobi Borgov brod. Gostujuća zvijezda je Elizabeth Dennehy kao kapetan fregate Shelby. 
762 "Family" Les LandauRonald D. Moore1. oktobar 1990 (1990-10-01)
Dok Enterprise prolazi kroz popravke na Zemlji, kapetan Picard porodicu svog brata u Francuskoj, poručnika Worfa posjećuju usvojitelji na brodu, a dr. Crusher svome sinu Wesleyu da je posebni holo-snimak koji je pokojni otac napravio nedugo prije Wesleyevog rođenja. 
773 "Brothers" Rob BowmanRick Berman8. oktobar 1990 (1990-10-08)
Datu poziva njegov tvorac Noonien Soong. Obojici se pridružuje Datin brat Lore
784 "Suddenly Human" Gabrielle BeaumontSin: : Ralph Phillips
Sc: : John Whelpley & Jeri Taylor
15. oktobar 1990 (1990-10-15)
Picard mora pomoći ljudskjom dječaku, koga su odgojili vanzemaljci, da odredi svoju sudbinu. 
795 "Remember Me" Cliff BoleLee Sheldon22. oktobar 1990 (1990-10-22)
Nakon neuspjelog eksperimenta sa warp-poljem, ljudi počinju nestajatui sa Enterprisea pri čemu se jedino dr. Crusher može sjetiti da su uopće postojali. 
806 "Legacy" Robert ScheererJoe Menosky29. oktobar 1990 (1990-10-29)
Ishara, sestra Tashe Yar, pokušava uspostaviti red na koloniji izmučenoj oružanim sukobima. 
817 "Reunion" Jonathan FrakesSin: : Drew Deighan
Sc: : Ronald D. Moore i Brannon Braga
Sin/Sc: : Thomas Perry & Jo Perry
5. novembar 1990 (1990-11-05)
Worfova bivša ljubav se vraća kako bi zajedno sa Picardom posredovala u klingonskom političkom sporu. Worf otkriva nove članove porodice. 
828 "Future Imperfect" Les LandauJ. Larry Carroll & David Bennett Carren12. novembar 1990 (1990-11-12)
Riker sebe pronalazi šesnaest godina u budućnosti. Njegova je sjećanja izbrisao uspavani virus. 
839 "Final Mission" Corey AllenSc: : Jeri Taylor
Sin/Sc: : Kacey Arnold-Ince
19. novembar 1990 (1990-11-19)
Wesley odlazi na posljednju misiju sa Enterpriseom pri čemu ga prati Picard. Obojica završe na napuštenoj planeti. 
8410 "The Loss" Chip ChalmersSc: : Alan J. Adler and Vanessa Greene
Sin/Sc: : Hilary J. Bader
31. decembar 1990 (1990-12-31)
Nepoznata sila zarobljuje Enterprise i uzrokuje Deannu da izgubi svoje empatske moći. 
8511 "Data's Day" Robert WiemerSc: : Ronald D. Moore
Sin/Sc: : Harold Apter
7. januar 1991 (1991-01-07)
Data prima poduku iz plesa od from dr. Crusher pred vjenčanje šefa O'Briena a na Enterprise dolazi ambasadorica T'Pel kako bi pregovarala sa Romulancima
8612 "The Wounded" Chip ChalmersSin: : Stuart Charno & Sara Charno and Cy Chermak
Sc: : Jeri Taylor
28. januar 1991 (1991-01-28)
Odmetnuti kapetan Zvjezdane flote (Bob Gunton) ugrožava mirovni sporazum sa Cardassijancima
8713 "Devil's Due" Tom BenkoSin: : William Douglas Lansford
Sin/Sc: : Philip LaZebnik
4. februar 1991 (1991-02-04)
Moćno mitsko biće se nakon hiljadu godina vraća kako bi pokorila planetu u skladu sa drevnom pogodbom. Picard je, međutim, uvjeren da je riječ o oportunističkom šarlatanu. Gostujuća zvijezda je Marta DuBois u ulozi Ardre. 
8814 "Clues" Les LandauSc: : Joe Menosky
Sin/Sc: : Bruce D. Arthurs
11. februar 1991 (1991-02-11)
Posada je, sa izuzetkom Date, onesviještena na 30 sekundi nakon što je prošla kroz lokaliziranu crvotočinu. Brojne indicije, međutim, ukazuju da je posada bila onesviještena cijeli dan. 
8915 "First Contact" Cliff BoleSin: : Marc Scott Zicree
Sc: : Dennis Bailey[α 7] & David Bischoff i Joe Menosky & Ronald D. Moore i Michael Piller
18. februar 1991 (1991-02-18)
Riker završi u bolnici nakon neuspjele misije prvog kontakta. Ksenofobija dovodi do povećanog neprijateljstva prema njegovom prisutstvu. 
9016 "Galaxy's Child" Winrich KolbeSin: : Thomas Kartozian
Sc: : Maurice Hurley
11. mart 1991 (1991-03-11)

The Enterprise slučajno ubija svemirsko stvorenje i posada se trudi kako bi spasila njegovog nerođenog potomka. U međuvremenu, Geordi sreće inženjerku u koju se bio zaljubio i otkriva da ona uopće nije onakva kakvom ju je sreo u holodecku.

Gostujuća zvijezda: Susan Gibney kao dr. Leah Brahms. 
9117 "Night Terrors" Les LandauSin: : Shari Goodhartz
Sc: : Pamela Douglas and Jeri Taylor
18. mart 1991 (1991-03-18)
Enterprise je zarobljen u pukotini i posada počinje patiti od nedostatka sna, a Deanna pati od noćne more. 
9218 "Identity Crisis" Winrich KolbeSin: : Timothy DeHaas
Sc: : Brannon Braga
25. mart 1991 (1991-03-25)
Geordi se transformira u vanzemaljsko stvorenje sa snažnim instinktom da se na matičnu planetu. 
9319 "The Nth Degree" Robert LegatoJoe Menosky1. april 1991 (1991-04-01)
Barclay nakon susreta sa vanzemaljskom probom dobija snažan poticaj svojem samopouzdanju i inteligenciji. 
9420 "Qpid" Cliff BoleSin: : Randee Russell
Sin/Sc: : Ira Steven Behr
22. april 1991 (1991-04-22)
Q se vraća kako bi Picarda testirao ljubavlju prema nekadašnjoj djevojci. 
9521 "The Drumhead" Jonathan FrakesJeri Taylor29. april 1991 (1991-04-29)
Posada Enterprisea postaje metom istrage o navodnoj špijunaži za Romulance, a koja se pretvori u lov na vještice. Gostujuća zvijezda je Jean Simmons kao kontradamiral Norah Satie. 
9622 "Half a Life" Les LandauSin: : Ted Roberts
Sin/Sc: : Peter Allan Fields
6. maj 1991 (1991-05-06)
Lwaxana Troi konačno pronalazi ljubav svoga života, ali otkriva da ta osoba mora proći kroz ritualno samoubistvo. Gostujuća zvijezda je David Ogden Stiers kao Timicin. 
9723 "The Host" Marvin V. RushMichel Horvat13. maj 1991 (1991-05-13)
Dr. Crusher se zaljubi u Odana, mirovnog pregovarača, prije nego što otkrije da je simbiot. Kada njegov originalni domaćin premine, simbiot se privremeno implantira u Rikera kako bi se pregovori dovršili. 
9824 "The Mind's Eye" David LivingstonSin: : Ken Schafer
Sin/Sc: : René Echevarria
27. maj 1991 (1991-05-27)
Romulanci ispreu mozak Geordiju kako bi za njih obavio tajnu misiju. 
9925 "In Theory" Patrick StewartJoe Menosky and Ronald D. Moore3. jun 1991 (1991-06-03)
Data započinje ljubavnu vezu sa članicom posade. 
10026 "Redemption, Part I" Cliff BoleRonald D. Moore17. jun 1991 (1991-06-17)
Worf napušta Enterprise kako bi se za račun Gowrona borio u klingonskom građanskom ratu. 

Sezona 5 (1991–1992)Uredi

Br.
ukupno
Br. u
sezoni
Naslov Režija Scenario Originalni datum prikazivanja
1011 "Redemption, Part II" David CarsonRonald D. Moore23. septembar 1991 (1991-09-23)
Klingonski građanski rat dolazi do svoga kraja. 
1022 "Darmok" Winrich KolbeSin: : Philip LaZebnik
Sin/Sc: : Joe Menosky
30. septembar 1991 (1991-09-30)
Picard mora naučiti komunicirati sa vanzemaljskim kapetanom koji govori u metaforama, i to prije nego što ih obojicu ubije vanzemaljska zvijer. Gostujuća zvijezda je Paul Winfield kao Dathon. 
1033 "Ensign Ro" Les LandauSin: : Rick Berman
Sin/Sc: : Michael Piller
7. oktobar 1991 (1991-10-07)
Nakon napada na federacijsko uporište Picarda šalju da pronađe bajoanskog terorista uz pomoć potporučnice Ro Laren
1044 "Silicon Avatar" Cliff BoleSin: : Lawrence V. Conley
Sc: : Jeri Taylor
14. oktobar 1991 (1991-10-14)
Posada Enterprisea, uz pomoć naučnika čiji je sin živio na Datinom rodnom svijetu, pokušava komunicirati sa Kristalnim entitetom
1055 "Disaster" Gabrielle BeaumontSin: : Ron Jarvis & Philip A. Scorza
Sc: : Ronald D. Moore
21. oktobar 1991 (1991-10-21)
Enterprise je teško oštećen nakon sudara sa svemirskom anomalijom, pa Picard ostane zarobljen u turboliftu sa troje djece, a ostali na drugim lokacijama. Komandu na mostu preuzima Savjetnica Troi koja se smatra nedoraslom zadatkom, pogotovo kada Enterpriseu zaprijeti razbijanje warp jezgre. 
1066 "The Game" Corey AllenSin: : Susan Sackett & Fred Bronson
Sin/Sc: : Brannon Braga
28. oktobar 1991 (1991-10-28)
Wesley posjećuje Enterprise i otkriva da je posada postala ovisna o kompjuterskoj igri koja mijenja um. Gostujuća zvijezda Ashley Judd kao Robin Lefler. 
1077 "Unification, Part I" Les LandauSin: : Rick Berman and Michael Piller
Sc: : Jeri Taylor
4. novembar 1991 (1991-11-04)
Za Spockje dojavljeno da je prebjegao Romulancima. Picard i Data odlaze na Romulus u nevidljivom klingonskom brodu kako bi to istražili. 
1088 "Unification, Part II" Cliff BoleSin: : Rick Berman
Sin/Sc: : Michael Piller
11. novembar 1991 (1991-11-11)
Spock pokušava ujediniti Vulkance i Romulance mirnim putem, ali pada u romulansku zamku. 
1099 "A Matter of Time" Paul LynchRick Berman18. novembar 1991 (1991-11-18)
Navodni historičar iz 26. vijeka posjećuje Enterprise dok brod pokušava pomoći planeti da izbjegne nuklearnu zimu. Gostijuća zvijezda je Matt Frewer kao Berlinghoff Rasmussen. 
11010 "New Ground" Robert ScheererSin: : Sara Charno and Stuart Charno
Sc: : Grant Rosenberg
6. januar 1992 (1992-01-06)
Worf pokušava biti otac svome sinu Alexanderu, dok Enterprise pomaže pri testu nove pogonske tehnologije. 
11111 "Hero Worship" Patrick StewartSin: : Hilary J. Bader
Sc: : Joe Menosky
27. januar 1992 (1992-01-27)
Data spašava život dječaka bez roditelja, a koji ga počinje oponašati. 
11212 "Violations" Robert WiemerSin: : Shari Goodhartz and T. Michael
Sc: : Jeri Taylor
Sin/Sc: : Pamela Gray
3. februar 1992 (1992-02-03)
Telepatski vanzemaljci koji putuju Enterpriseom telepatski zlostavljaju Troi i napadaju umove Beverly Crusher i Williama Rikera
11313 "The Masterpiece Society" Winrich KolbeSin: : James Kahn
Sc: : Michael Piller
Sin/Sc: : Adam Belanoff
10. februar 1992 (1992-02-10)
Enterprise pomažu udaljenoj eugeničkoj da izbjegne uništenje, ali poremete delikatnu ravnotežu prekinuvši 200 godina izolacije. 
11414 "Conundrum" Les LandauSin: : Paul Schiffer
