Pomorani, Pomoranci ili Pomorjani, ili Pomerani, Pomeranci ili Pomerjani (polj. Pomorzanie, češ. Pòmòrzónie, nem. Pomeranen), su naziv za zapadnoslovenska plemena koja su živela u periodu srednjeg veka u donjem slivu reke Odre u Baltičko more. 900. godine Pomorani su naseljavali predele od reke Odre na zapadu, do reke Visle na istoku i Noteha na jugu. Po Pomeranima je dobila ime oblast Pomeranija.

U X veku poljski knez Mješko I Pjast je osvoji Pomoraniju i prisajedino je poljskoj državi. U XI veku Pomorani su podigli ustanak i oslobodili se poljske vlasti. Tokom ovog perioda proširili su svoje teritorije zapadno od Odre. Na inicijativu kneza Vertislava Pomorani prihvataju hrišćanstvo.

Od 1180. godine počinje prodor germanskih plemena u pomoranske zemlje. Nakon razornih ratova sa Dačanima pomoranski gospodari ostavljaju uništene zemlje Nemcima. Vremenom, nastupa proces germanizacije i polonizacije pomoranskog stanovništva. Ostatak drevnih pomorana danas su Kašubi kojih na teritoriji Poljske i Nemačke ima oko 300 hiljada.

Literatura uredi

  • Johannes Hinz: Pommern. Lexikon. Bechtermünz Verlag, Augsburg 1996, ISBN 3-86047-185-6, S. 242.
  • Roderich Schmidt: Das historische Pommern. Personen - Orte - Ereignisse. Böhlau, Köln Weimar Wien 2009, ISB 978-3-41220436-5, S. 101–102