Otvori glavni meni

Ovo je popis austrijskih vladara od formiranje te zemlje 976. pod Dinastijom Babenberg do 1918. i propasti Austro-Ugarske.

Popis austrijskih vladara
Erzherzogtum Österreich
Grb austrijskih nadvojvoda iz 1512.
Grb austrijskih nadvojvoda iz 1512.
Država  Austrija

Sadržaj/Садржај

Markgrofovija AustrijaUredi

Dinastija BabenbergUredi

 

Portret Ime Rođen Početak vladavine Smrt
  Leopold I 940 976 jul
994
  Heinrich I 965 jul
994
23. jun
1018
  Adalbert ??? 23. jun
1018
26 maj
1055
  Ernst 1027 26. maj
1055
jun
1075
  Leopold II 1050 jun
1075
12. oktobar
1095
  Leopold III Sveti 1073 12. oktobar
1095
15. novembar
1136
  Leopold IV 1108 15. novembar
1136
18. oktobar
1141
  Heinrich II 1107 18. oktobar
1141
13. januar
1177

Austrijsko vojvodstvoUredi

Dinastija BabenbergUredi

 

Markgrof Heinrich II uspio je 1156. dobiti od cara Svetog Rimskog Carstva Friedricha I Barbarosse titulu vojvode i tako je pretvoriti u Austrijsko vojvodstvo.

Portret Ime Rođen Početak vladavine Smrt
  Heinrich II 1107 1156 13. januar
1177
  Leopold V 1157 13. januar
1177
3decembar
1194
  Friedrich I 1175 3. decembar
1194
16 april
1198
  Leopold VI 1176 16. april
1198
26 jul
1230
  Friedrich II 25. april
1211
26 jul
1230
15 jun
1246

InterregnumUredi

Nakon pogibije Friedricha II 1246. posljednjeg babenbergovskog vojvode Austrijsko vojvodstvo ostalo je bez vladara i upalo u Interregnum.[1] Od nekoliko pretendenata nakraju je pobjedio češki kralj Otakar II iz Dinastije Pšemisl, koji je službeno postao austrijski vojvoda 1260. Otakar je poražen i ubijen Bitci na Moravskom polju[2] 1278., od strane novog njemačkog kralja Rudolfa Habsburgškog, nakon što je protjeran iz Austrije dvije godine ranije.[2]

Portret Ime Rođen Početak vladavine Smrt
  Otakar II 1230 1260 26. august
1278

Dinastija HabsburgUredi

Portret Ime Rođen Početak vladavine Smrt
  Rudolf I 1. maj
1218
26. august
1278.
1291
  Albrecht I jul
1255.
1282. 1. maj
1308
Rudolf II 1270. 1282. maj
1290.
  Rudolf I od Češke 1281. 1298. 3. jul
1307.
  Friedrich Lijepi 1286 1. maj
1308.
13. januar
1330.
  Leopold I 4. august
1290
1. maj
1308.
28. februar
1326.
  Albrecht 12. decembar
1298.
13. januar
1330.
16. august
1358.
  Otto 23. jul
1301.
13. januar
1330.
17. februar
1339.
  Rudolf IV 1. novembar
1339
16. august
1358.
27 jul
1365
Leopold III 1. novembar
1351
27. jul
1365
8 jul
1386
  Albrecht III. 9. septembar
1349
27 jul
1365
29 august
1395

Na osnovu Rudolfovovih kućnih pravila (Rudolfinische Hausordnung) njegovi sinovi Albrecht III i Leopold III 1379. podjelili zemlju, tako što je Albrecht III nastavio vladati Austrijom a Leopold III je dobio Štajersku, Korušku, Kranjsku i Tirol.[3]

Albrechtova granaUredi

Portret Ime Rođen Početak vladavine Smrt
  Albrecht III 9. septembar
1349
9. septembar
1379
29. august
1395
  Albrecht IV 19. septembar
1377
29. august
1395
14 septembar
1404
  Albrecht II 16. august
1397
14 septembar
1404
27 oktobar
1439
  Ladislav Posmrtni 22. februar
1440
22 februar
1440
23 novembar
1457