Sc: : Barry Schkolnick
17. februar 1992 (1992-02-17)
Sjećanja posade su misteriozno izbrisana. Posada ubrzo otkriva da im se manipulira kako bi sudjelovali u ratu. 
11515 "Power Play" David LivingstonSin: : Paul Ruben and Maurice Hurley
Sc: : René Balcer i Herbert Wright & Brannon Braga
24. februar 1992 (1992-02-24)
Troi, O'Brien i Data su preuzeti od entiteta koji žele kontrolirati brod. 
11616 "Ethics" Chip ChalmersSin: : Sara Charno & Stuart Charno
Sc: : Ronald D. Moore
2. mart 1992 (1992-03-02)
Worf postane paraliziran, možda doživotno, te traži od Rikera da mu pomogne u ceremoniji Hegh'bat ceremony, klingonskom samoubilačkom ritualu. Dr. Crusher se konzultira sa rizicima sklonom kolegi kako bi mu spasila život. 
11717 "The Outcast" Robert ScheererJeri Taylor16. mart 1992 (1992-03-16)
Riker se zaljubi u androginog vanzemaljca za vrijeme pokušaja da spase pripadnike njene rase koji su završili u "nultom svemiru". 
11818 "Cause and Effect" Jonathan FrakesBrannon Braga23. mart 1992 (1992-03-23)
Enterprise je zarobljen u vremenskoj petlji ali se posada prisjeća prethodnih događaja. Gostujuća zvijezda je Kelsey Grammer kao Morgan Bateson. 
11919 "The First Duty" Paul LynchRonald D. Moore & Naren Shankar30. mart 1992 (1992-03-30)
Wesley je pod istragom Akademije Zvjezdane flote nakon nesreće pri trenažnom letu. Gostujuća zvijezda je Ray Walston kao Boothby. 
12020 "Cost of Living" Winrich KolbePeter Allan Fields20. april 1992 (1992-04-20)
Deannina majka Lwaxana se dolazi vjenčati za muškarca koga nikada nije srela. Worf ima problema pri odgajanju Alexandera, koji se povećaju kada ga pod svoje uzme Lwaxana. 
12121 "The Perfect Mate" Cliff BoleSin: : René Echevarria
Sc: : Michael Piller
Sin/Sc: : Gary Perconte
27. april 1992 (1992-04-27)
Picard se trudi izbjeći šarmu ženskog empatskog metamorfa poslanog da se vjenča sa vanzemaljskim vođom u okviru mirovne ponude. Gostujuča zvijezda je Famke Janssen kao Kamala. 
12222 "Imaginary Friend" Gabrielle BeaumontSin: : Jean Louise Matthias & Ronald Wilkerson id Richard Fliegel
Sc: : Edithe Swensen i Brannon Braga
4. maj 1992 (1992-05-04)
A child's imaginary playmate takes on a physical form and threatens the well-being of the Enterprise
12323 "I, Borg" Robert LedermanRené Echevarria11. maj 1992 (1992-05-11)
The Enterprise spašava preživjelog Borga kojem Geordi daje ime 'Hugh'. Picard planira učitati razorni kompjuterski virus u Hugha kako bi se virus proširio kroz kolektiv kada se njemu Hugh vrati. 
12424 "The Next Phase" David CarsonRonald D. Moore18. maj 1992 (1992-05-18)
Incident sa transporterom zarobi Geordija i potporučnicu Ro izvan faze u normalnom svemiru. Dok ostatak posade planira njihov pogreb, Geordi i Ro moraju pronaći način da da se vrate u normalno stanje i spaseEnterprise od uništenja. 
12525 "The Inner Light" Peter LauritsonSc: : Peter Allan Fields
Sin/Sc: : Morgan Gendel
1. jun 1992 (1992-06-01)
Svemirska sonda ulazi u Picardov um i tjera ga da u dvadeset pet minuta iskusi cijeli životn vijek kao oženjeni muškarac na svijetu uništenom prije hiljadu godina. 
12626 "Time's Arrow, Part I" Les LandauSc: : Michael Piller
Sin/Sc: : Joe Menosky
15. jun 1992 (1992-06-15)
Na Zemlji je otkriven artefakt star 500 godina: Datina odrubljena glava. Enterprise istražuje vanzemaljsko uplitanje u Zemljinu prošlost, a Data ispunjava svoju sudbinu. 

Sezona 6 (1992–1993)Uredi

Br.
ukupno
Br. u
sezoni
Naslov Režija Scenario Originalni datum prikazivanja
1271 "Time's Arrow, Part II" Les LandauSin: : Joe Menosky
Sc: : Jeri Taylor
21. septembar 1992 (1992-09-21)
Enterpriseova posada prati Datu u San Francisco 1890-ih. Posada se mora nositi sa Samuelom Clemensom i nalijeće na Jacka Londona dok pokušava spriječiti vanzemaljce da se petljaju po Zemlji 19. vijeka. Gostujuća zvijezda: Jerry Hardin kao Samuel Clemens. 
1282 "Realm of Fear" Cliff BoleBrannon Braga28. septembar 1992 (1992-09-28)
Barclay mora prebroditi svoj strah od transportera kako bi riješio misteriju. 
1293 "Man of the People" Winrich KolbeFrank Abatemarco5. oktobar 1992 (1992-10-05)
Psihičkim moćima obdareni ambasador koristi Deannin um kako bi ispunio svoju misiju, pri čemu njen život dolazi u opasnost. 
1304 "Relics" Alexander SingerRonald D. Moore12. oktobar 1992 (1992-10-12)
Enterprise istražuje svemirsku letjelicu koja se srušila na površinu Dysonove sfere prije 75 godina. U transporteru je otkrivena matrica u bufferu za koju se ispostavi da je Montgomery Scott. On izlazi iz buffera i pristaje zauzvrat pomoći Geordiju da obnovi podatke. Njih dvojica postaju jedina nada za Enterprise kada brod iznenada završi usred sfere. Gostujuća zvijezda: James Doohan kao Montgomery Scott 
1315 "Schisms" Robert WiemerSin: : Jean Louise Matthias & Ronald Wilkerson
Sc: : Brannon Braga
19. oktobar 1992 (1992-10-19)
Nekoliko članova posade je oteto i povrgnuto eksperimentima za vrijeme sna, uključujući Rikera, Worfa, La Forgea i Datu, te počinju osjećati nedostatak sna. 
1326 "True Q" Robert ScheererRené Echevarria26. oktobar 1992 (1992-10-26)

Q otkriva tajnu o mladoj ženi iz Kansasa koja je u posjeti Enterpriseu. Ona je Q, kao što su bili njeni roditelji.

Gostujuće zvijezde: Olivia d'Abo kao Amanda Rogers i John de Lancie kao Q. 
1337 "Rascals" Adam NimoySin: : Ward Botsford & Diana Dru Botsford i Michael Piller
Sc: : Allison Hock
2. novembar 1992 (1992-11-02)
Kvar transportera pretvara Picarda, Keiko, Ro i Guinan u djecu, ali ta djeca postaju jedina nada kada su ostavljeni na brodu a ostatak posade zarobljen i poslan da obavlja opasan rad za ferengijske pirate. 
1348 "A Fistful of Datas" Patrick StewartSc: : Brannon Braga
Sin/Sc: : Robert Hewitt Wolfe
9. novembar 1992 (1992-11-09)
Datin um se spoji sa brodskim kompjuterom što izaziva nepredviđene posljedice po holodeck
1359 "The Quality of Life" Jonathan FrakesNaren Shankar16. novembar 1992 (1992-11-16)
Data otkriva da su rudarski alati postali svjesna bića i bori se da budu očuvani. Alati se, pak, moraju ugroziti kako bi se spasio kapetan Picard. Data to odbija držeći da je neprihvatljivo ubiti jedno svjesno biće kako bi se ubilo drugo. Jedan od alata odlučuje žrtvovati svoj život kako bi spasio ostale. Temeljeno na materijalu L.J. Scotta. 
13610 "Chain of Command, Part I" Robert ScheererSin: : Frank Abatemarco
Sc: : Ronald D. Moore
14. decembar 1992 (1992-12-14)
Kapetan Jellico dobiva komandu nad Enterpriseom dok Picarda šalju na tajnu misiju na cardassijanskoj teritoriji. Gostujuća zvijezda: Ronny Cox kao Edward Jellico. 
13711 "Chain of Command, Part II" Les LandauFrank Abatemarco21. decembar 1992 (1992-12-21)
Picarda, nakon što je zarobljen, muči sadistički cardassijanski ispitiivač (uloga: David Warner). 
13812 "Ship in a Bottle" Alexander SingerRené Echevarria25. januar 1993 (1993-01-25)
Barclay slučajno probudi profesora Moriartyja na holodecku koji koristi svoje moći kako bi natjerao posadu da ga pusti iz holodecka. Gostujuća zvijezda: Daniel Davis kao Profesor Moriarty. 
13913 "Aquiel" Cliff BoleSin: : Jeri Taylor
Sc: : Brannon Braga & Ronald D. Moore
1. februar 1993 (1993-02-01)
Geordi se zaljubi u vanzemaljsku oficirku Zvjezdane flote koja je osumnjičena za ubistvo. Gostujuća zvijezda je Renée Jones kao Aquiel Uhnari. 
14014 "Face of the Enemy" Gabrielle BeaumontSin: : René Echevarria
Sc: : Naren Shankar
8. februar 1993 (1993-02-08)
Deanna je protiv volje regrutirana da pomogne transportu romulanskih prebjega preko granice. 
14115 "Tapestry" Les LandauRonald D. Moore15. februar 1993 (1993-02-15)
Picard pogine nesretnim slučajem i otkriva zagrobni život sa Q-om koji analitzira njegove životne izbore. 
14216 "Birthright, Part I" Winrich KolbeBrannon Braga22. februar 1993 (1993-02-22)
Worf je na DS9 rečeno da mu je otac živ i držan kao zarobljenik od strane Romulanaca. U međuvremenu tehnička nezgoda rezultira sa Datinim prvim snom. Gostujuća zvijezda: James Cromwell kao Jaglom Shrek. 
14317 "Birthright, Part II" Dan CurryRené Echevarria1. mart 1993 (1993-03-01)
Worf, sada zarobljenik, pokušava klingonske izbjeglice naučiti putu ratnika. 
14418 "Starship Mine" Cliff BoleMorgan Gendel29. mart 1993 (1993-03-29)
Lopovi pokušavaju ukrasti trilitijum sa Enterprisea i Picard je jedini koji ih može spriječiti. 
14519 "Lessons" Robert WiemerRonald Wilkerson & Jean Louise Matthias5. april 1993 (1993-04-05)
Picard započinje vezu sa ženom koja služi na Enterpriseu ali je mora poslati u opasnu misiju. 
14620 "The Chase" Jonathan FrakesSin: : Ronald D. Moore
Sin/Sc: : Joe Menosky
26. april 1993 (1993-04-26)
Picard pokušava riješiti drevnu genetsku zagonetku koju je postavio njegov arheološki mentor ali se u tome suočava sa brojnim suparnicima. Gostujuća zvijezda: Norman Lloyd kao Richard Galen. 
14721 "Frame of Mind" James L. ConwayBrannon Braga3. maj 1993 (1993-05-03)
Riker pronalazi sebe kao zatvorenika u vanzemaljskoj duševnoj bolnici koja nalikuje scenama iz Beverlyne teatarske predstave. 
14822 "Suspicions" Cliff BoleJoe Menosky and Naren Shankar10. maj 1993 (1993-05-10)
Dr. Crusher riskira karijeru kako bi riješila ubistvo ferengijskog naučnika dr. Reyge i potvrdila njegova istraživanja. 
14923 "Rightful Heir" Winrich KolbeSin: : James E. Brooks
Sc: : Ronald D. Moore
17. maj 1993 (1993-05-17)
Worf iskusi krizu vjere i odlazi na klingonsko sveto mjesto gdje otkriva kako se mitska ličnost Kahless vratila da vodi Klingonce
15024 "Second Chances" LeVar BurtonSin: : Michael A. Medlock
Sc: : René Echevarria
24. maj 1993 (1993-05-24)
Riker sreće duplikat samog sebe, zvanog Thomas Riker, a koji je stvoren kvarom transportera. Thomas nastoji steći Deanninu naklonost. 
15125 "Timescape" Adam NimoyBrannon Braga12. jun 1993 (1993-06-12)
The Enterprise je uhvaćen u vremenskoj stâzi i na rubu uništenja od romulanske ratne ptice. 
15226 "Descent, Part I" Alexander SingerSin: : Jeri Taylor
Sc: : Ronald D. Moore
21. jun 1993 (1993-06-21)
Posada sreće grupu Borgova koja se ponaša poput pojedinaca i Data privremeno osjeća emocije. Profesor Stephen Hawking u epizodi glumi samog sebe. 

Sezona 7 (1993–1994)Uredi

Br.
ukupno
Br. u
sezoni
Naslov Režija Scenario Originalni datum prikazivanja
1531 "Descent, Part II" Alexander SingerRené Echevarria20. septembar 1993 (1993-09-20)
Borgove vodi Lore. Data pada pod njegovu kontrolu kada osjeti negativne emocije. 
1542 "Liaisons" Cliff BoleSin: : Roger Eschbacher & Jaq Greenspon
Sc: : Jeanne Carrigan-Fauci & Lisa Rich
27. septembar 1993 (1993-09-27)
Worf i Troi nerado ugošćuju dva iyaaranska ambasadora dok se Picard ruši u šatlu sa drugim Iyaarancem. Spašava ga ljudska žena koja se neobično ponaša. 
1553 "Interface" Robert WiemerJoe Menosky4. oktobar 1993 (1993-10-04)
Geordi pokušava spasiti zvjezdani brod svoje majke sa daljinski upravljanom sondom. 
1564 "Gambit, Part I" Peter LauritsonSin: : Christopher Hatton
Sin/Sc : Naren Shankar
11. oktobar 1993 (1993-10-11)
Posada Enterprisea istražuje ubistvo kapetana Picarda na arheološkoj ekspediciji. Rikera otmu plaćenici io on otkrije da je Picard živ i njihov član. 
1575 "Gambit, Part II" Alexander SingerSin: : Naren Shankar
Sc: : Ronald D. Moore
18. oktobar 1993 (1993-10-18)
Picard i Riker pomažu plaćenicima da prikupe drevne arheološke artefakte kako bi spriječili da drevno vulkansko oružje završi u pogrešnim rukama. 
1586 "Phantasms" Patrick StewartBrannon Braga25. oktobar 1993 (1993-10-25)
Data iskusi neobične snove u vrijeme kada Enterprise ima problema sa obnovljenom warp jezgrom. Ali sve nije onako kako izgleda. 
1597 "Dark Page" Les LandauHilary J. Bader1. novembar 1993 (1993-11-01)
Psihološki slom stavlja Lwaxanu Troi u komu Deanna se bori sa spasi njen život. U epizodi mlada Kirsten Dunst tumači lik djevojčice Hedril. 
1608 "Attached" Jonathan FrakesNick Sagan[α 8]8. novembar 1993 (1993-11-08)
Usamljeni vanzemaljac zarobi Picarda i dr. Crusher pod optužbom za spijunažu. Eksperimentalni umeci koji telepatski spajaju njihove umove ih natjeraju da se suoče s onime što osjećaju jedno prema drugom. 
1619 "Force of Nature" Robert LedermanNaren Shankar15. novembar 1993 (1993-11-15)
Grupa naučnika dokazuje kako warp pogon oštečuje tkivo svemira dok Enterprise istražuje nestanke federacijskih brodova. 
16210 "Inheritance" Robert ScheererSc: : René Echevarria
Sin/Sc : Dan Koeppel
22. novembar 1993 (1993-11-22)
Data sreće ženu koja tvrdi da mu je "majka" dok Enterprise pomaže vanzemaljskoj planeti da stabilizira njenu jezgru. 
16311 "Parallels" Robert WiemerBrannon Braga29. novembar 1993 (1993-11-29)
Worf se iznenada prebacuje u alternativne stvarnosti nakon pobjede u turniru i proslave rođendana. 
16412 "The Pegasus" LeVar BurtonRonald D. Moore10. januar 1994 (1994-01-10)
Rikerov bivši kapetan se ukrca na Enterprise kako bi ponovno preuzeo USS Pegasus. Picard istražuje okolnosti nestanka i otkriva da je u pitanju zataškavanje. U epizodi nastupa Terry O'Quinn kao admiral Eric Pressman. 
16513 "Homeward" Alexander SingerSin: : Spike Steingasser
Sc: : Naren Shankar
17. januar 1994 (1994-01-17)
Civlizaciju kojoj je prijetilo izumiranje spašava federacijski promatrač – Worfov ljudski polubrat – i pri tome krši Primarnu direktivu, natjeravši Enterprise da odluči o njenoj sudbini. Epizoda se temelji na materijalu Williama N. Stapea
16614 "Sub Rosa" Jonathan FrakesSin: : Jeri Taylor
Sc: : Brannon Braga
31. januar 1994 (1994-01-31)
Dr. Crusher dolazi na bakin pogreb i otkriva da je njena kuća opsjednuta duhom starim 800 godina, a koji je bio bakin ljubavnik. Epizoda se temelji na materijalu Jeanne F. Gallo. 
16715 "Lower Decks" Gabrielle BeaumontSin: : Ronald Wilkerson & Jean Louise Matthias
Sc: : René Echevarria
7. februar 1994 (1994-02-07)
Mladi oficiri se natječu za unaprijeđenje, dok jedan od njih postane poslan na opasnu misiju pomoći cardassijanskom špijunu. 
16816 "Thine Own Self" Winrich KolbeSin: : Christopher Hatton
Sc: : Ronald D. Moore
14. februar 1994 (1994-02-14)
Data izgubi pamćenje nakon što je prikupljao radioaktivne uzorke na površini planete te ugrozi humanoidno naselje koje je sreo, dok Deanna počinje učiti za oficira na mostu. 
16917 "Masks" Robert WiemerJoe Menosky21. februar 1994 (1994-02-21)
Enterprise otkriva drevnu biblioteku koja nastoji rekonstruirati civilizaciju tako da preuzme Datu i transformira brod. Data pokazuje simptome disocijativnog poremećaja identiteta
17018 "Eye of the Beholder" Cliff BoleSin: : Brannon Braga
Sc: : René Echevarria
28. februar 1994 (1994-02-28)
Deanna istražuje samoubistvo člana posade i otkriva da se za vrijeme gradnje Enterprisea zbuilo ubistvo. 
17119 "Genesis" Gates McFaddenBrannon Braga21. mart 1994 (1994-03-21)
Rutinska medicinska procedura slučajno stvori virus koji počinje devoluirati članove posade Enterprisae dok su Picard i Data na terenskoj misiji. To je jedina epizoda koju je režirala Gates McFadden, koja tumači lik dr. Crusher. 
17220 "Journey's End" Corey AllenRonald D. Moore28. mart 1994 (1994-03-28)
Wesley razmišlja o svojoj budućnosti kada je Enterprise naređeno da ukloni Indijance sa planete koja treba pripasti Cardassijancima. Gostujuće zvijezde su Richard Poe kao Gul Evek, Wil Wheaton kao Wesley Crusher i Tom Jackson kao Lakanta. U njoj se posljednji put pojavljuje Eric Menyuk kao Putnik. Temeljeno na materijalu Shawna Pillera i Antonije Napoli. 
17321 "Firstborn" Jonathan WestSin: : Mark Kalbfeld
Sc: : René Echevarria
25. april 1994 (1994-04-25)
Worf pokušava nagovoriti Alexandera da prihvati svoje ratničko naslijeđe. Gostujuća zvijezda je James Sloyan kao K'mtar. 
17422 "Bloodlines" Les LandauNick Sagan[α 8]2. maj 1994 (1994-05-02)
DaiMon Bok (gostjuća zvijezda Lee Arenberg) se pokušava osvetiti Picardu tako što Picardu ubije sina za koga Picard nikada nije znao. 
17523 "Emergence" Cliff BoleSin: : Brannon Braga
Sc: : Joe Menosky
9. maj 1994 (1994-05-09)
Enterprise postaje inteligentno biće. Otkriva se da je brod stvarao novi život uz pomoć likova iz holodecka. 
17624 "Preemptive Strike" Patrick StewartSin: : Naren Shankar
Sc: : René Echevarria
16. maj 1994 (1994-05-16)
Poručnica Ro je završila naprednu taktičku obuku te je poslana od strane Picarda da uvuče maquisevske teroriste u zamku. Gostujuća zvijezda je Richard Poe kao Gul Evek. 
177 & 17825 & 26 "All Good Things..." Winrich KolbeRonald D. Moore & Brannon Braga23. maj 1994 (1994-05-23)

Picard se, zahvaljujući Q-u, prebacuje kroz tri vremenska perioda pri čemu vremensko-prostorni poremećaj prijeti uništenju stvarnosti, postajući sve veći u prošlosti i sve manji u budućnosti.

  • Originalno prikazana kao cjelovečernji TV-film, ali kasnije ponekad prikazivana u dva dijela. 

NapomeneUredi

  1. naveden kao J. Michael Bingham
  2. naveden kao Ralph Wills
  3. naveden kao C.J. Holland
  4. navedena kao Keith Mills
  5. navedena kao Terry Devereaux
  6. naveden kao Dennis Putnam Bailey
  7. naveden kao Dennis Russell Bailey
  8. 8,0 8,1 naveden kao Nicholas Sagan
  1. Evolution i The Ensigns of Command su snimljene u različitom redoslijedu od redoslijeda prikazivanja.

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi