Lista epizoda serije Rome

(Preusmjereno sa Popis epizoda Rome)

Rome (Stari Rim) je TV-serija koja se originalno prikazivala od 2005. do 2007. u dvije sezone. Prva sezona je (2005) imala 12, a druga (2007) 10 epizoda. Ukupno je snimljeno i prikazano 22 epizode.

EpizodeUredi

U donjoj tablici broj u "Serija #" označava broj epizode cijele serije, a broj u "Sezona #" broj epizode u odnosu na sezonu.

Sezona 1: 2005Uredi

Serija
#
Sezona
#
Naslov Režija Scenario Premijerno prikazivanje
11 "The Stolen Eagle" Michael AptedBruno Heller28. august 2005 (2005-08-28)
Dok se galski ratovi približavaju kraju, Cezar je suočen i s trijumfom i snovim izazovima. U trenutku pobjede mu umire kćer. Dok ga narod slavi, stiče neprijateljstvo moćnih političara i bivših prijatelja. Tako u Rimu Pompej Veliki pokušava pronaći ravnotežu između vlastite političke računice i prijateljstva s Cezarom. Acija od Julijevaca pokušava voditi svoju porodicu kroz političku krizu, a u galskoj pustoši dva bivša suparnika se udružuju kako bi povratili Cezarov simbol. 
22 "How Titus Pullo Brought Down the Republic" Michael AptedBruno Heller4. septembar 2005 (2005-09-04)
Dok u Rimu rastu političke tenzije, Cezaru je potreban glas u Senatu, a što će mu pružitu Marko Antonije. Dok prate novog tribuna u Rim, Voren i Pulon se nakon više godina prvi put vraćaju kući: Voren svojoj porodici, a Pulon svojim porocima. Acija nagrađuje spasitelje svog sina. Dok se u Rimu sklapaju dogovori s ciljem da se Cezaru oduzme moć, djela nekoliko "najnižih" građana izazivaju ustavnu krizu. 
33 "An Owl in a Thornbush" Michael AptedBruno Heller11. septembar 2005 (2005-09-11)
Cezar na čelu svoje nadiruće vojske kao prethodnicu šalje Vorena i Pulona sa Ubijanovom konjicom u Rim kao izvidnicu; naređeno im je da napreduju sve dok im netko ne pruži otpor. Marko Antonije im kaže da, ako zbilja ne bude otpora, Cezarov proglas mogu izvisiti na vratima Senata. Cezar je zaintrigiran Vorenovim lošim raspoloženjama, a Antonije mu objašnjava da je Voren strogi "katonijanac" koji vjeruje da Cezar čini "užasno bogohuljenje" svojim činom. 
44 "Stealing from Saturn" Julian FarinoBruno Heller18. septembar 2005 (2005-09-18)
Republikanski vođe na čelu s Pompejem su se pred nadirućim Cezarovim trupama povukle iz Rima i raspravljaju o tome što dalje činiti. Pompej u Rim šalje svog nezakonitog sina Kvinta kako bi pokušao doznati sudbinu zlata koga je izvukao iz Saturnovog hrama kako bi financirao stvaranje anti-cezarovske vojske.. 
55 "The Ram has Touched the Wall" Allen CoulterBruno Heller25. septembar 2005 (2005-09-25)
Dok Pompej pokušava kupiti vrijeme za evakuaciju iz Italije, njegovi pristaše razmišljaju o mirovnim pregovorima s Cezarom. U Rimu Acijina ljubomora prema Serviliji eskalira u sukob zbog koga će Cezar biti osramoćen, a Servilija steći trajno neprijateljstvo prema Julijevcima. Voren je pak prisiljen birati između karijere u legijama i karijeri u rimskom podzemlju. Pulon je unajmljen da mladog Oktavijana nauči borilačkim vještinama, ali ubrzo otkriva da on sam ima mnogo toga učiti od svog učenika. 
66 "Egeria" Alan PoulJohn Milius & Bruno Heller2. oktobar 2005 (2005-10-02)
Dok Cezar vodi legije protiv Pompeja, Rim je predan na upravu Marku Antoniju koji izaziva neprijateljstvo patricija. Misteriozni nestanak Evandera izaziva nelagodu u Vorenovoj porodici. Vijesti o Cezarovim porazima kod Acije izazivaju nastojanje da se bez uspjeha pomiri sa Servilijom, dok Pompej šalje izaslanika Antoniju s ponudom da izda svog pokrovitelja. 
77 "Pharsalus" Tim Van PattenDavid Frankel9. oktobar 2005 (2005-10-09)
Nakon katastrofe u Jadranu, Cezar se nalazi u očajnoj situaciji; Pompej popušta pritisku svojih pristaša da je okonča bitkom u kojoj ga Cezar na kraju ipak uspije pobijediti. U međuvremenu Pulon i Voren, koji su preživjeli katastrofalnu oluju, sreću neke od preživjelih pompejanaca i donose težak izbor o njihovoj sudbini. Pompej na kraju ipak otkriva da se ne može pobjeći od sudbine. 
88 "Caesarion" Steve ShillWilliam J. MacDonald16. oktobar 2005 (2005-10-16)
Nakon što je Pompeja gonio do Egipta, Cezar dolazi u Aleksandriju gdje sreće dječaka-kralja Ptolemeja XIII koji mu nudi iznenađujući dar. Voren i Pulon dobijaju zadatak osloboditi Ptolemejevu sestru Kleopatru, s kojom Cezar sklapa strateški savez. 
99 "Utica" Jeremy PodeswaAlexandra Cunningham30. oktobar 2005 (2005-10-30)
Nakon što su poraženi Scipion i Katon, Cezar se trijumfalno vraća u Rim. Voren i Pulon tamo dolaze u sukob s kriminalcima na čelu s Erastesom, od čega ih spašava Cezar. Servilijin plan da preko Oktavije otkrije Cezarove tajne doživljava neuspjeh. 
1010 "Triumph" Alan TaylorAdrian Hodges6. novembar 2005 (2005-11-06)
Nakon što ga je Senat proglasio diktatorom, Cezar proglašava rat završenim i priređuje spektakularni trijumf i petodnevne svečanosti. Pulon odlučuje započeti civilni život sa Eirene; a Voren uz pomoć Poske postaje gradski magistrat; Servilija, na zaprepaštenje svog sina Bruta, u svoju kuću dovodi Kvinta Pompeja. 
1111 "The Spoils" Mikael SalomonBruno Heller13. novembar 2005 (2005-11-13)
Dok Pulon postaje član Erastesove bande, Voren u Cezarovo ime sa svojim ratnim drugovima pregovara o novčanim i drugim nagradama za službu. Kasije nastoji uvjeriti Bruta da je život i smrt Republike "u njegovim rukama". 
1212 "Kalends of February" Alan TaylorBruno Heller20. novembar 2005 (2005-11-20)
Pulon i Voren nakon incidenta u areni postaju herojima rimskog naroda, te ih je Cezar iz političkih naroda prisiljen nagraditi. Cezar nastoji uvesti nova lica u Senat, izazvavši dodatno neprijateljstvo naroda. Servilija preko Vorenove supruge Niobe priprema osvetu koja će imati spektakularne posljedice. 


Sezona 2: 2007Uredi

Serija
#
Sezona
#
Naslov Režija Scenario Premijera
131 "Passover" Tim Van PattenBruno Heller14. januar 2007 (2007-01-14)
Nakon što je Cezar ubijen, šokirani Marko Antonije je prisiljen spašavati život od Kvinta Pompeja i njegovih pomoćnika. Dok se Brut suočava sa posljedicama njegovog čina, majka već planira obnovu Republike. 
142 "Son of Hades" Allen CoulterBruno Heller21. januar 2007 (2007-01-21)
Marko Antonije uspostavlja vlast u Rimu, ali Oktavijan traži svoje nasljedstvo. U međuvremenu je Lucije Voren u izuzetno lošem stanju, pa mu Tit Pulon, kako bi mu pomogao, pronalazi posao kod Antonija, koji nastoji zaustaviti nasilje među bandama poslije smrti Erastsesa Fulmena. 
153 "These Being the Words of Marcus Tullius Cicero" Alan PoulScott Buck28. januar 2007 (2007-01-28)
Dok izbjegli Brut i Kasije kod istočnih vladara skupljaju novac za svoju vojsku, u Rimu eskalira sukob između Marka Antonija i Cicerona, pri čemu stari orator kao saveznika pronalazi mladog Oktavijana, samozvanog "Cezara". Dok se u Acijinoj vili njena kćer Oktavija odaje porocima, u nju dolazi mladi prepredeni rob koga je angažirala Servilija. 
164 "Testudo et Lepus (The Tortoise and the Hare)" Adam DavidsonTodd Ellis Kessler4. februar 2007 (2007-02-04)
Dok Servilijini pokušaji da preko svog agenta likvidira Aciju završavaju katastrofom, Pulon svom prijatelju donosi vijest da su mu djeca živa. 
175 "Heroes of the Republic" Alik SakharovMere Smith11. februar 2007 (2007-02-11)
Dok Oktavijan planira pohod protiv Antonija, Voren se vraća u Rim sa svojom djecom, ne shvaćajući da ona misle pobjeći, uvjerena da je upravo otac kriv za njihovo stradanje. U međuvremenu Oktavijanov prijatelj i suradnik Agripa shvaća da je zaljubljen u njegovu sestru. 
186 "Philippi" Roger YoungEoghan Mahony18. februar 2007 (2007-02-18)
Brut i Kasije su skupili ogromnu vojsku s kojom dolaze u Grčku kako bi marširali na Rim, ne znajući da su se u međuvremenu Oktavijan i Marko Antonije pomirili te udružili snage protiv njih. Oktavijan odlučuje veliki pohod financirati masovnom likvidacijom republikanaca u Rimu i konfiskacijom njihove imovine. 
197 "Death Mask" John MayburyScott Buck4. mart 2007 (2007-03-04)
Servilija je potpuno slomljena smrću svog sina, te odlučuje svoj život okončati spektakularnom gestom uperenom protiv svoje suparnice. 
208 "A Necessary Fiction" Carl FranklinTodd Ellis Kessler11. mart 2007 (2007-03-11)
Dok Oktavijan nastoji u Rim dovesti zlato kako bi financirao vlast Trijumvirata, Pulon doživljava porodičnu tragediju, koja će imati posljedice na savez između Oktavijana i Antonija.. 
219 "Deus Impeditio Esuritori Nullus (No God Can Stop a Hungry Man)" Steve ShillMere Smith18. mart 2007 (2007-03-18)
Nakon što je Marko Antonije obustavio pošiljke žita iz Egipta, u Rimu se počinje osjećati glad. Antonije, koji otvoreno živi sa Kleopatrom, nastoji steći simpatije naroda, ali Oktavijan šalje svoju majku i sestru u Egipat kako bi njihovim poniženjem privukao javnost na svoju stranu. 
2210 "De Patre Vostro (About Your Father)" John MayburyBruno Heller25. mart 2007 (2007-03-25)
Nakon što je poražen u bitci kod Akcija, Marko Antonije doživljava psihički slom i sa Kleopatrom se zatvara u palači u Aleksandriji. Oktavijan preko Lucija Vorena pokušava izbjeći suvišno krvoproliće. 

Vanjske vezeUredi