Leopoldova granaUredi

Leopoldova grana se 1406. podijelila na dvije podgrane;

Portret Ime Rođen Početak vladavine Smrt
  Ernst Željezni
1377

1406
jun
1424
  Friedrich III 2. septembar
1415
jun
1424
19 august
1493
  Albrecht VI 12. decembar
1418

1424
2 decembar
1463
  • Friedrichovu granu koja je dobila Tirol
Portret Ime Rođen Početak vladavine Smrt
  Friedrich IV
1382

1406
24 jun
1439
  Siegmund 26 oktobar
1427

1446

1490

Friedrich III., car Svetog Rimskog Carstva uspio je do 1457. steći sve zemlje Albrehtove grane, a do 1490. i one kojima je vladala Friedrichova grana.

Austrijske nadvojvodeUredi

Dinastija HabsburgUredi

Od 1359 Habsburgzi službeno nose titule nadvojvoda koju im je priznao car Friedrich III.

Portret Ime Rođen Početak vladavine Smrt
  Maksimilijan I 22 mart
1459
19 august
1493
12 januar
1519
  Karlo V 24 februar
1500
1519 2. septembar
1558.1556
  Ferdinand I 1503 1520 25 jul
1564
  Maksimilijan II 1. august
1527
1564 12 oktobar
1576
  Rudolf II 18 jul
1552
12. oktobar
1576
20 januar
1612
  Matthias 24. februar
1557
1608 20 mart
1619
  Ferdinand II 9. jul
1578
28 august
1619
15 februar
1637
  Ferdinand III 13 jul
1608
15 februar
1637
2 april
1657
  Leopold I. 1640 2 april
1657
5 maj
1705
  Joseph I 26 jul
1678
5 maj
1705
17 april
1711
  Karl VI 1. oktobar
1685
17 april
1711
20 oktobar
1740
  Maria Theresia 13 maj
1717
20 oktobar
1740
29 novembar
1780

Prednja Austrija i TirolUredi

Portret Ime Rođen Početak vladavine Smrt
  Ferdinand II 14. jun
1529
1564 24 januar
1595
Portret Ime Rođen Početak vladavine Smrt
  Maximilian III 12. oktobar
1558.
1602. 2. novembar
1618.
Portret Ime Rođen Početak vladavine Smrt
  Leopold V 9. oktobar
1586
1619 13 septembar
1632
  Ferdinand Karl 17. maj
1628
1646 30 decembar
1662
  Sigismund Franz 27. novembar
1630
30. decembar
1662
25 jun
1665

Unutrašna AustrijaUredi

Portret Ime Rođen Početak vladavine Smrt
  Karl II 3 jun
1540
1564 jul
1590
  Ferdinand III 9 jul
1578
jul
1590
15 februar
1637
  Maximilian III 12 oktobar
1558
regent
1593-1595
2. novembar
1618.

Od 17. vijeka vrijedi pravilo o nedjeljivosti habsburgških zemalja.

Dinastija Habsburg-LothringenUredi

Portret Ime Rođen Početak vladavine Smrt
  Franz I Stephan 8. decembar
1708
13. septembar
1745
18. august
1765
  Joseph II 13. mart
1741
29. novembar
1780
20. februar
1790
  Leopold II 5. maj
1747
20. februar
1790
1. mart
1792
  Franz II 12. februar
1768
1. mart
1792
2. mart
1835

Carevi Austrijskog CarstvaUredi

Dinastija Habsburg-LothringenUredi

Od 1804. Austrija je postala Carevina pa je tako posljednji car Svetog Rimskog Carstva Franz II postao austrijski car pod imenom Franz I

Portret Ime Rođen Početak vladavine Smrt
  Franz I 12. februar
1768
1. august
1804
2 mart
1835
  Ferdinand I. 19. april
1793
2. mart
1835
29. jun
1875
  Franz Joseph I 18. august
1830
2 decembar
1848
2. novembar
1916
  Karl I. 17. august
1887
22 novembar
1916
1. april
1922

Karl I abdicirao je 1918. nakon poraza u Prvom svjetskom ratu nakon tog je zemlja proglašena republikom.

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi