Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja

Koordinate: 45°19′47″N 14°26′33″E / 45.3296650481343°N 14.4424080848694°E / 45.3296650481343; 14.4424080848694

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja je smješten u Rijeci koja ne spada u Hrvatsko primorje što najbolje govori o 'znanstvenoj serioznosti' te ustanove. Smješten je u Guvernerovoj palači koja već dugo vremena nije stjecište kulturno-umjetničkih događanja u gradu.

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
{{{opis slike}}}
Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja
Osnovan 28. lipnja 1961.
Lokacija Rijeka-Fiume
Službena stranica www.ppmhp.hr
Guvernerova palača

MuzejUredi

Svojim se stalnim postavom i mnogim izložbama iz svog ili fundusa ostalih hrvatskih muzeja uključuje u obilježavanje važnih događanja vezanih za povijest Rijeke i regije, otkrivajući i tako djeliće nedovoljno poznate prošlosti.

Zbog potpuno neadekvatnog prostora za pomorski muzej te neinventivnog vođenja Muzeja pomorski izlošci su na žalost krajnje provincijalno siromašni, a lučka skladišta (Magazini ungaresi) zjape prazna u godini (2020.) kada je Rijeka metropola kulture.

Pomorski i povijesni muzej Rijeka sljednik je dviju muzejskih ustanova. Prva od njih je Museo Civico - Gradski muzej uz čije se osnivanje 1893. godine vezuje priča o čaši koju car Franjo Josip I. poklanja Gradu sa željom da bude pohranjena u gradskom muzeju. Druga je ustanova Gradski muzej Sušak, osnovan 1933. godine.

Oba muzeja 1949. prelaze pod istu upravu i dobivaju u duhu kroatizacije Rijeke zajednički naziv Muzej hrvatskog primorja, koji se krajem 1953. mijenja u Narodni muzej, a potom je 28. lipnja 1961. osnovan Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja s postavom u Guvernerovoj palači gdje kao muzejska ustanova Primorsko-goranske županije djeluje i danas.

Guvernerova palačaUredi

 
'Guver', glavni hol

Gradnju jednog od najljepših arhitektonskih ostvarenja u Rijeci s kraja 19. stoljeća za potrebe rezidencije kraljeva namjesnika potiče riječki guverner Lajos Batthyány, a projektiranje palače i nadzor gradnje mađarska vlada povjerava profesoru Alajosu Hauszmannu, uglednu mađarskom arhitektu. Izgrađena kao rezidencija u parku, neorenesansnoga stila, dijelom ambijentalno sačuvana interijera u čijem su oblikovanju sudjelovali poduzetnici te slikari i kipari iz Rijeke, Budimpešte i Trsta, Guvernerova je palača svjedok vremena u kojem je nastala, ali i burnih povijesnih događanja čije je nerijetko bila središte. Na njoj su vijorile zastave riječkih vladara, bila je središte guvernera, u njoj su povijest ispisivali D'Annunzio, Zanella i Mussolini.

Mramorna dvorana u palači je jedna od najljepših dvorana u gradu u kojoj su se redovito do 2010. svakog tjedna održavali posjećeni recitali, ukinuti zbog primitivne uprave grada.

Danas je u njoj smješten muzej koji prikuplja, čuva, obrađuje i prezentira predmete vezane uz povijest i kulturu područja Primorsko-goranske županije i grada Rijeke kao njezina središta od vremena prve naseljenosti u prapovijesti do 20. stoljeća.

U njoj i parku se danas, osim muzejske djelatnosti, više ne održavaju razne kulturne manifestacije (koncerti), art radionica 'Tarsa, osim pop priča kao 'Bal pod maskama' i sl. Isto tako u njoj se sklapaju građanski brakovi.

 
Adamichevi svjedoci

ZanimljivostiUredi

  • Ograđeni park ispred Guvernerove palače proglašen je trgom - jedinstven primjer u svijetu
  • Adamičevi svjedoci, smješteni u zapadnom dijelu parka (ispred lapidarija) su stupovi za vezanje konja na kojima je Lodovico Andrea Adamich dai isklesati glave krivokletnika na sudu koji su svjedočili da je Adamich ukrao zlato. Stupovi su in situ bili ispred Adamičeve palače na Fiumari.
  • U parku ispred muzeja nalaze se cijevi za lansiranje torpeda koje nas podsjećaju da je ovo oružje zamišljeno, razvijeno, prvi put isprobano a zatim i niz desetljeća proizvođeno u Rijeci.

Povezani članciUredi

LiteraturaUredi

  • Marica Balabanić Fačini: Svjedočanstva jednog zdanja: prigodom 100. obljetnice izgradnje palače Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Rijeka, 1996. (ISBN 953-96915-1-6)

Vanjske vezeUredi

Ostali projekti
 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja