Lista španskih vladara

(Preusmjereno sa stranice Popis španskih vladara)

Ovo je popis španjolskih vladara, vladara španjolskih srednjovjekovnih država te Španjolske u modernom smislu riječi, koji započinje oslobađanjem Pirenejskog pouotoka od Arapa i ženidbom Ferdinanda II. Aragonskog (1479.-1516.) i Izabele I. Kastiljske (1479.-1504.) godine 1479. Njihova kći Huana Luda udala se za Filipa Lijepog, sina njemačko-rimskog cara Maksimilijana I. Habsburškog, tako da su Španjolskom zavladali Habsburgovci.

Prva državna tvorevina na tlu današnje Španjolske nakon propasti Vizigotske države bila je Asturija koja se kasnije raspala na Kastiliju i León.

Ime Vrijeme vladavine
Pelayo 718. - 737.
Favila, Favilac ili Fafila 737. - 739.
Alfons I. 739. - 757.
Fruela I. 757. - 768.
Aurelije 768. - 774.
Silo 774. - 783.
Mauregato, Uzurpator 783. - 788.
Bermudo I., Vermudo ili Veremund, Dekan 788. - 791.
Alfons II., Čedni 791. - 842.
Ramiro I. 842. - 850.
Ordoño I. 850. - 866.
Alfons III. Veliki 866. - 910.
Fruela II. Gubavac 910. - 925.

Asturija se raspala na León, Galiciju i užu Asturiju. Posljednje dvije su se međutim brzo ujedinile s Leónom koji se zato može smatrati nasljednikom Kraljevine Asturije. Godine 925. osamostalili su se grofovi Burgosa i nazvali se grofovima od Kastilije.

Kraljevi Leóna

uredi

Dinastija Pelayo

uredi
Ime Vrijeme vladavine
García I. Leonski 910. - 914.
Ordonjo II. od Leóna i Galicije (910. - 924.) 914. - 924.
Fruela II. od Leóna i Asturije (910. - 925.), Gubavac 924. - 925.
Alfonso Froilaz od Leóna i Galicije (925. - 926.), Grbavac 925.
Alfons IV., Redovnik933. 925. - 931.
Ramiro II. 931. - 951.
Ordoño III. 950. - 956.
Sančo I. (2. regentstvo 960. - 966.) 956. - 958.
Ordoño IV. 958. - 960.
Sančo I. (1. regentstvo 956 - 958.) 960. - 966.
Ramiro III. 967. - 984.
Bermudo II. od Galicije 982. - 999. i Leóna 985. - 999.
Alfons V. od Leóna i Galicije, Plemeniti 999. - 1028.
Bermudo III. 1028. - 1037.

Dinastija Navarra

uredi
Ime Vrijeme vladavine
Ferdinand I. Leonski i Kastiljski Veliki, sa ženom, Sančom I., također i kralj Kastilije (personalna unija) 1037. - 1065.
Alfonso VI 1065. - 1072.
Sancho II, brat Alfonsa VI, također i kralj Leona u personalnoj uniji 1072.
Alfonso VI Leónski i Kastilijski, dvaput, također i kralj Kastilje (u personalnoj uniji) te car čitave Španjolske 1072. - 1109.
Uraka Leonska i Kastiljska, također i kraljica Kastilije (u personalnoj uniji) 1109. - 1126.

Burgundska dinastija

uredi
Ime Vrijeme vladavine
Alfonso VII, bio je i kralj Kastilje (u personalnoj uniji) i vladar čitave Španjolske 1126. - 1157.
Fernando II, samo kralj Leóna 1157. - 1188.
Alfonso IX,
posljednji kralj nezavisnog Leóna, vjenčan s Bereungelom Kastilijskom, njihov sin je Fernando III, Sveti
1188. - 1230.

Dinastija Pelayo

uredi
Ime Vrijeme vladavine
Ordonjo II. Galicijski i Leónski 914. - 924. 910. - 924.
Fruela II., Gubavac 924. - 925.
Alfonso Froilaz, Grbavac 925. - 926.
Sančo Ordoñez 926. - 929.
Bermudo II. Galicijski i Leónski 985. - 999. 982. - 999.
Alfons V. Leónski i Galicijski, Plemeniti 999. - 1028.
Bermudo III. 1028. - 1037.

Dinastija Navarra

uredi
Ime Vrijeme vladavine
Ferdinand I. Leónski i Kastilijski Veliki 1037. - 1065.
García II., sin Ferdinanda I., Veliki 1065. - 1072.
Sancho II. Leónski i Kastilijski, također i kralj Kastilije (u personalnoj uniji) 1072.
Alfons VI. Leónski i Kastilijski, također i kralj Kastilije (u personalnoj uniji) te car čitave Španjolske 1072. - 1109.
Urraca Leónska, Galicijska i Kastilijska 1109. - 1112.

Burgundska dinastija

uredi
Ime Vrijeme vladavine
Alfons VII. Leónski i Kastilijski,
kasnije kralj Leóna Kastilije u personalnoj uniji te car sve Španjolske (1127. - 1157.)
1112. - 1154.
Ferdinand II. Galicijski, od 1157. i kralj Leóna 1154. - 1188.
Alfons IX., Sveti 1188. - 1230.

Grofovi i kraljevi Kastilije

uredi

Grofovi Kastilije

uredi
Ime Vrijeme vladavine
Fernando Aznárez, poznato je samo da se oženio udovicom Garcíje I. Leónskog 927. - 930.
Ferdinand González 923. - 970.
García I. Fernández 970. - 995.
Sančo I. Garcés 995. - 1017.
García II. Sánchez 1017. - 1029.
Mayor, supruga Sanča III. Navarrskog, također Sančo I. Kastilijski 1029. - 1032.

Kraljevi Kastilije

uredi
Dinastija Navarra
uredi
Ime Vrijeme vladavine
Sančo I. Kastillijski i Navarrski 1032. - 1035.
Ferdinand I. Leonski i Kastiljski Veliki, sa ženom Sančom I., također i kralj Leóna u personalnoj uniji 1035. - 1065.
Sančo II., također i kralj Leóna u personalnoj uniji (1072.) 1065. - 1072.
Alfons VI. Kastilijski i Leónski, također i kralj Leóna (od 1065.) te car čitave Španjolske 1072. - 1109.
Uraka Leonska i Kastiljska, također i kraljica Leóna u personalnoj uniji 1109. - 1126.
Burgundska dinastija
uredi
Ime Vrijeme vladavine
Alfons VII. Kastilijski i Leónski, također i kralj Leóna u personalnoj uniji te car čitave Španjolske 1126. - 1157.
Sančo III. 1157. - 1158.
Alfons VIII. 1158. - 1214.
Henrik I. 1214. - 1217.
Berenguela Kastilijska 1217.
Ferdinand III. Sveti 1217. - 1230.

Kraljevi Kastilije i Leóna

uredi

Burgundska dianstija

uredi
Ime Vrijeme vladavine
Fernando III Sveti 1230. - 1252.
Alfonso X Mudri 1252. - 1284.
Sancho IV 1284. - 1295.
Fernando IV 1295. - 1312.
Alfonso XI 1312. - 1350.
Pedro I Okrutni 1350. - 1369.
Ime Vrijeme vladavine
Enrique II Kopile 1369. - 1379.
Juan I 1379. - 1390.
Enrique III 1390. - 1406.
Juan II 1406. - 1454.
Enrique IV 1454. - 1474.
Izabela I. Katolička 1474. - 1504.
Filip I. (Habsburški) 1504. - 1506.
Ivana I. Luda, naslovna kraljica 1506. - 1555.
regent Ferdinand II. 1506. - 1516.
Grofovi Barcelone/ Barcelonska dinastija Grofovi Aragona
Ime Vrijeme vladavine
Wilfried Dlakavi oko. 870. - 897.
Wilfried II. (također Borell I.) 897. - 911.
Sunyer I. 911. - 947.
Borrell II. 947. - 992.
Raimund Borrell I. 992. - 1018.
Berengar Raimund I. 1018. - 1035.
Raimund Berengar I. 1035. - 1076.
Raimund Berengar II. 1076. - 1082.
Berengar Raimund II. 1082. - 1096.
Raimund Berengar III. 1096. - 1131.
Raimund Berengar IV., oženio se Peronellom Aragonskom 1131. - 1162.
Ime Vrijeme vladavine
Aznar I. Galíndez oko. 809. - 839.
Galindo I. Aznárez 844. - 867.
Aznar II. Galíndez 867. - 893.
Galindo II. Aznárez 893. - 922.
García I. Sánchez Navarrski 926. - 970.
Sančo II. Garcés Navarrski 970. - 994.
García II. Navarrski 994. - 1000.
Kraljevi Aragóna
Sančo III. Veliki 1000. - 1035.
Ramiro I. 1035. - 1063.
Sančo I. Ramírez, također Sančo V. Navarrski 1063. - 1094.
Petar I. 1094. - 1104.
Alfons I. 1104. - 1134.
Ramiro II. 1134. - 1137.
Peronella ili Petronila 1137. - 1163.
Kraljevi Aragona i grofovi Barcelone(Barcelonska dinastija)
Ime Vrijeme vladavine
Alfons II. 1162. - 1196.
Petar II. 1196. - 1213.
Jakov I. 1213. - 1276.
Petar III. 1276. - 1285.
Alfons III. 1285. - 1291.
Jakov II. 1291. - 1327.
Alfons IV. 1327. - 1336.
Petar IV. 1336. - 1387.
Ivan I. 1387. - 1396.
Martin I. 1396. - 1410.
Interegnum i Kompromis u Caspeu 1410. - 1412.
Ferdinand I. 1412. - 1416.
Alfons V. 1416. - 1458.
Ivan II. 1458. - 1479.
Ferdinand II. Katolički

