Pompeja (supruga Julija Cezara)

Pompeja Sula (Pompeia Sulla, sredina 1. vijeka pne.) bila je rimska plemkinja iz doba kasne Republike, najpoznatija kao druga supruga Julija Cezara.

Pompeia u "Promptuarii Iconum Insigniorum "

Rodila se kao kći konzula Kvinta Pompeja Rufa i Kornelije, kćeri diktatora Sule. Cezar se za nju oženio godine 67. pne. nedugo nakon povratka s kvestorske službe u Hispaniji, odnosno godinu dana nakon smrti svoje prve supruge Kornelije Cinile . [1] Historičari vjeruju kako je Cezarovi motivi za brak bili prije svega političke prirode - kao Marijev nećak je ženidbom za unuku Marijevog smrtnog neprijatelja Sule nastojao simbolizirati nacionalno pomirenje koje će kasnije biti temeljem njegovog političkog programa.

Godine 63. pne. je Cezar izabran za pontifex maximusa te je dobio službenu rezidenciju u Via Sacri. U njoj je godine 62. pne. održana svetkovina Bona dee na kojoj je muškarcima tradicionalno bio zabranjen pristup. Međutim, prilikom njenog održavanja je među sudionicama otkriven zloglasni političar Publije Klodije Pulher, koji je u Cezarovu kuću došao prerušen u ženu. Klodije je navodno namjeravao iskoristiti prigodu da zavede Pompeju. Klodiju je zbog svetogrđa suđeno, ali je proglašen nedužnim. Usprkos toga Cezar je skandal iskoristio da se razvede od Pompeje, navevši da "Cezarova supruga mora biti iznad svake sumnje".

Reference uredi

  1. Plutarh, Caesar 5.6