Pomoravski okrug

Pomoravski okrug se nalazi u centralnom delu Republike Srbije. Obuhvata opštine:

  1. Grad Jagodina mesto Jagodina
  2. Opština Ćuprija mesto Ćuprija
  3. Opština Paraćin mesto Paraćin
  4. Opština Svilajnac mesto Svilajnac
  5. Opština Despotovac mesto Despotovac
  6. Opština Rekovac mesto Rekovac
Pomoravski okrug

Ima ukupno 312.160 stanovnika. Sedište okruga je grad Jagodina.

U gradu je delimično sačuvana arhitektura 19. veka. Ostaci ranijih perioda vide se u građevinama kao što je Hajduk - Veljkov konak iz 18. veka. Posebna zanimljivost je Stara crkva Arhanđela Mihajla, zadužbina Miloša Obrenovića iz 1818. godine.

Manastir Jošanica je podignut krajem 17. veka u vreme vladavine despota Đurađa Brankovića i smatra se najlepšom građevinom Srednjeg veka u tom kraju.

Nedaleko od Ćuprije je manastir sa crkvom Vaznesenja - Ravanica, zadužbina kneza Lazara, sagrađena između 1375. godine i 1377. godine. Posle pogibije cara Lazara u Boju na Kosovu, Ravanica je čuvala njegove mošti do 1690. godine, da bi danas posle tri veka seljenja sa srpskim narodom bile opet vraćene u ovu njegovu zadužbinu. Manastir Resava - Manasija nalazi se u neposrednoj okolini Despotovca. Resava - zadužbina despota Stefana Lazarevića, podignuta je između 1407. godine i 1418. godine. Tokom 15. veka u manastiru je delovala čuvena Resavska škola sa više radionica u kojima su prepisivani važni tekstovi iz svetske baštine i pisani novi.Pomoravski okrug poznat je i po manastirima koji su u njemu:Miljkov manastir,Zlatenac,Manasija i mnogi drugi...


Konstantin Filozof, autor "Žitija despota Stefana" i "O pismenima" (slovima), kojim je izvršena redakcija i sređivanje tadašnjeg pravopisa srpskog jeziku, radio je i stvarao u manastiru Resava.