broji se i kao Ferdinand V. Kastilijski

1479. - 1516.

Dinastija Habsburgovaca

uredi
Glavni članak: Habsburgovci
Slika Grb Ime
(ime na španjolskom)
Od Do
    Karlo I.
(Carlos I)
23. siječnja 1516. 16. siječnja 1556.
    Filip II.
(Felipe II)
16. siječnja 1556. 13. rujna 1598.
    Filip III.
(Felipe III)
13. rujna 1598. 31. ožujka 1621.
    Filip IV.
(Felipe IV)
31. ožujka 1621. 17. rujna 1665.
    Karlo II.
(Carlos II)
17. rujna 1665. 1. studenog 1700.

Dinastija Burbonaca

uredi
Glavni članak: Burbonci
Slika Grb Od Do
    Felipe V 16. novembar 1700. 14. januar 1724.
    Luis I 14. januar 1724. 31. august 1724.
    Felipe V 6. septembar 1724. 9. jul 1746.
    Fernando VI 9. jul 1746. 10. august 1759.
    Carlos III 10. august 1759. 14. decembar 1788.
    Carlos IV 14. decembar 1788. 9. mart 1808.
    Fernando VII 19. mart 1808. 6. maj 1808.
    Carlos IV 6. maj 1808. 6. jun 1808.

Dinastija Bonaparte

uredi
Glavni članak: Bonaparte
Slika Grb Ime
(ime na španjolskom)
Od Do
    Josip I.
(José I)
6. lipnja 1808. 11. prosinca 1813.

Dinastija Burbonaca - prva restauracija

uredi
Slika Grb Ime
(ime na španjolskom)
Od Do
    Ferdinand VII.
(Fernando VII)
11. prosinca 1813. 29. rujna 1833.
    Izabela II.
(Isabel II)
29. rujna 1833. 30. rujna 1868.

Dinastija Savoja

uredi
Glavni članak: Savojska dinastija
Slika Grb Ime
(ime na španjolskom)
Od Do
    Amadej I.
(Amadeo I)
2. siječnja 1871. 11. veljače 1873.

Prva Republika (1873.-1874.)

uredi

Dinastija Burbonaca - druga restauracija

uredi
Slika Grb Ime
(ime na španjolskom)
Od Do
    Alfons XII.
(Alfonso XII)
29. prosinca 1874. 25. studenog 1885.
    Alfons XIII.
(Alfonso XIII)
17. svibnja 1886. 14. travnja 1931.

Druga Republika (1931.–1939.)

uredi

Diktatura Francisca Franca (1939.-1975.)

uredi

Dinastija Burbonaca - treća restauracija

uredi
Slika Grb Ime
(ime na španjolskom)
Od Do
    Ivan Karlo I.
(Juan Carlos I)
22. studenog 1975. danas

Vidi još

uredi

Vladari ranijih država na Pirinejskom poluotoku: